X

Şakayık Çiçeği Bakımı Nasıl Yapılır?

Şakayık çiçeği, bahçenize ilkbaharda açan çiçekler eklemek için harika bir tercihtir. Büyük ve gösterişli çiçeklere ve harika bir kokuya sahip olan şakayık çiçeğinin pek çok türü bulunmaktadır.

Şakayık çiçeği, soğuk kış aylarında toprağa ekildikleri zaman ilkbaharda gelişirler. Şakayıkların açması için dikkatli bir şekilde planlama ve bakım yapmak gerektiğinden dolayı şakayıklar istilacı bitkiler değillerdir. Ancak ufak bir yerde bakmak için çok büyük boyutlara ulaşabileceklerinden dolayı şakayık çiçeği bakılacak yerin iyi seçilmesi gerekir.

Şakayık çiçeğine dair merak ettiklerinizi ve şakayık çiçeği bakımında dikkat etmeniz gereken püf noktalarını bu yazıda okuyabilirsiniz.

Şakayık Çiçeği Nedir?

Şakayık çiçeği, bahçede bakabileceğiniz en güzel bitkilerden bir tanesidir. Şakayıkların ne zaman çiçek açacağı, çeşidine göre değişiklik göstermekle birlikte çiçeklenme döneminin ilkbahar sonundan yaz sonuna kadar devam ettiği söylenebilir. Genelde bahçeye kışın ekilen şakayıklar kök salmak için yeterli zamana sahip olur. Saksıda bakılan şakayıklar için ise sonbaharda ekim yapılabilir.

Şakayık çiçeğinin genel özellikleri ve ihtiyaçları şu şekildedir:

Botanik adı: Paeonia

Türü: Otsu, çok yıllık, odunsu çalı

Güneş isteği: Tam

Toprak isteği: Drenajı iyi toprak

Toprak pH’ı: 6,5-7

Çiçeklenme dönemi: İlkbahar sonundan yaz sonuna kadar

Çiçek rengi: Beyaz, pembe, kırmızı, koyu mor, mercan

Kökeni: Asya, Avrupa, Kuzeybatı Amerika

Toksisite: İnsanlar için hafif düzeyde, evcil hayvanlar için yoğun düzeyde zehirlidir.

İlginizi çekebilir: Ortanca Çiçeği Bakımı Nasıl Olur?

Şakayık Çiçeği Nasıl Bakılır?

Şakayık çiçeği, uygun koşullar sağlandığında az bakımla yıllarca yaşayabilen bir bahçe bitkisidir. Tüm bahçe bitkileri içinde en uzun ömürlülerden biri olan şakayık için ilk dikimin nereye yapıldığı önemlidir. Şakayık, yerinin değişmesinden hoşlanmayan bir bitki olduğundan dolayı bitkinizi en başta doğru yere dikmeniz gerekir.

Bahçenize şakayık çiçeklerini dikerken bitkilerin ileride çok kalabalık olmasını engellemek için her bir bitkiye yeteri kadar alan tanımanız gerekir. Bunu bitki başına yaklaşık 90-120 cm’lik bir çap olarak düşünebilirsiniz. Ayrıca bitkileriniz için güçlü rüzgarlardan etkilenmeyen bir yer seçmelisiniz. Şiddetli yağmurlar ve fırtınalar şakayıkların bükülmesine neden olabilir.

Dikim zamanı dikkat etmeniz gereken noktalar haricinde şakayık bakımında göz önünde bulundurmanız gereken faktörler şu şekildedir:

Işık ihtiyacı

Şakayık çiçekleriniz için günde en az altı saat güneş ışığı alan ve öğleden sonraları gölge olan bir yer seçmeniz gerekir. Özellikle iklimin sıcak olduğu yerlerde şakayıkların öğleden sonra gölgede olmaları önemlidir. Yeteri kadar güneş ışığı alamayan şakayıklar mantar hastalıklarına karşı hassas hale gelebilir veya çiçeklenmede azalma görülebilir.

