X

Sağlıklı bir kahvaltı: Nar ve mandalina ile sonbahar müsli

Bugün sağlıklı ve ünlü bir İsviçre yemeğini sizinle paylaşmak istiyorum. İsviçre deyince hemen peynirli Fondue ve Raclette aklıma geliyor, ama bizde sadece tuzlu ve ağır yemek yok, sağlıklı yemek de var. Bugün size Müsliden bahsetmek istiyorum.

Müsli nereden geliyor?

Büyük ihtimal müslinin ne olduğu biliyorsunuz ama küçük bir hatırlatma yapmak istiyorum. İlk olarak Müsli ismi İsviçre Almancasında “Mues” ezme, püre demektir. 1900’lü yıllarda İsviçreli Doktor Maximilian Bircher-Benner, bu yemeği hastanesindeki hastalar için geliştirdi. Maximilian Bircher-Benner, hastaların yüksek sebze ihtiyacını karşılaşmak için bu karışık yemeği hazırlamaya başladı. Ana içerik olarak yulaf ezmesi, diğer bileşenler olarak da hububat, taze veya kuru meyve, tohum ve fındık kullanarak hepsini inek sütü, soya sütü, badem sütü veya yoğurt ile karıştırdı.

Müsli ile, günlük besin ihtiyaçlarınızın çoğunu karşılayabilirsiniz.

Hafif akşam yemeği veya kahvaltı

İsviçre’de çocukken babam bize akşam yemeği olarak müsli hazırlıyordu. Babam çok yaratıcıydı. O kadar çok farklı ve değişik içerik koyuyordu ki müsli yiyince hep aynı oyun oynuyorduk: içinde ne var. Kardeşlerim ile her seferinde müslinin içinde ne var bulmaya çalışırdık. Bazen babam farklı 20 malzeme ile müsli yapıyordu. O zamanlar en çok akşam yemeği için müsli yiyordum.

Yıllar geçti ve benim yumurta ile kahvaltıma alternatif olarak haftada bir veya iki kendime müsli hazırlıyorum.

Orjinal Bircher-Benner müsli tarifi

Kendi tarifimi sizinle paylaşmadan önce orijinal Bircher-Bener tarifine bir göz atalım.

Kendim tarifimi sizinle paylaşmadan önce orijinal Bircher-Bener tarifine bir göz atalım.

– Bir veya iki elma, orjinalinde tam elma kullanıyordu; kabuk ve çekirdek dahil

– Bir yemek kaşığı fındık, ceviz, badem

– Bir yemek kaşığı yulaf ezmesi, tarifte yulaf ezmesi 12 saat boyunca 3 yemek kaşığı su ile önceden ıslatılmıştı

– Yarım limon suyu

– Bir yemek kaşığı bal ve krema veya yoğunlaştırılmış süt

İlk önce bal krema veya yoğunlaştırılmış süt ile ıslatılmış yulaf ezmesi karıştırılır ve limon suyu eklenir. Ardından elmalar ve diğer malzemeler eklenir.

Not: O zamanlar (1900 yıllarda) hijyenden dolayı (ne pastörize süt ne buzdolabı mevcut) süt yerine krema ve bal veya yoğunlaştırılmış süt tercih edilmiş.

Cora’nın sonbahar müsli tarifi

Sonbahar gelince en beğendiğim meyve nardır. Yedi senedir Türkiye’de yaşamama rağmen nar hala bana egzotik ve kıymetli bir meyveymiş gibi geliyor. Mandalina da mevsim meyvesidir. Benim sonbahar müslinin bol bol C vitamini ile dolu olmasını istediğim için nar ve mandalina kullanmayı tercih ediyorum. İkisi de ba­ğı­şık­lık sis­te­mi­ni güç­len­di­rir ve grip olanlara iyi gelir.

Genelde iki kahvaltılık müsli hazırlıyorum ve kalanı buzdolabında iki güne tutabiliyorum, taze kalıyor.

Sonbahar müslisinde kullanılan malzemeler
Chia tohumu ve ceviz, müsli yaparken en çok kullanılan malzemeler

İki kişilik bir kahvaltı için veya tek kişilik iki kahvaltı için malzeme listesi:

– 3 yemek kaşığı yulaf ezmesi

– 1 yemek kaşığı chia tohumu

– 1 tane nar

– 2 tane mandalina

– 4 tane ceviz

– 8 tane badem

– 16 tane kuru üzüm

– 2 kahve kaşığı ay çekirdeği

– 1/1 kahve kaşığı tarçın

– yoğurt, kefir ve/veya süt

Bir kaseye mandalinaları ve nar parçalarını koyun, sularını da ekleyin. Üstüne hemen chia tohumu ve yulaf ezmesi ekleyin. Tek tek diğer malzemeleri ekleyin. Son olarak yoğurt, süt veya kefir (bu arada ev yapımı kefir nasıl yapılıyor merak ederseniz bir önceki makalemi okuyabilirsiniz) ekleyin. Hepsini karıştırın ve üstüne tarçın ekleyin.

Zamanız varsa 30 dakika buzdolabında bekletebilirsiniz.

