X

İrem Bali’nin keşif köşesi: Sanatçı buluşmaları, ekoterapi, “iyi yaşam” podcastleri ve “iyi ki” listesi

Merhaba! Ben İrem. Kendini aldığı eğitimden, mesleğinden ve benzeri detaylardan önce tutkularıyla, hayata dair merakları ve heyecanlarıyla tanımlayan bir insanım. Tam bir keşif tutkunu ve doğa aşığıyım. Merakım, ilgim her şeye ve herkese. Hikaye peşinde koşarım, keşfettiklerimi paylaşmak benim için en büyük mutluluk! Seyahat, gastronomi; yoga, meditasyon, farkındalık ile ilgili konular, doğa, sinema, sanat, müzik… Aklınıza gelebilecek her konuya bitmek tükenmek bilmez bir merakım var.

Instagram’daki @irembali hesabımda topluyorum tüm keşfettiklerimi. Bu köşede ise, iyi yaşama dair keşfettiklerimi paylaşıyorum: Farkındalık pratikleri, ritüeller ve çok daha fazlası. Şu an okuduğunuz yazı her ay yeni keşiflerle güncelleniyor, hep taze, hep yeni kalıyor!

Hadi başlayalım…

Sanatçı Buluşmaları

Bu haftanın keşfi “Sanatçı Buluşmaları”ydı. Julia Cameron’ın “Sanatçı Buluşmaları” ile tanıştınız mı? Sanatçı buluşmaları, haftanın 2 saatini sadece ve sadece içinizdeki sanatçıyla zaman geçirmeye ayırdığınız buluşmalara deniyor. Çünkü, yaratıcılığımızın bilinçli bir dışavuruma ihtiyacı var, içimizdeki sanatçının ise duyulmaya. Bunun birçok yolu var. Fikir vermesi adına, benim buluşmalarım daha çok bir sonraki story’deki aktiviteler ile ilerliyor…

  • Renk renk boyaları alıp açık alanda yapılan resimler,
  • Doğa içinde uzun yürüyüşler,
  • Fotoğraf çekimleri,
  • Farklı mutfaklara özgü, daha önce hiç denemediğim yemek tarifleri,
  • Mandala boyama.

Başta biraz tuhaf gelecek belki. Ama sonra insan şaşırıyor: Bunca zaman aile ve arkadaşlarımla ne çok kez buluşmuşum da, kendimle hiç buluşmamışım diyor. Ve sonra haftanın o saatlerini iple çekmeye başlıyorsunuz.

Minik bir not: Julia Cameron, Sanatçı Buluşmaları’nı, Sabah Sayfaları ile birlikte yapmayı öneriyor. Ondan da geçen haftalarda ayrıca bahsetmiştik. İçinizdeki sanatçıya kulak verdiğiniz günler dilerim!

Ekoterapi

Daha önce hiç yalın ayak toprağa bastığınızda rahatladığınızı hissettiniz mi? Bir ağaca sarıldığınızda sebepsiz yere içiniz mutlulukla dolup taştı mı? Ya da yalnızca önünüzden uçup giden beyaz bir kelebeğin gününüze renk kattığı oldu mu?
Cevabınız evetse, tüm bu güzel hisleri tek bir çatı altında birleştiren “ekoterapi” ile tanışın. Ekoterapi; “doğa terapisi”, “yeşil terapi” veya “toprak merkezli terapi” olarak da bilinen bir uygulamalar bütünü.

Ekoterapi, depresyondan anksiyeteye çeşitli sinirsel rahatsızlıkları azaltıp özgüven, duygusal dayanıklılık gibi duygu durumlarını yükseltmeyi sağlıyor. O kadar ki, yapılan araştırmalar da doğanın bu iyileştirici gücünü destekliyor.

Örneğin Mind’ın bir çalışmasına göre, uzun bir süre boyunca doğayla iç içe kalan insanlara nasıl hissettikleri sorulduğunda, %95’i bu vaktin ardından çok daha mutlu, coşkulu, rahat, dengeli ve kaygısız hissettiğini söylüyor.

Peki, şehir hayatının tam ortasında yaşayan bizler, ekoterapiyi hayatımıza daha fazla dahil etmek için neler yapabiliriz? Her gün yaşadığınız yere en yakın yeşillik alanda en az 30 dakika yürüyün, sporunuzu doğada yapın, bitkileriniz ile ilgilenin, doğa meditasyonları yapın…

Bu haftanın keşif köşesini, Frank Lloyd Wright’ın bir sözüyle sonlandırmak istiyorum: “Doğayı çalışın, doğayı sevin, doğaya yakın olun. Sizi hiçbir zaman hayal kırıklığına uğratmayacaktır.

