Ego, öz-önem ve öz-farkındalık duygularımıza katkıda bulunur, ancak bazen yolumuza engel olarak da çıkabilir. Artan farkındalık ve sürekli pratik yapmanın zaman içinde ego-evcilleştirme için elzem olduğunu söyleyebiliriz.
Bunu kaç kez okuduk, duyduk veya bunu sürekli bir mücadele olarak hissettik bilemiyorum… Egonuzu aşın… Egonuz acının kaynağıdır…
Egonun ne olduğunu bilseydik, çoğumuz bunu yapmayı çok isterdik! İnsan ruhunu anlamaya yönelik çalışmalara başladığımda gerçekten de ego karmaşık bir şey gibi göründü. Büyük psikanalist Sigmund Freud ruhu 3 bölüme ayırdı: İd, ego ve süperego. Bazı insanlar ayrıca benlik saygısı ve ego arasındaki sağlıklı sınırı anlamakta zorluk çekerler.
Ego aşkınlığı öğrenmek veya egonuzu bırakmak teoride kulağa çok kolay gelse de, gerçek yaşam durumlarında uygulaması çok zor olabilir.
Tarih, güç kazanmak için ego tarafından yönlendirilen ve sonunda yıkıma uğrayan birçok lider örneğiyle (Napolyon, Stalin, Hitler, Büyük İskender gibi) doludur. Ve tarih aynı zamanda her fırsatta egolarıyla savaşan, yüksek hedeflerini tanınma arzularının üzerine koyan bireylerle de (Mahatma Gandhi, Dr. Martin Luther King Jr. ve daha birçokları gibi) doludur.
Davranışlarımızı ve alışkanlıklarımızı değiştirmeye çalışırken karşılaştığımız en belirgin engellerden biri egomuzdur. Kulağa basit gelebilir, ancak işlerin yapılması söz konusu olduğunda egomuz birincil engel olabiliyor. İyi haber şu ki, bunu fark eden ve olumlu ilerleme için bir plan ile harekete geçen yine bizler olabiliriz.
Egonun neden tetiklendiğini anlamak
Akıllı, belagatli ve her yönüyle düzgün insanlar olduğumuza inanmak istiyoruz. Bir hata yaptığımızda çoğumuz bahanelere, açıklamalara sığınır ve aptal numarası yapmaya başvururuz. Erken yaşta, her şeyde elimizden gelenin en iyisini yapmaya çalışmamız öğretildi. Yetişkinlikte hatalardan kaynaklanan öğretilebilir anların değerini öğreniyoruz. Ayrıca hayatta hataların kaçınılmaz olduğunu da öğreniyoruz.
Bir hata yaptığımızda ve birisi buna işaret ettiğinde, derinden suçluluk ve pişmanlık duygularını tetikler. Bu duygular geçtikten sonra öfke hissederiz. Kendimizi sorgularız ve rahatsız edici senaryoyu kafamızda tekrar tekrar oynatırız. Yanılmaz olduğumuza inanmak istiyoruz, ancak defalarca duyduğumuz gibi, “hata yapmak insanidir.” Mükemmellik arayışı, güvensizlik ve savunmacı davranış sergiler. Bazen aldatıcı davranışlara da ilham verebilir.
Ego ve büyük resim
Ego, benliğe o kadar odaklanmıştır ki büyük resmi unutmanıza neden olur. Kişisel vizyon ve misyonunuza bağlılığınızı unutmayın. Daha büyük resme odaklandığımızda, ego güdümlü duygularımız alakasız ve önemsiz hale gelir. Aslında zihinlerimiz birdenbire egolarımızın varlığını unutur. Takım sporlarını düşünün. Takımın tüm üyeleri başarılı olmak ister, ancak kimin gol attığı veya kimin blok yaptığı önemli değildir. Önemli olan takımın oyunu kazanmak için birlikte çalışmasıdır. Liderler vizyon ve misyonlarını hatırladıklarında, ego doğal olarak azalır.
Bu nedenle, bu ekip çalışması zihniyetini egomuza ve iç benliklerimize kanalize ederek barışçıl ve anlamlı ilişkilerin yolunu açabiliriz.
Egonuzu evcilleştirmenin ve işleri halletmenin beş pratik yolu…
1. Hatalarınızı kucaklayın.
Hatalar en büyük öğretmenlerimizdir. Başkalarının aynı hataları yapmasını önlemeye yardımcı olacak hikayelerin yanı sıra bize dersler de sağlarlar. Çoğu zaman hatalarımıza takılıp kalırız ve bu, yeni bir anlayışla ilerlememizi engeller. 2022’de işleri halletmek istiyorsanız, kendinizi affetmeniz ve hatalarınızı kucaklamanız gerekir. Aslında, uygun olduğunda hatalarınızı kutlayın. Deneyiminizin ne zaman bir başkası için öğretilebilir bir an olabileceğini asla bilemezsiniz.