Müslinin üzerine serpeceğiniz tarçın, hem lezzet verir hem de kan şekerinizi dengeler.

Afiyet olsun.

İlginizi çekebilecek diğer yazılar:

Renkli ve sağlıklı bir garnitür: Kırmızı lahana

 

Coraline Chapatte: İsviçreliyim ama neredeyse 10 senedir Türkiye'de oturup çalışıyorum. Neuchatel'de 4 sene ekonomi okudum. İsviçre'de doğan her çocuk bütün sporları küçük yaşta öğrenir. Bu yüzden spor hayatım çok yönlüydü ve çok erken yaşta sporcu beslenmesi, dinlemesi ve yaşam felsefesi gibi konular, her çocuk gibi bana da öğretildi. Mezun olduktan sonra dalmaya başladım ve çok hoşuma gitti. İsviçre'de üst düzey bir yöneticiyken her şeyi bırakıp dalmaya gittiğim Kaş'tan çok etkilenip Kaş'a yerleştim ve deniz rehberliği ve sualtı fotoğrafçılığı yaptım. 2011'de İstanbul'a taşındım. 2013 ve 2015 arasında birçok uzun mesafe (50 km ve 80 km) koşu yarışlarına katıldım. Her koşudan yeni şeyler öğrendim. Uzun koşularda kaçış noktası ve erteleme şansı yoktur. Başlarsınız ve bitirirsiniz. Bu, benim için yaşam felsefesi oldu. Ekim 2015 de “Likya Yolu Ultra Maratonu”na katılıp 6 günde 250 km koştum. Bu yolda tek başınadır herkes. Bu yolculuk sadece fiziksel değildir. Vücut ile başlar ama zihinle biter. Mayıs 2016 ilk triatlon yarışına katıldım ve 3. oldum. Dört ay sonra Eylül ayında Kuşadaşı'nda Türkiye Triatlon Şampiyonası'nda 30+ yaş kategorisinde üçüncülüğü kazandım ve Ekim ayında Antalya'da Gloria Ironman 70.3 yarışında 5. oldum. O kadar kısa bir sürede böyle sonuçlara ulaşmak disiplin, azim, sağlıklı ve dengeli bir beslenme ve iyi bir planlama ister. O dönemde istediğim sağlıklı tatlıyı bulamadığım için kendi keklerimi yaratmaya ve pişirmeye başladım; glütensiz ve rafine şekersiz "Cora'nın Kekleri” macerası bu şekilde başladı. Beş dil (Fransızca, Türkçe, İngilizce, Almanca, İtalyanca) konuşuyorum. Çeşitli konularda motivasyon seminerleri veriyor, şirketler için ve bireysel spor koçluğu yapıyor, koscora.com blogunda (Avrupa'nın en iyi 3 koşu blogu arasına seçildi) ve Türkiye'de ve İsviçre'de spor ve sağlıklı yaşam konularında yazılar yazıyor, sosyal medya danışmanlığı yapıyor ve ayrıca çeşitli dillerde tercümanlık yapıyorum. Eylül 2016'den itibaren Marmara Üniversitesi'nde Spor Psikolojisi ve Spor Yöneticiliği yüksek lisans yapıyorum.

Geleneksel lezzetlerden vazgeçmeden bitki bazlı beslenmek isteyenlere: Fine Life Fermente Kajulu İçecek

Son yıllarda sağlıklı beslenme ve bilinçli tüketim alışkanlıklarının, daha önce hiç olmadığı kadar ilgi gördüğü kesin. Veganlık, vejetaryenlik, fleksitaryen gibi bitki bazlı beslenme türleri, sadece etik ve çevresel nedenlerle değil, aynı zamanda bütüncül sağlık açısından sunduğu çeşitli faydalar nedeniyle de dünya genelinde hızla yayılmaya devam ediyor. Bitki bazlı beslenme alışkanlıklarına yönelik talepler hızla artarken çok sayıda bitki bazlı ürün de raflardaki yerini alıyor. Özellikle süt ürünlerine alternatif arayanlar için çok sayıda ürün piyasaya sürülüyor. Bu konuda öncü isimlerden biri olan Metro Türkiye de “Sofrada herkese yer var!” mottosuyla tüketicilerin ihtiyaçlarına, yenilikçi ürünlerle cevap veriyor.



Raflarında 400’den fazla bitki bazlı ürün sunan Metro Türkiye, geleneksel lezzetlerden vazgeçmeden bitki bazlı beslenme alışkanlıklarına sahip olmanın en leziz yollarını sunuyor. Ve güzel haber; Türk mutfağının favori içeceklerinden ayrana bitki bazlı alternatif sağlıyor: Fine Life Fermente Kajulu İçecek.

Lezzetli, vegan, fermente: Ayrana bitki bazlı alternatif

Herkes için sağlıklı beslenme ve sürdürülebilirlik anlayışıyla hareket eden Metro Türkiye, beslenme trendlerine ve değişen tüketici taleplerine verdiği önemle Fine Life Fermente Kajulu İçecek’i raflara getiriyor. Geleneksel lezzetimiz ayrana bitki bazlı bir alternatif olarak öne çıkan Fine Life Fermente Kajulu İçecek, bitki bazlı beslenme alışkanlıklarını benimseyen ya da benimsemek isteyen herkesin beğenisine sunuluyor.

