Şans bambusu bakımı nasıl olmalı? Bu sevimli bitki hakkında tüm merak ettikleriniz bu yazıda.
Şans bambusu, yıllardır evlerin ve Feng Shui felsefesinin temel taşı olmuştur. Onu harika bir hediye ve mükemmel bir küçük ev bitkisi yapan şey, şans ve refahın bir sembolü olmasıdır. Peki şans bambusu ne işe yarar? Şans bambusu nasıl yetiştirilir?
Bu bitkinin neden bu kadar popüler olduğu ve nasıl yetiştirebileceğiniz hakkında daha fazla bilgi edinin. İşte şans bambusu bakımı hakkında her şey!
Şans bambusu özellikleri
Şans bambusu (Dracaena sanderiana) bilimsel adından da anlaşılacağı gibi -şaşırtıcı bir şekilde- aslında bambu değildir: Dracaena bitki ailesinin bir üyesidir. Şans bambusu bitkisi aslen Güneydoğu Asya’ya özgüdür ve 5.000 yıldan daha uzun süredir Feng Shui’deki kullanımıyla tanınır. Feng Shui’ye göre şans ve mutluluğu temsil eder, bu da onu iş ve özel yaşamda son derece popüler bir hediye yapar. Şans bambusunu bu kadar popüler kılan bir diğer faktör de girdap, kalp, örgü gibi şekillere dönüştürülebilmesidir.
Şans bambusu, bakımı kolay bir bitkidir, bu özelliği de onu hem ofisler hem de evler için harika kılar. Toprakta veya suda büyüyebilir ama toprakta büyüdüğünde daha uzun ömürlü olur. Aslında Dracaena olduğu için şans bambusu bakımı, bambudan ziyade Dracaena bakımına benzer. Suda büyütülüyorsa suyu her hafta değiştirilmelidir. Toprağa ekilecekse, toprak hafif nemli tutulmalıdır, bu nedenle fazla sulamayın ama kurumasına da izin vermeyin. Şans bambusu, dolaylı ışıkta ve 18–35°C sıcaklık aralığında ideal şekilde yaşayabilir.
Şans bambusu bakımı: Şans bambusu nasıl yetiştirilir?
Şans bambusu bakımı, yukarıda da belirttiğimiz gibi oldukça basit. Öncelikle:
- Bitkinizin üzerindeki herhangi bir ambalajı dikkatlice çıkarın ve bir çapa görevi görmesi için kabınıza taş ekleyin.
- Bambunuzu dolaylı güneş ışığı alan bir yere yerleştirin.
- Kökleri kaplayacak kadar su ile kabınızı doldurun.
- Şans bambusu 18–35°C sıcaklık aralığını tercih eder.
- İsteğe bağlı olarak her 3-4 haftada bir sıvı ev bitkisi gübresi kullanın.
- Sarı yaprakları budayın.
- Bambunun kökleri kabı aştığında, yeniden yerleştirin.
1. Güneş ışığı
Şans bambusu bakımı konusunda ilk dikkat etmeniz gereken bitkinin ihtiyacı olan güneş ışığını ayarlamak. Belirttiğimiz gibi şans bambusu, orta veya dolaylı güneş ışığı gerektirir. Doğrudan güneş ışığı alırsa yaprakları kavrulur, bu nedenle bitkinizi çok güneş alan bir pencerenin önüne yerleştirmekten kaçının. Kavrulmuş yaprakların kenarları neredeyse ateşte yanmış gibi kahverengi bir ton alır. Yapraklarınız biraz yanmış görünüyorsa bambunuzu daha az ışık alan bir alana taşıyın.
2. Sulama
Bitkinizi toprakta büyütüyorsanız toprağınının hafif nemli olduğundan emin olun. Çok kurumasına izin vermeyin, aşırı su vermeyin; çünkü bu, kök çürümesine neden olabilir. Bambu yaşamak için fazla suya ihtiyaç duymaz ancak suda da yetiştirilebilir. Bambunuzu suda yetiştirmeyi seçerseniz köklerin daima suyla kaplı olduğundan emin olun. Şans bambunuzu sağlıklı tutmak için her 7-10 günde suyunu yenileyin.
Suda yosun oluşabilir, bu nedenle kabı temizlemeye ve suyu düzenli olarak değiştirmeye çalışın (yaklaşık haftada bir). Klor seviyeleri düşük olduğu sürece, bambu bitkisi için musluk suyu uygundur. Yine de daha sağlıklı olması için sulamada kullanacağınız suyu bir gece dışarıda bekletin.
Not: Eğer musluk suyunuzda yüksek düzeyde florür varsa şişelenmiş su gibi filtrelenmiş su kullanmanızı öneririz. Florür buharlaşmaz ve şans bambusu gibi bitkiler için zehirlidir.
3. Sıcaklık
Şans bambusu bakımı gereği 18-35°C arasındaki ısılarda büyür, bu nedenle harika bir ofis veya ev bitkisi olabilir. Soğuk aylarda, bitkinizi soğuk hava akımı olan pencerelerin veya diğer yerlerin yakınında bırakma konusunda dikkatli olun.
4. Toksisite
Şans bambusu kediler ve köpekler için zehirlidir, bu yüzden onu evcil hayvanlarınızın ulaşamayacağı bir yerde sakladığınızdan emin olun. Evcil hayvanlarınız tarafından tüketilirse koordinasyon bozukluğu, halsizlik, kusma, karın ağrısı, ishal, salya akması ve göz bebeklerinde genişlemeye neden olabilir. Ancak insanlar için toksik değildir.
