Sağlıklı beslenmek, sağlıklı bir mutfağa sahip olmak demek. Peki sağlıklı mutfak ne anlama geliyor? İngilizcede “lean kitchen” olarak tabir edilen bu kavram, mutfağınızın sizi özel olarak sağlıklı yemek seçeneklerini tercih etmeye yönlendirecek şekilde düzenlenmesini ifade ediyor.
Her gün bir şekilde, sağlıksız yemek tercihleri yapmamıza neden olan uyaranlara maruz kaldığımız bir gerçek. Medyada, alışveriş yaptığımız markette ya da gittiğimiz davetlerde bunu sürekli yaşıyoruz. Öte yandan çevremizi kontrol etmek çok güç olsa da, kendi mutfağımızı kontrol edip onu sağlıklı hale getirmek bizim elimizde. İşte mutfağınızı sağlıklı hale getirerek kendi lean kitchen’ınızı yaratmanız için uygulamanız gereken 5 adım:
İlginizi çekebilir: Yemek yapmayı bilmeyenlerin işini kolaylaştıracak mutfak tüyoları
Market alışverişinizden başlayın
Alışveriş yapmadan önce mutlaka ihtiyacınız olanların bir listesini yapın. Buna alacağınız atıştırmalıklar da dahil. Bu şekilde almayı planlamadığınız yiyecekler, mutfağınıza girip aklınızı çelemeyecektir. Ayrıca listenize sadık kalmanız da çok önemli.
Kilerinizi kontrol altında tutun
Sağlıksız gıdalar kolay ulaşabileceğiniz yerlerde bulunmadığında daha az aklınıza gelir. Bu yüzden kilerinizde bu tür gıdaları bulundurmamaya özen gösterin. Ayrıca yiyeceklerinizi şeffaf olmayan kutularda saklamanız da onları sürekli görüp yemek istemenizi engelleyecektir. Bunun yerine meyveler ve sağlıklı kuru yemişler gibi yiyecekleri devamlı gördüğünüz yerlerde tutabilirsiniz.
İlginizi çekebilir: Bol kalorili lezzetlere alternatif sağlıklı yemekler
Yiyeceklerinizi onlara ulaşmak için sarf edeceğiniz çabaya göre düzenleyin
Kulağa biraz garip gelebilir, ancak işe yaradığını göreceksiniz. Az sağlıklı olan yiyeceklerinizi rafın en arkasına ya da en yüksek rafa koyun. Dondurma ve tatlı gibi seçenekleri hiçbir zaman mutfağınızda bulundurmayın ve bunları yemek istediğiniz zamanlarda dışarı çıkıp alın. Unutmayın, bir şey için göstermeniz gereken çaba ne kadar fazlaysa, onu o kadar az sıklıkta yaparsınız.
Yemek gereçlerinizi küçültün
Büyük tabaklar ve kaşıklar, çok yemek anlamına gelir. Her zaman küçük tabak kullanın; bunu kullandığınız kaşıklarda ve kadehlerde de uygulayın. Kısa ve geniş bardaklar yerine, ince uzun bardaklar tercih edin.
Sağlıksız mutfak alışkanlıklarınızdan vazgeçin
Hepimiz bazı dikkatsiz mutfak alışkanlıklarına sahibiz. Bunları yemek yaparken yemek, özellikle atıştırmalıkları büyük paketlerden yemek, TV karşısında yemek, oturmak yerine mutfak tezgahının başında yemek yemek ve çocukların bıraktığı yemekleri yemek olarak sıralayabiliriz. Bu önemsiz gibi görünen ama etkisi hayli büyük alışkanlıklardan birine ya da birkaçına sahipseniz, bir an önce vazgeçmelisiniz.
Son olarak;
Plan yapmak, sağlıklı beslenmenizi sabote etmeyen bir mutfak yaratmanın en önemli kuralıdır. Bu alışveriş listesi yapmak veya kilerinizi düzenlemek olabilir. Plan yaparak çabalarınızın karşılığını daha rahat alır ve amacınıza daha kısa sürede ulaşırsınız.
Sağlıklı bir mutfak yaratmak için ihtiyacınız olan tüm ürünleri Uplifers Sağlıklı Mutfak seçkimizde bulabilirsiniz.
Sağlıklı Mutfak seçkimizi Trendyol’dan incelemek ve ürünleri satın almak için tıklayın.Sağlıklı Mutfak seçkimizi Trendyol’