Sahne korkusu: Performans anksiyetesi nedir?

Bir grup insanın karşısına çıkmak ve onların önünde herhangi bir sahne performansı göstermekten korkuyorsanız, yalnız değilsiniz. Milyonlarca ise sahne korkusu veya performans anksiyetesi denilen bu duruma sahip. Hatta çoğu insan sahneye çıkmak yerine hasta olmayı tercih eder. Sporcular, müzisyenler, aktörler ve hatipler çoğunlukla bu kaygıyı yaşarlar.

Sahne korkusu keyif aldığınız şeyleri yapmanıza engel olabilir ve kariyerinizi etkileyebilir. En kötüsü de özsaygı ve özgüveninizi kötü yönde etkileyebilir. Bu kaygının üstesinden tamamen gelmek imkansız olabilir ancak duygularınızı kontrol altına alıp anksiyeteyi azaltmak mümkündür.

Önemli not: Bu yazıda yer verilen tüm bilgi ve öneriler bilimsel destekli makaleler baz alınarak, genel bilgilendirme amaçlı hazırlanmış olup herhangi bir uzman tavsiyesi içermemektedir. Sayfa içeriğinde tedavi edici sağlık hizmetine yönelik bilgiler içeren öğelere yer verilmemiştir. Tanı ve tedavi için mutlaka hekiminize başvurun.

Sahne korkusu belirtileri

Tüm dikkatin merkezinde olmak ve tüm gözlerin size bakması stresli bir iş olabilir. Bedeniniz duruma sanki saldırıya uğramış gibi tepki verebilir. Bedeninizin savaş veya kaç mekanizması devreye girer ve bu nedenle sahne korkusunun belirtileri gerçek bir tehlike altında olduğunuz zamana benzer.

Performans anksiyetesinin belirtileri arasında şunlar vardır:

  • Yüksek nabız ve hızlı nefes alma
  • Ağız kuruluğu ve boğazda sıkılık
  • Eller, dizler, dudaklar ve seste titreme
  • Terleme ve ellerde soğukluk
  • Bulantı ve mide problemleri
  • Görme bozuklukları

Sahne korkusunun sebepleri

İnsanların önündeyken bir iş yapmanın getirdiği baskı bu korku ve kaygıya sebep olur. Korku ve zayıflıklarınızla yüzyüze gelmek, kendinizi olduğunuz gibi kabullenmek ve kendinizi başkalarına kanıtlamak zorunda olmadığınızı hissetmek bu kaygının önüne geçmeye yardımcı olur. Kimse mükemmel değildir ve bu nedenle kimse mükemmel olmanızı beklemez, hata yapmakta bir sorun yoktur.

İkinci adım ise negatif düşüncelerinizi, inançlarınızı, hayallerinizi ve öngörülerinizi yeniden yönlendirmeyi öğrenmektir. Bunu yapmak sandığınız kadar da zor değildir.

Sahne korkusu tedavisi

Aşağıda sahne korkusunun üstesinden gelmenize yardımcı olacak 10 ipucu var.

  • Hazırlıklı olun: pratik yapın, pratik yapın ve pratik yapın.
  • Sahne günü kafein ve şeker alımınızı sınırlandırın. Sahneden bir kaç saat önce sağlıklı bir şekilde beslenin, böylece sahnede enerjiniz olur ve aç kalmazsınız. Az yağlı ve kompleks karbonhidratlı bir öğün iyi bir seçenek olur.
  • Odağınızı kendinize vermeyin ve izleyiciler için sağladığınız keyfe odaklanın. Gözlerinizi kapatın ve herkesin gülümsediğini, iyi hissettiğinizi düşünün.
  • Ters gidebilecek işlere odaklanmayın. Pozitif düşünün. Başarınızı hayal edin.
  • Kendinizden şüphe etmenize sebep olan düşüncelerden kaçının.
  • Kontrollü nefes, meditasyon ve diğer tekniklerden faydalanarak rahatlayın ve negatife dönen düşüncelerinizi yeniden yönlendirin. Sahnede olmasanız bile her gün rahatlama tekniklerinden faydalanın, böylece ihtiyacınız olduğunda yeteneğiniz orada olacaktır.
  • Yürüyün, biraz zıplayın, kaslarınızı sallayın, anksiyeteye iyi gelecek fiziksel hareketlerde bulunun.
  • Sizi izleyenlere gülümseyin, göz teması kurun, onları arkadaşlarınız gibi düşünün.
  • Doğal ve kendiniz olun.
  • Spor yapın, sağlıklı beslenin, yeterince uyuyun, sağlıklı bir yaşam tarzı sürün.

Sahne korkusu genellikle sahneden önce artar ve başladıktan sonra azalmaya başlar.

Sahne korkusunun üstesinden gelmek için bazı özel teknikler

Kaygıyı azaltmak için kullanabileceğiniz bazı numaralar şöyle:

  • En dostane görünen seyirciye odaklanın.
  • Mümkün olduğunca gülmeye çalışın, rahatlamaya yardımcı olur.
  • İyi görünün, iyi görününce iyi hissedersiniz.

Bu ipuçlarını hepsi sahne korkusunu azaltmaya yardımcı olur. Ancak yardımcı olmazlarsa, bir terapistle görüşerek kaygı problemlerinizin tedavisine başlayabilirsiniz. Bilişsel davranış terapisi gibi daha yoğun terapilerden fayda görebilirsiniz. Ayrıca beta blocker ilaçlar kalp ritmini düşürebilir ve bazen sahne korkusuna sahip insanları etkileyen adrenalinin etkilerini engelleyebilirler.

Korkularınızla yüzleşmek ve onları azaltıp kontrol altına almak size güç verecektir. Sadece kendinize dair daha olumlu düşüncelere sahip olmayacaksınız, aynı zamanda sahne performansınızda da ciddi bir artış olacaktır.

Önemli not: Bu yazıda yer verilen tüm bilgi ve öneriler bilimsel destekli makaleler baz alınarak, genel bilgilendirme amaçlı hazırlanmış olup herhangi bir uzman tavsiyesi içermemektedir. Sayfa içeriğinde tedavi edici sağlık hizmetine yönelik bilgiler içeren öğelere yer verilmemiştir. Tanı ve tedavi için mutlaka hekiminize başvurun.

Kaynak: webmd.com

İlginizi çekebilir: Dakikalar içinde özgüveninizi artırmanıza yardımcı olacak ipuçları

Uplifers
Kaliteli ve mutlu yaşam koçunuz!