Sağlıklı yaş almak istiyorsanız sandalyeden kalkın: Yerde oturmak sağlıklı ve uzun yaşamanızı sağlıyor
Yerde oturmak, rahat bir koltuk veya sandalye kadar konforlu olmayabilir ancak daha sağlıklı ve uzun yaşamı desteklediği kesin! European Journal of Preventive Cardiology dergisinde yayımlanan bir araştırmaya göre oturma pozisyonundan ayağa kalkma hareketini günde en az 5-6 defa yapan bir kişi, bunu yapmayanlara göre daha uzun yaşıyor. Araştırmanın başındaki isimlerden Claudio Gil Araujo, “Aerobik fitness’ın uzun yaşamı desteklediğini hepimiz biliyoruz. Ancak bu araştırma; vücut esnekliği, kas gücü, vücut ağırlığı-güç oranı ve koordinasyonun sadece günlük aktiviteleri iyileştirmekle kalmayıp yaşam süresini uzattığını söyleyebiliriz” diyor.
Yerde oturmanın faydalarından yararlanmak için tüm günü yerde geçirmek veya Japonlar gibi daha minimal ve az sayıda mobilya almak gerekmiyor. Örneğin, akşamları dinlenirken yerde oturmak, birkaç defa ayağa kalkarak vücut dengenizi geliştirmek de; yerde oturmanın faydalarını hissetmek yeterli.
Yerde oturmanın faydaları neler?
Birçoğumuz günün önemli bir bölümünü oturarak geçiriyoruz. Üstelik genellikle ergonomik olmayan yerlerde oturuyoruz. Sandalyeden kalkıp yere oturmak ise bedenimizle yeniden bağ kurmamıza, oturma kemiklerini merkeze almamıza ve karın gücünden faydalanmamıza yardımcı oluyor. Bu da tüm bedeni güçlendirerek doğal bir esneklik kabiliyeti veriyor.
Oturma pozisyonundan ayağa kalkma pozisyonuna geçmek ve bunu günde defalarca tekrarlamak karın bölgesindeki kasları güçlendiriyor ve vücut dengesini artırıyor. Bu da tüm bedenin kas yapısını güçlendirirken hareket kabiliyetini artırıyor. Diğer yandan, ilerleyen yaşlarda yaşanabilecek denge kayıpları ve düşmelerin önüne geçiyor.
Yerde oturmak, sindirimi de kolaylaştırıyor. Yerde oturarak yemek yenildiğinde, tabağa ulaşmak için öne ve arkaya doğru yapılan hareketler karın kaslarını çalıştırıyor. Bu da sindirimi kolaylaştırıyor ve karın bölgesini rahatlatıyor.
Yerde oturmanın zihinsel rahatlama sağladığı da biliniyor. Özellikle meditasyon yaparken yerde oturma pozlarının tercih edilmesi de bundan kaynaklanıyor. Yerde otururken bedendeki oksijen dolaşımı artıyor ve bu da zihinsel rahatlama getiriyor.
Elbette yerde otururken düzgün bir postürle oturmaya dikkat etmek gerekiyor. Eğilip bükülmek, kamburlaşmak bel ve sırt ağrılarına neden olabiliyor. Yere oturduğunuzda vücut ağırlığını kalçaların üzerinde, merkezde tutmak omurga sağlığını destekliyor. Yerde oturmayı kolaylaştırmanın en iyi yolu; bir minder veya katlanmış bir battaniye üzerine oturmak.
Yerde oturmanın olası yan etkileri neler?
Yerde oturmak her ne kadar faydalı olsa da bunu düzgün bir şekilde yapmamak zararlı olabiliyor. Özellikle bazı pozisyonlarda, üst bedeninin yükü alt bacaklara bindiği için eklemlerde, özellikle de dizlerde baskıya neden olabiliyor. Dizlerdeki baskı, zamanla artarak ayağa kalkmakta zorlanmalara yol açabiliyor. Yerde uzun süre oturmak, alt bedendeki dolaşımın yavaşlamasına da neden olabiliyor. Bu yan etkilerin önüne geçmek için belli aralıklarla pozisyon değiştirmek veya yerde oturmanın faydasını artırmak için sık sık ayağa kalkmak gerekiyor.
Yerde oturmayı konforlu hale getirmek mümkün mü?
Yerde oturmayı konforlu hale getirmek, kişinin kendi bedensel özelliklerine ve esnekliğine göre değişebiliyor. Bunun için birkaç yerde oturma pozisyonunu deneyerek kendinize en uygun olanı bulmak mümkün. Bu pozisyonlardan biri de dizlerin üzerine oturma. Japon kültüründe “seiza” denilen bu pozisyonda dizlerinizi kıvırıp, alt bacaklarınızı üst bacaklarınızın altında toplamanız gerekiyor. Bu pozisyonu daha konforlu hale getirmek için kalçanızın altına ufak bir minder almak mümkün.
Bir başka yerde oturma pozisyonu da bağdaş kurma dediğimiz bacakları çapraz yaparak oturma şekli. Eğer dizlerinizde zorlanma hissediyorsanız, yere oturduktan sonra ayak tabanlarınız yerde kalacak şekilde dizlerinizi bükerek de oturabilirsiniz. Bu da size konforlu gelmiyorsa, bacaklarınızı düz bir şekilde uzatarak yerde oturmayı deneyebilirsiniz.
Kaynak: wellandgood
İlginizi çekebilir: Evde uygulayabileceğiniz en etkili egzersiz hareketleri