Birçok insan 40’lı yaşlarına geldiğinde vücudu hakkında endişelenmeye başlar. Yaş almanın etkisiyle vücut eskisi gibi dinç olmayabilir. 40 yaşın getirisi olarak cilt esnekliğini kaybetmeye başlayabilir ve tüm bunların sonucunda yaşlandığınızı düşünmeye başlayabilirsiniz.
Yaşlanma süreci doğaldır. Tıpkı büyümek gibi, insanların belli bir yaşa geldiklerinde vücutlarında bazı değişikliklerin olması, yaşamın doğal seyri içinde yerini bulan normal bir durumdur. Fakat son derece doğal olan bu durumun bizi yine de ürkütüp paniklettiği doğru.
Peki yaşlılığımızda da gençken olduğu gibi sağlıklı kalabilmek ve fit görünebilmek mümkün mü? Bu sorunun yanıtı gayet net: Evet, yaşlanmayı yavaşlatmak mümkün. Bunun formülü ise oldukça basit: Sağlıklı ve fit kalabilmenin tek yolu sağlıklı bir yaşam sürmektir. Sağlıklı bir yaşam sürmek ise ancak görünümü değil sağlığı hedeflemekle mümkündür. Sonrasında zaten istediğiniz görünüm de beraberinde gelecektir.
Yaşlanmayı bir amaç edinerek yavaşlatın
Bir dönüşüm programı olan Lifebook’un yaratıcısı Jon Butcher, 50’li yaşlarda da 20’li yaşlardaki gibi görünmenin sırrının gerçek amaçlar edinmek olduğunu ifade ediyor. Bu noktada, bahsedilenin istediğiniz görünüme ulaşmak için belirli bir süreliğine egzersiz yapmak ve sağlıklı beslenmek olmadığını söylemeliyiz. Aksine, Butcher’ın sözünü ettiği şey sağlıklı bir yemeğin nasıl göründüğünü çözmek, size en uygun egzersizi bulmak ve bunları yaşam boyu amaçlarınız haline getirmek.
Unutmayın; fit görünmek, kilo kontrolü, kas almak ya da benzeri amaçlarla sağlıklı beslenmeye ve egzersiz yapmaya başladığınızda, yolculuğunuz kısa süreli olacaktır. Çünkü amaçlarınıza ulaştığınızda edindiğiniz alışkanlıklar da yavaş yavaş çözülmeye başlar. Ancak yaşlanmayı yavaşlatmak bunlara nazaran çok daha uzun vadeli bir amaç. Buna ulaşmanın yolu ise sağlıklı yaşamanın ne olduğunu ve size uzun vadede neler sunduğunu anlayarak mümkün.
İlginizi çekebilir: Yaşlanma korkusu nedir? Mücadele etmenin yolları nelerdir?
Kendinizi tanıyın
Kişinin kendini, vücudunu ve isteklerini tanıyıp bilmesi sadece bedensel değil zihinsel sağlık için de çok önemlidir. En çok hangi egzersizin size uygun olduğunu bulun ve bunu hayatınızın bir parçası haline getirin.
Sağlıksız olduğu halde sevdiğiniz yiyecekler olabilir. Aslına bakarsanız herkesin, hatta etrafınızda gördüğünüz en sağlıklı beslenen insanların bile mutlaka bu tür favori yiyecekleri vardır. Öncelikle bunda bir sorun olmadığını bilin. Alkol, kafein, şeker… Tüm bunlar insanların tüketmekten keyif aldığı şeylerdir. Ve evet sağlıklı beslenseniz bile eğer seviyorsanız kendinizi bunlardan mahrum bırakmayabilirsiniz. Ancak burada kilit rol oynayan kelime ölçü. Çünkü ölçülü tükettiğiniz takdirde sağlıksız besinlerin size fazla zarar vermeyeceği bir gerçek.
Bilimle ilerleyen orta yaş
Singularity Üniversitesinin geçtiğimiz günlerde yayımladığı, bugünden 2030’a kadarki süreci öngören bir araştırma, tıp biliminin şu günlerde ortalama yaşam süremize, yaşadığımız her yıl için fazladan 3 ay kattığını söylüyor. Yani, bugün Amerika’da 75 kabul edilen ortalama yaşam süresi, 2030 yılında 79 olacak. Ancak aynı araştırma, 2020’den sonra tıbbın çok daha hızlı ilerleyeceğini ve yaşam sürelerimize yaşadığımız her yıl için fazladan 1 yıl daha ekleyeceğini ifade ediyor. Bir başka ifadeyle 2030’a gelindiğinde ortalama yaşam süresi 100 yaşa kadar çıkabilir.
Eskiden orta yaş kabul edilen 35 yaşın, bugün bu şekilde algılanmadığı bir gerçek. Fakat bu tür araştırmalar bize 40-45 yaşın da artık oldukça genç yaşlar olduğunu gösteriyor. Ve artan ortalama yaşam süresiyle birlikte yaşlanmayı yavaşlatan alışkanlıklar edinmenin önemi daha da artıyor.
Genç görünümüyle dikkat çeken 54 yaşındaki Jon Butcher’ın konuyla ilgili açıklamalarını aşağıdaki videoda bulabilirsiniz:
İlginizi çekebilir: Stresten kan şekerine vücudunuza iyi gelen ve yaşlanma belirtilerini azaltan yiyecekler
Kaynak
mindvalley