Bir ilişki bittiğinde genellikle “başarısız” veya “kötü” bir ilişki etiketini kolayca yapıştırırız. Oysa gerçekte bu kadar kolay yürümüyor işler. Belki bir daha onu hiç düşünmeyeceksiniz. Belki zaman zaman onu özleyeceksiniz. Belki kötü zamanları ve kavgalarınızı hatırlayacaksınız. Belki eski sevgilinizi suçlayıp onun kötü bir insan olduğunu düşüneceksiniz. Belki kolayca kaldığınız yerden yolunuza devam edeceksiniz. Belki yaşananların bir felaket olduğunu düşünüp yok saymaya çalışacaksınız.
Bir ilişki herhangi bir nedenden ötürü bitebilir; ihanet, güven eksikliği, saygı eksikliği, fiziksel uzaklık, duygusal iletişimsizlik, farklı değerlere ve önceliklere sahip olma, sonu gelmeyen didişmeler… Bir ilişkinin bitme nedeni her ne olursa olsun, sizin o “başarısız” veya “kötü” diye etiketlediğiniz tüm bitmiş ilişkileriniz aslında hayatta öğrendiğiniz en önemli şeylerin kaynağı olabilir. Bir ilişkide öğrendiklerimiz, bize başka bir ilişkide yardımcı olur. Buna kendimizle kurduğumuz ilişki de dahil. Geçmiş ilişkilerden bir şeyler öğrenmenin yolu ise kendimize sorular sormaktan geçer. İşte geçmişteki ilişkilerinizden hayata dair önemli şeyler öğrenmek için kendinize sorabileceğiniz sorular:
Tüm bu yaşananlarda sizin payınız neydi?
Bir ayrılığın tek suçlusu bir kişi olamaz. İlişkiler genellikle taraflardan her ikisinin de esnek, uyumlu ve hassas bir şekilde davranmaması yüzünden biter. İşte bu yüzden biten ilişkinizde yaşananlardaki kendi rolünüzü sorgulamalısınız. Sizi rahatsız eden şeylerden bahsederken neler söylediniz? Sizi rahatsız eden şeyleri hemen karşınızdakine söylediniz mi, yoksa içinizde mi tuttunuz? Pasif agresif bir şekilde davrandınız mı? Onu desteklediniz mi? Kendi sorunlarını ilişkinize yansıttığında ona nasıl davrandınız? Kavga ederken nasıl davranıyordunuz? Sorunları çözmek veya yanlış anlaşılmaları gidermek yerine tartışma kazanmanın veya haklı çıkmanın peşinde miydiniz? Bu ayrılıktaki rolünüz neydi? Bu sorulara vereceğiniz yanıtlar ışığında kendi davranışlarınızı gözden geçirebilir ve bu konuda kendi adınıza bir farkındalık yaratabilirsiniz. Böylelikle gelecek sefere farklı şekilde davranmayı deneme şansınız olur.
İlginizi çekebilir: İlişkinin de “sanatı” olur: Sizin resminiz neyi gösteriyor?
Daha önce bir başkasından aynı şeyleri duydunuz mu?
Canımızı acıtan, bizi utandıran, suçlayan veya üzen durumlar karşısında gösterdiğimiz davranışlar, bazen kendi kendini tekrarlayabilir. Örneğin geçmişteki sevgililerinizden duyduğunuz bir eleştiriyi, daha sonra bir başka sevgilinizden de işitebilirsiniz. Bu durumda kendinizi sorgulamanız gerekebilir. Demek ki davranış şekliniz, karşınızdakilere kendilerini pek de iyi hissettirmiyor.
Değiştirmek, üzerine konuşmak veya uzlaşmak istemediğiniz şeyler nelerdi?
Belki ilişkinizin bitmesinin sebebi, partnerinizin sizi değiştirmeye çalışmasıydı. Öncelikle değiştirmek istemediğiniz şeylerin farkında olmak önemli bir şey. Öte yandan, karşınızdaki kişinin sizi değiştirme çabasına karşı koymanız, partnerinizin sergilediği sağlıksız bir davranışı tolere etmediğiniz anlamına geliyor. Bunları bilmek, bir sonraki ilişkinizde sınırları nasıl çizeceğiniz konusunda sizi yönlendirebilir.
İlginizi çekebilir: Daha sağlıklı ilişkiler için: Çocukluk döneminin şimdiki ilişkilerimize etkileri
Neden başarısız olduğunuzu düşünüyordunuz?
Eğer ilişkinizin bitmesinden ötürü kendinizi suçluyorsanız, bu soruyu mutlaka kendinize sormalısınız. Örneğin, ilişkiler konusunda iyi olmadığınızı, söz konusu aşk olduğunda şansınızın hiçbir zaman yolunda gitmediğini düşünüyor olabilirsiniz. Bu düşüncelerin nereden geldiğini, kaynağının ne olduğunu hiç düşündünüz mü? Bazen yakın çevreniz, aileniz, arkadaşlarınız bu tür düşüncelere sebep olabilir. Eğer böyle bir şey olduğunun farkına varırsanız, size hiçbir yardımı dokunmayan bu düşüncelerin kaynağı olan insanlardan uzaklaşıp, sizi destekleyen insanlarla olmalısınız.
İlginizi çekebilir: İlişkilerde alıcı ve verici dengesi
Ailenizdeki ilişkilere benziyor muydu?
Anne babamızla veya anne babamızın kendi arasındaki ilişkiyi yansıtan birliktelikler, ilişkilere bakış açımızla ilgili çok önemli ipuçları verir. Bunun nedeni, başkalarıyla ilişki kurmayı kendi anne babalarımızı izleyerek öğrenmemizden kaynaklanıyor. Bunu anlamak için kendinize şu soruları sorabilirsiniz: Annemle babam nasıl kavga ederdi? Çocukken öfkemi orantılı bir şekilde göstermem için teşvik ediliyor muydum? Annem babam sevecen, sevgilerini çekinmeden gösteren insanlar mı? Geçmişteki ilişkilerimle annemin babamın ilişkisi arasında herhangi bir benzerlik var mı?
Kendinizle nasıl bir ilişki kuruyorsunuz? Kendinize nasıl davranıyorsunuz?
Kendinizle kurduğunuz ilişki, başkalarıyla kurduğunuz ilişkileri de belirler. Öte yandan, ister “başarısız” ister “kötü” olsun başkalarıyla kurduğunuz ilişkiler de kendinizle ilgili çok önemli dersler barındırır. Bir ilişkide istediğiniz veya istemediğiniz şeyleri, bu derslerden öğrenebilirsiniz. Taleplerinizin nasıl karşılanmasını istediğinizi ve kendi taleplerinizi kendi kendinize nasıl karşıladığınızı öğrenebilirsiniz. Taleplerinizin neler olduğunu öğrenebilirsiniz. Nasıl iletişim kuracağınızı öğrenebilirsiniz. Başkalarını nasıl dinleyeceğinizi öğrenebilirsiniz. Değer verdiğiniz şeylerin neler olduğunu öğrenebilirsiniz.
Kaynaklar:
PsychCentral
TinyBuddha