Su ihtiyacı

Şakayık çiçeğini düzenli olarak sulamak gerekir. Bu nedenle çiçeklerinizi her 10 günde bir derin bir şekilde sulamalısınız. Düzenli sulama, bitkinin ilk yılında kök sisteminin derin ve sağlıklı olmasına yardımcı olur. Bu sayede ilerleyen yıllarda bitkinin kuraklığa dayanıklı hale gelmesi sağlanır.

Toprak ihtiyacı

Şakayık çiçeğine bahçede bakacaksanız, yakında ağaç ve çalı köklerinin olmadığından ve toprağın drenajının iyi olduğundan emin olun. Şakayık için uygun toprağın drenajının iyi, hafif asidik ila nötr pH’a sahip olması gerekir. Bitkilerinizi organik madde bakımından zengin toprağa dikerek toprağa tutunmalarını kolaylaştırabilirsiniz.

Sıcaklık ve nem ihtiyacı

Şakayıkların dinlenme dönemine girmesi için belli bir süre soğuk havaya ihtiyaçları vardır. Bunun yanı sıra şakayıklar, çiçeklenme dönemi boyunca nemin veya sıcaklığın çok yüksek olmamasını ister. Yaz sıcağının uzun sürdüğü yerlerde şakayıklar daha erken dönemde çiçek açar.

Gübre ihtiyacı

Şakayıkların yılda iki kez gübrelenmesi, ilk yıldan sonra her yıl çiçek açmayı sağlar. Şakayıkları 5-10-10 gibi düşük oranda nitrojen içeren bir gübre ile besleyebilirsiniz. Gübrelemeyi ilk olarak ilkbaharda yapabilir ve sonbaharda tekrarlayabilirsiniz.

İlginizi çekebilir: Kahve Çiçeği Bakımı Nasıl Yapılır?

Şakayık Çiçeği Nasıl Çoğaltılır?

Şakayık çiçeğini çoğaltmanın en kolay yolu, bitkiyi topraktan kaldırmak ve köklerini ayırmaktır. Şakayıklar yaklaşık 10 yıl sonra canlılıklarını yitirdiklerinden bu işlemi yapabilirsiniz. Bitkinizi sonbaharda çoğaltabilir ve kökleri bölmeden önce yaprakları toprak seviyesine kadar kesmelisiniz.

Şakayık çiçeğini çoğaltmak için bitkiyi topraktan çıkarın ve hortumla ıslatarak kökte mümkün olduğunca toprak kalmamasını sağlayın. Kökleri, üzerlerinde 3-5 göz bulunacak şekilde parçalara ayırın ve kökleri kesmek için keskin bir bıçak kullanın.

Kestiğiniz parçalarda bulunan tüm küçük kökleri kesin ve geriye yalnızca büyük ve etli kökler kaldığından emin olun. Kestiğiniz parçaları mümkün olan en kısa sürede yeniden dikin.

Şakayık Çiçeği Saksı Değişimi Nasıl Yapılır?

Şakayık çiçeği genelde büyük saksı veya plastik torba içerisinde çıplak kök şeklinde satılır. Saksı veya torba içerisinde aldığınız çiçeklerinizi yeni saksılarına veya bahçeye dikebilirsiniz.

Şakayık seçerken öncelikle yapraklarında leke olan veya zayıf görünen sapları olan bitkileri almamalısınız. Çıplak köklü bitkileri dikerken kökün en az 3-5 gözü olduğundan emin olmalısınız. Yalnızca birkaç gözü olan köklere sahip bitkilerin büyümesi mümkün olsa da bunların çiçek açmaları genelde daha uzun sürmektedir.

Bir süredir baktığınız şakayıklarınızı başka yere taşıyacaksanız, kökleri fazla rahatsız etmemek için dikkatli bir şekilde dikim yapmalısınız. Şakayıklar aynı yerde yıllarca büyüyebildiği için bunları aniden hareket ettirmek ölmelerine neden olabileceği için dikkatli davranmalısınız. Bitkilerinizi taşımak için sonbaharı tercih edebilirsiniz.