5. Saksı değiştirme
Şans bambunuzun saksısını değiştirmeniz gerektiğini nasıl anlarsınız? Kökler kapta çok sıkı hale geldiğinde saksı değiştirmelisiniz. Köklerin kalabalıklaştığını gördüğünüzde bitkinizi daha büyük bir kaba taşıyın. Bitkiniz sadece suda büyüyorsa, onu yeni bir vazoya taşımanız yeterlidir. Taş kullanıyorsanız onları boşaltın, bitkinizi yeni kaba yerleştirin (veya aynı kabı kullanmak için kökleri düzeltin) ve taşları değiştirin. Toprak kullanıyorsanız toprağı nemlendirin, bitkiyi çıkarmak için elinizle sapları ve toprağı çevirin ve daha büyük bir saksıya taşıyın.
6. Çoğaltma
Peki, şans bambusu nasıl çoğaltılır? Şans bambusu bitkisini çoğaltmak için önce bir dalı olan sağlıklı bir ebeveyn sapı (ikiden fazla bambu parçasına sahip olmalıdır) belirleyin. Ana bitki sapına bağlandığı yerden dalı kırpın ve yeni bir bağımsız sap oluşturmak için alt yaprak katmanını çıkarın. Yeni sapı küçük bir su kabına koyun ve bitkiyi tıpkı büyük bir bitki gibi besleyin.
Şans bambusu nasıl kıvrılır?
Şans bambusunun en çekici özelliklerinden biri, farklı sapları bir araya getirerek oluşturabileceğiniz yaratıcı tasarımlardır. Şans bambusunu kıvırmanın anahtarı ışık kullanmaktır. Işık kaynağını değiştirerek onunla eğlenceli bir spiral veya başka bir tasarım oluşturabilirsiniz.
Şans bambusu nasıl spiral yapılır?
Spiraller, en popüler şans bambusu şekillerinden biridir. Spiral bambu bitkisinin nasıl oluşturulacağını öğrenmek için aşağıdaki adımları izleyin:
- Karton kutunun bir tarafını kesin.
- Bitkinizi kutunun içine yerleştirin.
- Kutuyu, açık tarafı bir ışık kaynağına (üste değil) bakacak şekilde ayarlayın.
- Bitki ışığa doğru eğilmeye başlayana kadar bitkinize normal şekilde özen gösterin.
- Bitkiyi hafifçe döndürün; ışığa doğru büyümeye devam edecektir.
- Bitkiyi hafifçe eğilirken döndürmeye devam edin- aynı yönde döndürürseniz sonunda bir spiral şeklini alır.
- Bitkinizin yapraklarını sarmal olarak budayın, böylece çok ağır hale gelmez.
Şans bambusu nasıl örgü yapılır?
Şans bambusu konusunda bir diğer popüler seçenek de onu örgü şeklinde şekillendirmek. Aşağıdaki talimatları izleyerek muhteşem bir örgülü bambu görünümü oluşturun.
- Üç bambu sapını alacak bir kap seçin.
- Seçtiğiniz üç sapın tabanını budayın.
- Sağ sapı orta sapın üzerine alarak sapları örün ve orta sapı sağa getirin. Sol sapı alın ve şimdi ortadaki sapın üzerinden geçirin; bu sapı yeni orta sapın soluna getirin.
- Sapların tepesinde 10-15 cm kalana kadar örmeye devam edin.
- Örgünün üst kısmını bir bağ ile sarın (Güvenli olduğundan ancak sıkı olmadığından emin olun).
- Bitkinize normal şekilde özen gösterin, ardından büyümesini ve örgünün güçlenmesini izleyin.
Şans bambusu anlamı
Feng Shui felsefesine uygun bir bitki arıyorsanız şans bambusu mükemmel bir seçenektir. Buna göre şans bambusu beş elementle ilişkilidir:
- Toprak (kaptaki çakıllar),
Odun (bitkinin kendisi),
Su (kaptaki su),
Ateş (genellikle bitkiye bağlanan kırmızı kurdele),
Metal (şeride iliştirilmiş metal para).
Bambunun içi boş olması sebebiyle Chi enerjisinin büyük bir iletkeni olduğu söylenir. Bu, bilgelik ve refahın akmasına izin verir. Sapların sayısının da şans bambusunun anlamı üzerinde büyük etkisi vardır. Kaçınılması gereken “dört saplı şans bambusu” dışında hepsinin anlamları olumludur.
- Bir sap: Birliği ve engelsiz enerji akışını temsil eder.
- İki sap: Aşkta iyi şansı temsil eder.
- Üç sap: Devam eden büyümeyi, doğumu ve aileyi temsil eder.
- Dört sap: Ölümü temsil eder (Bu bitkiden kaçınılması gerektiği, aynı zamanda kaba bir hediye olarak görüleceği düşünülür).
- Beş sap: Zenginliği, uzun ömrü, şansı, mutluluğu ve refahı temsil eder.
- Altı sap: Fırsat ve şans yoluyla zenginliği temsil eder.
- Yedi sap: Sağlığı ve kişisel gelişimi temsil eder.
- Sekiz sap: Sonsuz enerjiyi ve birçok kutsamayı temsil eder.
- Dokuz sap: Başarıyı ve minnettarlığı temsil eder.
İlginizi çekebilir: Feng Shui’den yararlanarak evinize pozitif enerji getirmenizi sağlayacak öneriler