X

Sağlıklı bir vejetaryenin tüketmesi gereken bitkisel kaynaklı proteinler

Vejetaryen kelimesi Latincede sağlam, yaşam dolu ve canlı anlamına gelen vegatus kelimesinden türetilmiştir. Günümüzde artık hayvansal gıdaların endüstriyel hale gelmesiyle hem sağlığını hem de hayvanları düşünen pek çok kişi vejetaryen beslenmeyi tercih ediyor. Ancak vejetaryen beslenmeyle ilgili hem kalıplaşmış yargılar, hem de yeterince bilgi sahibi olmamak sağlıksız bir beslenme alışkanlığı kazanılmasına sebep olabiliyor. Böylece asıl anlamının ötesinde sağlıksız ve güçsüz bir insan olmamıza sebep olabiliyor. 

Vejetaryen beslenmenin göz korkutan yanlarından birisi de sürekli aç kalacakmışız hissine sahip olmak. Ancak birkaç basit taktikle karbonhidrata yüklenmeden tok hissetmek mümkün. 

 
Vejetaryen kelimesi Latincede sağlam, yaşam dolu ve canlı anlamına gelen vegatus kelimesinden türetilmiştir.
 

Uzmanlara göre, vejetaryen beslenmeyi kilo vermek için tercih etmek doğru değil. Araştırmalar, kilosunu kontrol etmek için vejetaryen beslenenlerin yeme bozukluklarıyla ilgili problem yaşamasının daha mümkün olduğunu ortaya koydu. Bu durum, vejetaryen beslenmenin yemek bozukluklarına yol açtığı anlamına gelmiyor. Ancak bu motivasyonla hareket etmek, kötü bir beslenme rutinine sebep olacağından hastalıklara yakalanma riskini artırıyor. 

Sağlığını düşünerek vejetaryen beslenmeyi tercih edenlere ise güzel haberlerimiz var. Pek çok araştırma sonucu, vejetaryen beslenme ile diyabet ve kalp rahatsızlıkları gibi sorunlar arasında daha düşük risk olduğu keşfedildi. 

Sağlıklı bir vejetaryen neler yemeli?
Uzmanlara göre, vejetaryen beslenmeyi kilo vermek için tercih etmek doğru değil.

Sağlıklı bir vejetaryen olmak için ise bitkisel kaynaklı proteinlerden haberdar olmak ve bu protein kaynaklarını düzenli olarak tüketmek sağlık üzerinde olumlu etkiler yapıyor.  

Öncelikli olarak seçtiğiniz gıdanın size hızlıca enerji vermesi için karbonhidrat, protein ve sağlıklı yağlar içerip içermediğine göz atmanızda fayda var. Bazı sebze ve meyveler ise lifli içerikleriyle tok hissetme konusunda yardımcı oluyor. 

Tofu ve soyanın yanı sıra ülkemizde kolaylıkla bulabileceğiniz bitkisel protein kaynakları ise şu şekilde: 

  • Yeşil mercimek
  • Karabuğday
  • Kinoa 
  • Chia tohumu
  • Kenevir tohumu (hemp seed) 
  • Fasülye 
  • Bezelye
  • Bakla
  • Antep fıstığı
  • Kabak çekirdeği
  • Badem
  • Brokoli
  • Lahana
  • Yumurta
  • Süt ürünleri 
  • Spirulina
Spirulina, mavi ve yeşil alglerden oluşan mikroskobik bir yosun türüdür.

Vejetaryen beslenmeye karar veriyor ancak bazı sebeplerden bırakmak durumunda kalıyorsanız kendinize karşı anlayışlı olmanız ve vücudunuzu dinleyerek onun ihtiyaçlarına göre hareket etmeniz büyük önem taşıyor. 

Kaynaklar: 
Refinery29
Nutrition Stripped
Healthline 

Uplifers: Kaliteli ve mutlu yaşam koçunuz!

Geleneksel lezzetlerden vazgeçmeden bitki bazlı beslenmek isteyenlere: Fine Life Fermente Kajulu İçecek

Son yıllarda sağlıklı beslenme ve bilinçli tüketim alışkanlıklarının, daha önce hiç olmadığı kadar ilgi gördüğü kesin. Veganlık, vejetaryenlik, fleksitaryen gibi bitki bazlı beslenme türleri, sadece etik ve çevresel nedenlerle değil, aynı zamanda bütüncül sağlık açısından sunduğu çeşitli faydalar nedeniyle de dünya genelinde hızla yayılmaya devam ediyor. Bitki bazlı beslenme alışkanlıklarına yönelik talepler hızla artarken çok sayıda bitki bazlı ürün de raflardaki yerini alıyor. Özellikle süt ürünlerine alternatif arayanlar için çok sayıda ürün piyasaya sürülüyor. Bu konuda öncü isimlerden biri olan Metro Türkiye de “Sofrada herkese yer var!” mottosuyla tüketicilerin ihtiyaçlarına, yenilikçi ürünlerle cevap veriyor.



Raflarında 400’den fazla bitki bazlı ürün sunan Metro Türkiye, geleneksel lezzetlerden vazgeçmeden bitki bazlı beslenme alışkanlıklarına sahip olmanın en leziz yollarını sunuyor. Ve güzel haber; Türk mutfağının favori içeceklerinden ayrana bitki bazlı alternatif sağlıyor: Fine Life Fermente Kajulu İçecek.

