Her gün koştururken sağlıklı yemeklerle bedenimizin mola vermesinin 3 yolu

Okula git, işe git, arkadaşınla buluş, spora git, alışveriş yap, yemek pişir, topla, o hep sevdiğin müzeyi ziyaret et, yeni bir restoran açılmış görmemek olmaz… Hayatın her anının gerçekten de kocaman bir koşturma olduğunun farkındayım. Okul hayatım boyunca da iş hayatım boyunca da koşturmam bir türlü geçip gitmedi, eminim bir çoğunuz da benzer haldesiniz.

Peki, bize tüm bu hareketli yolculukta destek olan bedenimize zaman ayırmak ver gerçekten sağlıklı tariflerle enerjisine destek olmak mümkün mü? Tabii ki mümkün! İşte çok vakit harcamadan hazırlayabileceğiniz kurtarıcı 3 püf noktası:

1. Kahvaltıda yeşil içecek için

Kahve, cay, poğaça, simit, tost denkleminden tamamen çıkmanızı sağlayacak hem besleyici hem de kolay bir yol var desem inanır mısınız? Sizi hem işe yada okula koşarken bağırsak sistemini mahvedecek ve şekeri fırlatacak opsiyonlar yemekten kurtaracak, hem de hazırlaması sadece 10 dakika. İnanmam derseniz, o halde hala HealthyFoodBreak Yeşil İçecek ile tanışmadınız demektir. Tariften yaklaşık 1.2-1.5 litre çıkıyor, ister 2 kişi bölüşün ister bir kerede hazırlayıp 2 sabah boyunca tüketin. Buzdolabında 48 saat dayanır, çünkü posası içinde.

Sağlıklı yemeklerle bedenimize mola vermenin 3 yolu

Malzemeler:

  • 800 ml soğuk su, hem daha lezzetli oluyor hem de blenderın bıçak gücünden ortaya çıkan ısıyı bertaraf ediyor.
  • 3 avuç dolusu yıkanmış yeşillik – çeşit sayısı tamamen zevkinize kalmış. Basit tutup tek çeşit yeşillik de yapabilirsiniz veya olabildiğince farklı mineral almak peşindeyseniz çeşitleri dilediğinizce arttırabilirsiniz. (Ispanak, pazı, kereviz sapı, fesleğen, maydanoz…..)
  • 1 yeşil granny elma, çekirdekleri çıkarılmış.
  • 1 muz – ben muzu donmuş kullanıyorum, yine hem daha lezzetli oluyor hem de blenderın bıçak gücünden ortaya çıkan ısıyı bertaraf ediyor.
  • 2 salatalık
  • 1 limon, dış kabuklarını kesip, çekirdeklerini çıkarıp doğrudan kendisini atmak maksimum fayda ama mide rahatsızlığı olan veya tansiyon problemi olanlar doğrudan suyunu sıkabilir. Baktınız limon hiç tüketmiyorsunuz 1 adet greyfurt suyu eklemeyi öneririm.
  • Opsiyonel: Bir yandan da bağışıklığımı destekleyeyim derseniz tarife birer parca kök zencefil ve zerdeçal da ekleyebilirsiniz.

Yapılışı:

  • Öncelikle su ve yeşillikleri blendera atıyoruz ve tamamen parçalanana ki tüm yeşillikler suya geçsin.
  • Sonra diğer tüm malzemelerin hepsini blendera atıp, içinde katı parça kalmayana kadar yaklaşık 2-3 dk tamamen parçalıyoruz.
2. Sebzelere garnitür değil, ana öğün muamelesi yapın

Sebzeler özellikle doğru yöntemlerle pişirildiklerinde hem çok sağlıklı hem de doyurucu olabilirler. Kocaman bir tabak sebze hazırlamak seçilen sebzeye göre maksimum 15 ile 45 dk alıyor ve tertemiz de bir öğün oluyor. Hem de çoğu sebze “mono” yani tek çeşit beslenmeye çok yatkın ve bu da mide ve bağırsaklarımızı çok yormamak demek.

Sağlıklı yemeklerle bedenimize mola vermenin 3 yolu

Haşlanmış Brokoli: Örneğin brokoli, bu işin en kolay yardımcılarından biri. İster salata ister ana yemek… Brokoli hem besleyici, hem de basit bir alternatif.