“İyi yaşam” konulu podcast’ler

Bu hafta sonunun keşifleri, merkezine “iyi yaşam” konusunu alan podcast’lerdi. O zaman başlıyorum!

Yasemin Yapanar ile yeni tanıştım ve içtenliğine hayran kaldım.Bu yüzden benim için listelerin başında gelen podcast önerisi, Yasemin’in kırılganlıklarını ve korkularını filtresizce ortaya koyduğu, güldürdüğü kadar içerilere, en derinlere döndüren Bilinçli Geyik.

Her şeye rağmen delirmeme ve iyi hissetme hakkımızı doyasıya kullanmalıyız” düşüncesiyle, yazar ve komedyen Deniz Özturhan tarafından hazırlanan Olumlu Dünya.

Canan İrtem ve Deniz Spatar’ın şiddetsiz iletişimin rehberliğinde ettiği tatlı sohbetlerden oluşan Zürafa Sohbetleri.

Doğan Cücenoğlu’nun iletişim ve psikoloji konularında en çok merak edilen soruları cevapladığı, aynı adlı podcast kanalı. “Güçlü ya da Haklı Olmak” bölümünü mutlaka dinlemelisiniz.

Eray Erdoğan’ın her bölümünde farklı yollardan yürümüş özgün insanları konuk ettiği, çok farklı bakış açılarıyla tanışacağınız podcast kanalı 5 Kişi Podcast.

Klinik psikolog Beyhan Budak’ın hayatın her alanına dokunduğu, ilham veren, motive eden podcast kanalı Kendine İyi Davran.

Seda Erkman’ın, öz farkındalık, mindfulness ve kişisel gelişim hakkındaki düşüncelerini aktardığı Seda Talks.

Hepimizin kendine sık sık sorduğu, ucu psikolojiye dayanan soruları kendine (ve bizlere!) tüm samimiyetiyle soran, tartışan Deniz Dülgeroğlu’nun kanalı, Merdiven Altı Terapi.

İyi dinlemeler!

“İyi Ki” Listesi

İlk yayınını sevgili Deniz Bağan ile yaptığımız #İyiBirYaşamİçin canlı yayın serisinde, şükran duygusunun bize kattığı farkındalıktan bahsettik. Deniz’den aldığım ilhamla, bugün biraz minnet duygusundan, teşekkür etmekten bahsetmek istiyorum…

Deniz, şükran pratiklerine gelmeden önce, üzerinde çalışmamızın iyi olacağı konulardan bahsediyor ve diyor ki, “İlk adım, karanlık düşüncelerin, tetiklenmelerin, bazı eski inançların farkında olmak ve üzerlerinde çalışmak; bir nevi, bahçedeki ortalığı saran zehirli sarmaşıkları söküp atmak. Onları söküp atmadığımızda, o şükran pratikleri tüm karmaşanın ortasına çiçek dikmek gibi oluyor.

Bu yüzden Deniz’e göre, ilk adım biraz bahçe temizliği yapmak. Şayet bahçe temizliğinizi yapıyorsanız, beyninizde teşekkür ve keyif kapıları açmak için uygulayabileceğiniz pratikler çok!

Ve bizimle muazzam bir şükran pratiği paylaşıyor: Her akşam uyumadan önce, yaşadığınız günün akışını şöyle bir zihninizden geçirmek ve o günün içinde size en fazla keyif, mutluluk, haz, rahatlama veren üç anı yakalamaya çalışmak. İster içinizden onlara teşekkür etmek, ister bu teşekkürlerinizi bir liste haline getirmek…

Benim bir teşekkürüm, fotoğrafta gördüğünüz an için. Denizin maviliğini görebildiğim, istediğim gıdalara kolayca erişebildiğim, kahvaltımı bu sevimli köşede edebilme imkanım olduğu ve tüm bunları yapmama izin veren sağlıklı bir bedene sahip olduğum için teşekkür ederim. Siz bugün ne(ler) için teşekkür ettiniz?

İlginizi çekebilir: İrem Bali’nin Keşif Köşesi: Radio Taiso, Sabah Sayfaları, Sıkılmanın Hediyeleri ve Palo Santo

İrem Bali: İrem ben! Tam bir keşif delisiyim. Hayattaki en büyük tutkum yazmak, diğeri de yaşadığım yeni deneyimleri paylaşmak. Instagram’da, @irembali adlı bir keşif hesabım var, orayı beslemeyi çok seviyorum! İlgi alanların ne derseniz, sınırı yok... Yoga, meditasyon, mekan keşifleri, gastronomi, seyahat, müzik, sanat, kitaplar, filmler... Hayata dair ne varsa kabulüm. Merakım her şeye, herkese. Mesleğim, içerik üreticiliği ve sosyal medya uzmanlığı. İyi ki buradayım!
İlgili Makale