Lezzetli, vegan, fermente: Ayrana bitki bazlı alternatif

Herkes için sağlıklı beslenme ve sürdürülebilirlik anlayışıyla hareket eden Metro Türkiye, beslenme trendlerine ve değişen tüketici taleplerine verdiği önemle Fine Life Fermente Kajulu İçecek’i raflara getiriyor. Geleneksel lezzetimiz ayrana bitki bazlı bir alternatif olarak öne çıkan Fine Life Fermente Kajulu İçecek, bitki bazlı beslenme alışkanlıklarını benimseyen ya da benimsemek isteyen herkesin beğenisine sunuluyor.

Metro Türkiye raflarında yerini almaya başlayan bu yenilikçi ürün, %27 oranında kaju fıstığı, tuz ve çeşitli probiyotikler içeriyor. Bunun yanı sıra katkı maddesi, koruyucu ve gluten içermemesiyle de dikkat çeken Fine Life Fermente Kajulu İçecek, hem bitki bazlı ürünleri tercih edenlerin hem de laktoz tüketmemeye önem verenlerin favorisi olmaya aday. Ayran alternatifi olarak soğuk tüketilebilen bu ürün, 250 ml’lik cam ambalajlarda satışa sunuluyor. Vlabel etiketiyle otel ve restoran gibi yeme içme işletmelerinde rahatça kullanılabilecek Fine Life Fermente Kajulu İçecek, menülere yeni vegan bir alternatif getirirken, müşteri memnuniyetini de artırma potansiyeli taşıyor.

Geçtiğimiz yıllarda süt ve yoğurt gibi hayvansal gıdalara bitki bazlı alternatifler sunmuş olan Metro Türkiye, Metro Chef Veggie Bademli ve Fındıklı içecekler ile yoğurda alternatif Metro Chef Veggie Fermente Süzme Kaju’yu ve Metro Chef Veggie Meze Serisi’ni tüketicilerle buluşturmuştu. Bu yıl ise Türk mutfağının vazgeçilmezlerinden ayrana bitki bazlı bir alternatif getirerek hem sağlıklı hem de yenilikçi bir seçeneği yani Fine Life Fermente Kajulu İçecek’i tüketicilerle buluşturuyor.

Elbette Metro Türkiye’nin raflara taşıdığı yenilikçi ürünler sadece süt ve yoğurt gibi hayvansal gıdalara bitki bazlı alternatifler ile sınırlı değil. Çok daha fazlası, raflarda çoktan yerini aldı.

Bitki bazlı geniş ürün yelpazesi: 400’den fazla çeşit



Metro Türkiye’nin raflarındaki vegan ürün yelpazesi içerisinde bitkisel bazlı hamburger ekmekten köfteye, mayonezden çikolataya çok sayıda çeşit bulunuyor. Üstelik gıda dışı vegan ürünlerin de sayısı oldukça fazla. Vegan yumuşatıcı, şampuan, sabun, hatta yağ çözücü bile bu geniş yelpazede yer alıyor. Dahası, Metro markalı ürün portföyünü de yenilikçi çeşitlerle sürekli genişleten Metro Türkiye, kendi markaları altında içli köfteden lahmacuna paçanga böreğinden haydari, havuç tarator gibi meze seçeneklerine; falafel çeşitlerinden pizzaya, ranch sostan çamaşır yumuşatıcısına kadar 50’ye yakın çeşitte gıda ve gıda dışı bitki bazlı ürün sunuyor. Eğer tüm bu ürünleri ve çok daha fazlasını incelemek isterseniz hemen tıklayıpvegan ürün yelpazesi içerisinde bitkisel bazlı hamburger ekmekten köfteye, mayonezden çikolataya çok sayıda çeşit bulunuyor. Üstelik gıda dışı vegan ürünlerin de sayısı oldukça fazla. Vegan yumuşatıcı, şampuan, sabun, hatta yağ çözücü bile bu geniş yelpazede yer alıyor. Dahası, Metro markalı ürün portföyünü de yenilikçi çeşitlerle sürekli genişleten Metro Türkiye, kendi markaları altında içli köfteden lahmacuna paçanga böreğinden haydari, havuç tarator gibi meze seçeneklerine;vegan ürün yelpazesi içerisinde bitkisel bazlı hamburger ekmekten köfteye, mayonezden çikolataya çok sayıda çeşit bulunuyor. Üstelik gıda dışı vegan ürünlerin de sayısı oldukça fazla. Vegan yumuşatıcı, şampuan, sabun, hatta yağ çözücü bile bu geniş yelpazede yer alıyor. Dahası, Metro markalı ürün portföyünü de yenilikçi çeşitlerle sürekli genişleten Metro Türkiye, kendi markaları altında içli köfteden lahmacuna paçanga böreğinden haydari, havuç tarator gibi meze seçeneklerine; Metro Türkiye’nin Bitki Bazlı & Vegan Katalogu’nu keşfedebilirsiniz.

Temel gıdadan temizlik ürünlerine, kişisel bakımdan atıştırmalıklara aradığınız her şeyi bulabileceğiniz Metro Türkiye ile sağlıklı ve sürdürülebilir bir yaşam tarzına ulaşmak artık çok daha kolay.

*Bu yazı Metro Türkiye katkılarıyla hazırlanmıştır.

İlginizi çekebilir: Vegan beslenenlere müjde: Metro Türkiye’nin zengin vegan ürün yelpazesini keşfedinVegan beslenenlere müjde: Metro Türkiye’Vegan beslenenlere müjde: Metro Türkiye’

 

İlgili Makale