  • Buharda veya suyun içinde haşlayarak pişiriyorum ben. En güzeli buharda pişirmek. Eğer haşlayarak pişirecekseniz kaynar su içine atıp vitamini suya geçmeden ve rengi solmadan 2 dakika tutup çıkarabilirsiniz.
  • Deniz tuzu, taze karabiber, bol limon, zeytinyağı ve sirke ile lezzetlendirmeyi unutmayın.
  • Ceviz, badem, dolmalık fıstık ise lezzetini arttıran ögeler.

Fırında Tatlı Patates: Tatlı patates; potasyum, A vitamini, C vitamini ve B6 vitamini içerir. Ayrıca tatlı patates, mükemmel bir glütensiz karbonhidrat seçeneği benim için. Düşük glisemik indeks değerlerine sahip yani bu da kan şekerini yükseltmeyecek demektir. Yüksek lif içerir. Ve daha neler neler..  O sebeple, benim için en kolay ve lezzetli sağlıklı alternatiflerden biri. Pişme süresi biraz uzun olsa da “at fırına ve unut” tarzı olduğu için benim için hala en kolay tarifler başında ipi göğüslüyor.

Sağlıklı yemeklerle bedenimize mola vermenin 3 yolu

  • Tatlı patatesleri soyup zevkinize göre dilimleyin. Temiz içme suyu, 1 tatlı kaşığı deniz tuzu ve bir kaç damla doğal fermente organik elma sirkesi ile suda bekletin. Ne kadar beklese o kadar iyi, ben 2 saati aşkın bekletiyorum ki nişastası çıksın ve çıtır kızarsın.
  • Baharatlar işin sağlık ve lezzet elementi. Bir kaç yemek kaşığı zeytinyağı, deniz tuzu, taze karabiber, zerdeçal, kekik, zencefil, pul biber, kimyon… Hepsinden yaklaşık 1’er çay kaşığı eklemek iyi bir oran oluyor.
  • 140-145 dereceyi geçirmeden – ki böylelikle zeytinyağını yüksek ısıda bozmadan, yaklaşık 60dk pişiriyoruz.
  • Servis etmeden üstüne biraz daha büyük parçacıklı deniz tuzu… Pişman olmadan kocaman bir porsiyon yiyip, hafif bir öğün geçirmenin keyfini yaşayabilirsiniz.
3. Akşam yemeklerinde şipşak kendi “kase”nizi hazırlayın

Kasede yemekler hazırlamak en kolay, en göze hitap eden ve aslında en sağlıklı opsiyonlardan biri sanırım.

Bir kaç püf noktası var sadece aslında.

Sağlıklı yemeklerle bedenimize mola vermenin 3 yolu

  • Kasede en az 1 çeşit karbonhidrat hissi veren malzeme olsun. Kinoa, karabuğday en güzel alternatifler. Bu alternatif kesinlikle glutensiz olsun, kaş yapalım derken göz çıkarmayalım.
  • Taze sebzeler kasenin yıldızı olsun. Renkleri birbiri ile uyumlu sebzeleri, birbiri ile uyumlu olacak şekilde kesip kasenin kenarlarına dizmekle başlayın ise. Limon suyu ve biraz da deniz tuzu ile lezzetlendirmeyi de unutmayın. Ben burada ıspanak, turp, kiraz domates, salatalık ve avokado kullandım.
  • Taze yemişlerin görsel şöleninde, kıtırlığından ve lezzetinden yararlanmayı deneyin. En az 1 çeşit ekleyin. Ben haşhaş tohumu ve ay çekirdeği kullanmayı çok seviyorum.
  • 1 çeşit protein ekleyin. Vegansanız haşlanmış mercimek veya nohut harika gider. Değilseniz çırpılmış yumurta, somon balığı… Sindirim ve organikliği sorgulanır kırmızı et ve tavuk eti çok tercih etmiyorum ben.
  • En son biraz sızma zeytinyağı gezdirip lezzetine lezzet katabilirsiniz.

Sezin Güleryüz
Merhaba ben Sezin! Marmaris'te deniz, güneş ve hayvanlarla büyüdüm, ailem hala orada. Ankara'da ODTÜ Moleküler Biyoloji ve Genetik ile başlayan serüvenim ODTÜ Endüstri Mühendisliği'nde ... Devam