Metro Türkiye raflarında yerini almaya başlayan bu yenilikçi ürün, %27 oranında kaju fıstığı, tuz ve çeşitli probiyotikler içeriyor. Bunun yanı sıra katkı maddesi, koruyucu ve gluten içermemesiyle de dikkat çeken Fine Life Fermente Kajulu İçecek, hem bitki bazlı ürünleri tercih edenlerin hem de laktoz tüketmemeye önem verenlerin favorisi olmaya aday. Ayran alternatifi olarak soğuk tüketilebilen bu ürün, 250 ml’lik cam ambalajlarda satışa sunuluyor. Vlabel etiketiyle otel ve restoran gibi yeme içme işletmelerinde rahatça kullanılabilecek Fine Life Fermente Kajulu İçecek, menülere yeni vegan bir alternatif getirirken, müşteri memnuniyetini de artırma potansiyeli taşıyor.

Geçtiğimiz yıllarda süt ve yoğurt gibi hayvansal gıdalara bitki bazlı alternatifler sunmuş olan Metro Türkiye, Metro Chef Veggie Bademli ve Fındıklı içecekler ile yoğurda alternatif Metro Chef Veggie Fermente Süzme Kaju’yu ve Metro Chef Veggie Meze Serisi’ni tüketicilerle buluşturmuştu. Bu yıl ise Türk mutfağının vazgeçilmezlerinden ayrana bitki bazlı bir alternatif getirerek hem sağlıklı hem de yenilikçi bir seçeneği yani Fine Life Fermente Kajulu İçecek’i tüketicilerle buluşturuyor.

Elbette Metro Türkiye’nin raflara taşıdığı yenilikçi ürünler sadece süt ve yoğurt gibi hayvansal gıdalara bitki bazlı alternatifler ile sınırlı değil. Çok daha fazlası, raflarda çoktan yerini aldı.

Bitki bazlı geniş ürün yelpazesi: 400’den fazla çeşit



Metro Türkiye’nin raflarındaki vegan ürün yelpazesi içerisinde bitkisel bazlı hamburger ekmekten köfteye, mayonezden çikolataya çok sayıda çeşit bulunuyor. Üstelik gıda dışı vegan ürünlerin de sayısı oldukça fazla. Vegan yumuşatıcı, şampuan, sabun, hatta yağ çözücü bile bu geniş yelpazede yer alıyor. Dahası, Metro markalı ürün portföyünü de yenilikçi çeşitlerle sürekli genişleten Metro Türkiye, kendi markaları altında içli köfteden lahmacuna paçanga böreğinden haydari, havuç tarator gibi meze seçeneklerine; falafel çeşitlerinden pizzaya, ranch sostan çamaşır yumuşatıcısına kadar 50’ye yakın çeşitte gıda ve gıda dışı bitki bazlı ürün sunuyor. Eğer tüm bu ürünleri ve çok daha fazlasını incelemek isterseniz hemen tıklayıpvegan ürün yelpazesi içerisinde bitkisel bazlı hamburger ekmekten köfteye, mayonezden çikolataya çok sayıda çeşit bulunuyor. Üstelik gıda dışı vegan ürünlerin de sayısı oldukça fazla. Vegan yumuşatıcı, şampuan, sabun, hatta yağ çözücü bile bu geniş yelpazede yer alıyor. Dahası, Metro markalı ürün portföyünü de yenilikçi çeşitlerle sürekli genişleten Metro Türkiye, kendi markaları altında içli köfteden lahmacuna paçanga böreğinden haydari, havuç tarator gibi meze seçeneklerine;vegan ürün yelpazesi içerisinde bitkisel bazlı hamburger ekmekten köfteye, mayonezden çikolataya çok sayıda çeşit bulunuyor. Üstelik gıda dışı vegan ürünlerin de sayısı oldukça fazla. Vegan yumuşatıcı, şampuan, sabun, hatta yağ çözücü bile bu geniş yelpazede yer alıyor. Dahası, Metro markalı ürün portföyünü de yenilikçi çeşitlerle sürekli genişleten Metro Türkiye, kendi markaları altında içli köfteden lahmacuna paçanga böreğinden haydari, havuç tarator gibi meze seçeneklerine; Metro Türkiye’nin Bitki Bazlı & Vegan Katalogu’nu keşfedebilirsiniz.

Temel gıdadan temizlik ürünlerine, kişisel bakımdan atıştırmalıklara aradığınız her şeyi bulabileceğiniz Metro Türkiye ile sağlıklı ve sürdürülebilir bir yaşam tarzına ulaşmak artık çok daha kolay.

*Bu yazı Metro Türkiye katkılarıyla hazırlanmıştır.

İlginizi çekebilir: Vegan beslenenlere müjde: Metro Türkiye’nin zengin vegan ürün yelpazesini keşfedinVegan beslenenlere müjde: Metro Türkiye’Vegan beslenenlere müjde: Metro Türkiye’

 

İlgili Makale