2. Empatinizi kanalize edin.
Başka bir kişiyle çatışmaya girdiğinizde, egonuz tetiklenir. Bu bir gerçektir ve insan doğasıdır. Ancak, ilk tetikleyiciden sonra olanlar genellikle ilerlemenizi engelleyebilir. Hatalarınız üzerinde derin derin düşünebileceğiniz gibi, zorlayan pasif agresif davranışlara da başvurabilirsiniz. Üretken olmak ve hedefleriniz için çalışmak yerine, enerjinizi karşı tarafla öfke ve sıkıntıya harcayabilirsiniz. Bu, kişisel ve profesyonel yaşamınızda işlerinizi halletmenizi engelleyebilir. Karşı tarafın, bir arkadaşınız veya sevdiğiniz biri gibi derinden hayran olduğunuz biri olduğunu hayal edin. Bu görselleştirme, onlarla etkileşim kurma şeklinizi nasıl değiştiriyor? Daha anlamlı bir bağlantı oluşturmak için olumsuz duygularınızı etkisiz hale getirmenin bir yolu var mı?
3. Davranışlarınızı duygulardan arındırın.
Kızgın olduğunuzda, neden kızgın olduğunuzu keşfetmek için bir dakikanızı ayırın. Bir sonraki ipucu, davranışı duygudan ayırmaktır. “Kızgınım” diye düşünmek yerine, bu ifadeyi tekrar gözden geçirin ve “İçimde öfke var” deyin. Bu öfkeyi söndürmek için ne yapabilirsiniz? Kendinize “bütün hisler/duygular iyidir”, ancak “tüm davranışlar doğru değildir” diye hatırlatın. Ne de olsa, size saldırgan bir şey söylediği için iş arkadaşınızın yüzüne yumruk atamazsınız. Ama gücenme ve öfke duygularınız tamamen geçerli. Bu farkındalık, günlük görevlerinizi ve uzun vadeli hedeflerinizi çözmenize ve ilerlemenize yardımcı olacaktır.
4. Tepki yerine yanıt verin.
Özellikle olumsuz ise, duygusal uyaranlara tepki vermek kolay olabilir. Başkalarından gelen saldırganlık, baskınlık, küstahlık veya açıkça kaba davranışlarla karşı karşıya kaldığınızda, hissettiğiniz duyguyu tanımlamak için bir dakikanızı ayırın. Bu kısa yansıma, yüzeye köpüren duyguya göre tepki vermek yerine o anda duraklamanıza ve yanıt vermenize (eğer bir yanıt verilmesi gerekiyorsa) yardımcı olacaktır.
Yanıt vermek için zaman ayırmak, herhangi bir çelişkili duruma proaktif bir yaklaşımdır. Yanıtınızı belirlemek için harcadığınız birkaç dakika, sonunda size çok zaman kazandırabilir. Bu neye benziyor? Meslektaşlarınızın önünde sizi açıkça eleştiren bir meslektaşınız olduğunu hayal edin. Duygudan hareket etmek yerine, durun ve duruma en iyi yanıtı belirleyin. Tetikleyiciyi, her meydana geldiğinde onunla uğraşmak zorunda kalmak yerine, bu yaklaşımla ortadan kaldırabilirsiniz.
5. Zor bir durumla yüzleşin ve gelişim için geri bildirim isteyin.
Çok az insan tetiklenen egosunun kaynağıyla yüzleşmeyi dört gözle bekler. Uygun olduğunda kendi davranışlarınız ve alışkanlıklarınızla ilgili açık ve dürüst geri bildirim isteyin. Bazı tarafsız dış farkındalıklar, istenmeyen davranışlardan kurtulmak için ihtiyacınız olan şey olabilir.
Bu arada işlevsel bir egoya sahip olmanıza ve hayatınızdaki çıkmazdan kurtulmanıza yardımcı olacak uygulama, araç ve pratikler içeren bir eğitim sınıfı açıyorum. Her hafta @jungiyenkocisil kullanıcı isimli Instagram sayfamdan bu konu ile ilgili değer yaratacak paylaşımlarda bulunacağım. Zoom üzerinden düzenleyeceğim sınıf atölye eğitimleri ya da birebir koçluk görüşmeleri ile ilgileniyorsanız bilgi için info@yleadercoaching adresine yazabilirsiniz.