Şakayıklarınızı taşıdığınız yeni ortamda toprağı yaklaşık 30-45 cm derinliğe kadar sürmeli ve toprağa kompost veya torf karıştırmalısınız. Çiçeklerinizi taşımadan birkaç gün önce sulamalı ve iyice nemlendiğinden emin olmalısınız.

Kürek yardımıyla köklerin etrafını kazmalı ve mümkün olduğunca fazla toprak çıkarmalısınız. Köklerin sağlam kalması için kökleri dikkatlice kaldırın ve yeni yerine taşıyın. Yeni dikim yerinin kökle aynı derinlikte ve kökün iki katı genişliğinde olmasına dikkat edin. Şakayıkları diktikten sonra etrafını toprakla doldurun ve taban kısmına kompost ya da malç ekleyin. Bunu yaparak bitkilerinizin nemli ve serin kalmalarını sağlayabilirsiniz.

Uplifers: Kaliteli ve mutlu yaşam koçunuz!

Geleneksel lezzetlerden vazgeçmeden bitki bazlı beslenmek isteyenlere: Fine Life Fermente Kajulu İçecek

Son yıllarda sağlıklı beslenme ve bilinçli tüketim alışkanlıklarının, daha önce hiç olmadığı kadar ilgi gördüğü kesin. Veganlık, vejetaryenlik, fleksitaryen gibi bitki bazlı beslenme türleri, sadece etik ve çevresel nedenlerle değil, aynı zamanda bütüncül sağlık açısından sunduğu çeşitli faydalar nedeniyle de dünya genelinde hızla yayılmaya devam ediyor. Bitki bazlı beslenme alışkanlıklarına yönelik talepler hızla artarken çok sayıda bitki bazlı ürün de raflardaki yerini alıyor. Özellikle süt ürünlerine alternatif arayanlar için çok sayıda ürün piyasaya sürülüyor. Bu konuda öncü isimlerden biri olan Metro Türkiye de “Sofrada herkese yer var!” mottosuyla tüketicilerin ihtiyaçlarına, yenilikçi ürünlerle cevap veriyor.



Raflarında 400’den fazla bitki bazlı ürün sunan Metro Türkiye, geleneksel lezzetlerden vazgeçmeden bitki bazlı beslenme alışkanlıklarına sahip olmanın en leziz yollarını sunuyor. Ve güzel haber; Türk mutfağının favori içeceklerinden ayrana bitki bazlı alternatif sağlıyor: Fine Life Fermente Kajulu İçecek.

Lezzetli, vegan, fermente: Ayrana bitki bazlı alternatif

Herkes için sağlıklı beslenme ve sürdürülebilirlik anlayışıyla hareket eden Metro Türkiye, beslenme trendlerine ve değişen tüketici taleplerine verdiği önemle Fine Life Fermente Kajulu İçecek’i raflara getiriyor. Geleneksel lezzetimiz ayrana bitki bazlı bir alternatif olarak öne çıkan Fine Life Fermente Kajulu İçecek, bitki bazlı beslenme alışkanlıklarını benimseyen ya da benimsemek isteyen herkesin beğenisine sunuluyor.

Metro Türkiye raflarında yerini almaya başlayan bu yenilikçi ürün, %27 oranında kaju fıstığı, tuz ve çeşitli probiyotikler içeriyor. Bunun yanı sıra katkı maddesi, koruyucu ve gluten içermemesiyle de dikkat çeken Fine Life Fermente Kajulu İçecek, hem bitki bazlı ürünleri tercih edenlerin hem de laktoz tüketmemeye önem verenlerin favorisi olmaya aday. Ayran alternatifi olarak soğuk tüketilebilen bu ürün, 250 ml’lik cam ambalajlarda satışa sunuluyor. Vlabel etiketiyle otel ve restoran gibi yeme içme işletmelerinde rahatça kullanılabilecek Fine Life Fermente Kajulu İçecek, menülere yeni vegan bir alternatif getirirken, müşteri memnuniyetini de artırma potansiyeli taşıyor.

