Sakız çiğnemenin dişleriniz ve diş etleriniz için zararlı olduğunu biliyor muydunuz? Ağız ve diş sağlığı alanında yapılan son araştırmalar, sakız çiğnemenin yaygın görüşün aksine ağız ve diş sağlığı için yararlı değil zararlı olduğunu gösteriyor. Genelde tükürük salgısını artırdığı ve diş yüzeyinde biriken yiyecek artıklarını ağızdan uzaklaştırdığı düşünülerek sağlıklı olduğu düşünülen sakız çiğneme alışkanlığı, aslında sadece ağız ve diş sağlığı için değil, genel sağlık üzerinde oldukça olumsuz etkilere sahip. Sakızlarda bulunan kimyasal maddeler, koruyucular ve tatlandırıcılar diş yüzeyine zarar vermesinin yanı sıra vücutta birçok farklı hastalığın oluşmasına da davetiye çıkarıyor.
Yapay tatlandırıcılar kilo aldırıyor
Yapay tatlandırıcılar içeren şekersiz yiyecekler diş yüzeyinde meydana gelen aşınmaların en büyük nedenlerinden biri. Dişe zarar veren bu yapay tatlandırıcıların en yaygın olanları ise sukraloz ve aspartam.
Sukraloz özellikle karaciğere ciddi zararlar verebilen toksik bir madde. Özellikle hamile kadınlarda doğum sırasında problem yaşanmasına neden olması ve bağışıklık sistemini zayıflatıcı etkisiyle biliniyor.
Sukralozdan biraz daha fazla aşina olduğumuz aspartam ise, bedende metanol maddesi salgılanmasına yol açıyor. Metanol insan vücudu için son derece zararlı bir kimyasal. Vücutta meydana gelen tepkimeler sonucu metanol maddesi formik asit ve formaldehit denen kimyasallara ayrışıyor. Bu maddeler ise sindirimle ilgili ciddi problemlere, migrene, depresyona hatta diyabete kadar varabilen ciddi sorunlara neden olabiliyor.
Aspartam, sukraloz ve diğer şeker içermeyen tatlandırıcılar özellikle diyet ürünlerde kullanılıyor olsa da, kilo vermenize yardımcı olduğunu söylemek mümkün değil. Aksine, tatlandırıcı maddeler iştahınızı daha fazla açarak daha çabuk acıkmanıza ve şeker tüketimini artırmanıza neden olabiliyor.
Özellikle şekersiz sakızlarda bol miktarda bulunan aspartam, sindirime yardımcı mikroorganizmaları yok ederek midenin ve bağırsakların çalışma düzenine zarar verebiliyor.
Sadece tatlandırıcılar değil, sakızda kullanılan yapay aromalar ve gıda boyaları da ağız ve diş sağlığına, dolayısıyla sindirim sistemine oldukça zarar veriyor.
Dişleriniz beden sağlığınızın aynasıdır
Daha önceki yazılarımızda da sıkça değindiğimiz gibi, ağız ve diş sağlığınız genel sağlık durumunuzla ilgili ipuçları taşır ve doğrudan bağlantılıdır. Dişlerin aşınması, diş çürükleri, diş eti hastalıkları ve enfeksiyonlar bedeninizde bir şeylerin yolunda gitmediğinin işareti olabilir. Ayrıca diş eti rahatsızlıkları kanser, kalp hastalıkları, diyabet, akciğer rahatsızlıkları ve zatürre gibi kronik hastalıkların oluşmasında etkilidir.
Günlük beslenme düzeni ağız ve diş sağlığını korumada en etkili faktörlerden biri. Yani sadece yapay tatlandırıcılar ya da zararlı kimyasallar değil, doğal şekerli yiyecekler de dişlere ciddi zarar verebiliyor. Şeker ağızda bir süre bekledikten sonra asidik bir ortam yaratıyor ve diş yüzeyinin aşınmasına ve zamanla dişlerin çürümesine sebebiyet veriyor.
Ağız sağlığını korumak için neler yapılmalı?
Ağız ve diş temizliğini korumanın uzun vadeli ve en etkili yolu, vücudunuza aldığınız besinlere dikkat etmek. Mümkün olabildiğince tam ve çiğ ürünlerle beslenmek, koruyuculardan, yapay aromalardan ve tatlandırıcılardan uzak durmak ağız ve diş sağlığınızı koruma noktasında size yardımcı olacaktır.
Şekerden uzak durduğunuz ve vücudunuzdaki sindirime yardımcı yararlı organizmaların yaşayabileceği ve çoğalabileceği asitten uzak ortamı sağlayabildiğiniz sürece, ağız ve diş sağlığınız, dolayısıyla sindirim sisteminiz zarar görmeyecektir.
Sakızın ağız ve diş sağlığına olan zararlarından bahsettiğimiz bu yazı Oral-B‘nin katkılarıyla hazırlanmıştır.