Geçtiğimiz yıllarda süt ve yoğurt gibi hayvansal gıdalara bitki bazlı alternatifler sunmuş olan Metro Türkiye, Metro Chef Veggie Bademli ve Fındıklı içecekler ile yoğurda alternatif Metro Chef Veggie Fermente Süzme Kaju’yu ve Metro Chef Veggie Meze Serisi’ni tüketicilerle buluşturmuştu. Bu yıl ise Türk mutfağının vazgeçilmezlerinden ayrana bitki bazlı bir alternatif getirerek hem sağlıklı hem de yenilikçi bir seçeneği yani Fine Life Fermente Kajulu İçecek’i tüketicilerle buluşturuyor.

Elbette Metro Türkiye’nin raflara taşıdığı yenilikçi ürünler sadece süt ve yoğurt gibi hayvansal gıdalara bitki bazlı alternatifler ile sınırlı değil. Çok daha fazlası, raflarda çoktan yerini aldı.

Bitki bazlı geniş ürün yelpazesi: 400’den fazla çeşit



Metro Türkiye’nin raflarındaki vegan ürün yelpazesi içerisinde bitkisel bazlı hamburger ekmekten köfteye, mayonezden çikolataya çok sayıda çeşit bulunuyor. Üstelik gıda dışı vegan ürünlerin de sayısı oldukça fazla. Vegan yumuşatıcı, şampuan, sabun, hatta yağ çözücü bile bu geniş yelpazede yer alıyor. Dahası, Metro markalı ürün portföyünü de yenilikçi çeşitlerle sürekli genişleten Metro Türkiye, kendi markaları altında içli köfteden lahmacuna paçanga böreğinden haydari, havuç tarator gibi meze seçeneklerine; falafel çeşitlerinden pizzaya, ranch sostan çamaşır yumuşatıcısına kadar 50’ye yakın çeşitte gıda ve gıda dışı bitki bazlı ürün sunuyor. Eğer tüm bu ürünleri ve çok daha fazlasını incelemek isterseniz hemen tıklayıpvegan ürün yelpazesi içerisinde bitkisel bazlı hamburger ekmekten köfteye, mayonezden çikolataya çok sayıda çeşit bulunuyor. Üstelik gıda dışı vegan ürünlerin de sayısı oldukça fazla. Vegan yumuşatıcı, şampuan, sabun, hatta yağ çözücü bile bu geniş yelpazede yer alıyor. Dahası, Metro markalı ürün portföyünü de yenilikçi çeşitlerle sürekli genişleten Metro Türkiye, kendi markaları altında içli köfteden lahmacuna paçanga böreğinden haydari, havuç tarator gibi meze seçeneklerine;vegan ürün yelpazesi içerisinde bitkisel bazlı hamburger ekmekten köfteye, mayonezden çikolataya çok sayıda çeşit bulunuyor. Üstelik gıda dışı vegan ürünlerin de sayısı oldukça fazla. Vegan yumuşatıcı, şampuan, sabun, hatta yağ çözücü bile bu geniş yelpazede yer alıyor. Dahası, Metro markalı ürün portföyünü de yenilikçi çeşitlerle sürekli genişleten Metro Türkiye, kendi markaları altında içli köfteden lahmacuna paçanga böreğinden haydari, havuç tarator gibi meze seçeneklerine; Metro Türkiye’nin Bitki Bazlı & Vegan Katalogu’nu keşfedebilirsiniz.

Temel gıdadan temizlik ürünlerine, kişisel bakımdan atıştırmalıklara aradığınız her şeyi bulabileceğiniz Metro Türkiye ile sağlıklı ve sürdürülebilir bir yaşam tarzına ulaşmak artık çok daha kolay.

*Bu yazı Metro Türkiye katkılarıyla hazırlanmıştır.

İlginizi çekebilir: Vegan beslenenlere müjde: Metro Türkiye’nin zengin vegan ürün yelpazesini keşfedinVegan beslenenlere müjde: Metro Türkiye’Vegan beslenenlere müjde: Metro Türkiye’

 

İlgili Makale