X

Sağlıklı alışveriş yapmak için etiket okuma rehberi

Sağlıklı beslenmemiz gerektiğini, mutfağımızı sağlıklı yiyeceklerle doldurmamız gerektiğini, özellikle de paketlenmiş gıdalardan uzak durmamız gerektiğini hepimiz biliyoruz. Ancak birçoğumuz bunu tam olarak uygulayamıyoruz. Hadi itiraf edelim; hepimizin evinde, çantasında, ofisteki çekmecesinde paketlenmiş yiyecekler var.

Aslında hayatınıza ufak bir alışkanlık katarak paketlenmiş yiyecekleri tüketirken yaşadığınız suçluluk duygusunu en aza indirmek mümkün. İşte o alışkanlığın ismi, etiket okuma. Böylelikle hem ne yediğinizi bilir hem de uzak durmak istediğiniz şeylerden daha kolay sakınabilirsiniz. İşte size yiyeceklerin paketlerindeki besin değerlerini anlamak için birkaç ipucu:

1. Porsiyon önerisi

Besinlerin paketlerindeki porsiyon önerisi veya porsiyon bilgisi, size her bir porsiyonda ne kadar yemeniz gerektiğini ve bir paketten kaç porsiyon çıktığı bilgisini verir.

Kaynak: Greatist
2. Porsiyon başına kalori miktarı

Porsiyon başına düşen kalori miktarına dikkat edin. Eğer bir porsiyondan fazlasını yiyorsanız, buna göre kalori miktarını kendiniz hesaplamayı unutmayın.

3. Yağ

Elinde tuttuğunuz ürünün içindeki yağın, nereden geldiği önemli. Eğer yağın önemli kısmı, doymamış sağlıklı yağ ise muhtemelen kendiniz için yararlı bir ürün almak üzeresiniz. Ancak yağın büyük bir kısmı doymuş veya trans yağ ise, elinizde tuttuğunuz ürünü rafa geri koymak daha iyi bir seçim olabilir. Trans yağlar, kötü kolesterol oranını yükseltirken iyi kolesterol oranını düşürüyor. Burada önemli bir nokta daha var; etiketlerdeki yüzde 0 trans yağ ifadesine hiçbir zaman inanmayın. Besin değerleriyle ilgili düzenlemelerdeki yasal boşluk sayesinde, yüzde 0,5’e kadar trans yağ içeren ürünlerin üzerine yüzde 0 trans yağ ifadesi yazılabiliyor. Bunu öğrenmek için içindekiler listesine göz atabilirsiniz. Eğer elinizdeki ürün hidrojenize yağ içeriyorsa, trans yağ da içeriyor demektir.

4. Sodyum

Yüksek sodyum oranı, tansiyonu yükseltir, kalp hastalıkları riskini artırır ve bir ürünün ne kadar çok işlemden geçtiğinin göstergesi olabilir. Uzmanlar bir yetişkinin tuz tüketimini günde 2.300 mg ile sınırlandırması gerektiğini, bir porsiyondaki tuz tüketimini ise 805 mg ile sınırlandırması gerektiğini söylüyor.

5. Lif

Bir ürünü satın almadan önce, porsiyon başına en az 3g lif içeriyor olmasına dikkat edin. Bu oran, bir porsiyonda almanız gereken sağlıklı lif oranıdır.

6. Şeker

Bir ürünün paketindeki besin değerleri tablosunda yazan şeker miktarı, o ürünün içindeki doğal şekerler (sütteki laktoz, meyvedeki fruktoz) ile eklenmiş şeker (yüksek fruktozlu mısır şurubu veya pirinç şurubu gibi) arasındaki ayrımı içermez. Bunu öğrenmek için bakmanız gereken yer, ürünün içindekiler listesidir. Burada şeker, tatlandırıcı veya sonu -ose ile biten kelimeleri araştırmalısınız.

İçindekiler listesi, içeriklerin hacmine göre fazladan aza doğru sıralanmış bir haldedir. Eğer elinizdeki ürünün içindekiler listesinde ilk veya ikinci sırasında yer alıyorsa, o ürünü yerine bırakmak daha iyi bir tercih olabilir. Bu aslında çok fazla şeker içeren besinleri tespit etmenin en kolay yollarından biri. Ancak bazen üreticiler bundan kaçınmak için ürünün içine birden çok şeker türü ekliyor ve böylelikle her birinin hacmi azalıyor ve ilk sıralarda şeker veya şurup benzeri bir içerik yazılmamış oluyor. Böyle durumlarda, bir ürünün içinde ne kadar değişik türde şeker varsa, o üründen vazgeçmek de akıllıca bir yol olabilir.

Kaynaklar:
Greatist
Healthyforgood
Health

Uplifers: Kaliteli ve mutlu yaşam koçunuz!

Geleneksel lezzetlerden vazgeçmeden bitki bazlı beslenmek isteyenlere: Fine Life Fermente Kajulu İçecek

Son yıllarda sağlıklı beslenme ve bilinçli tüketim alışkanlıklarının, daha önce hiç olmadığı kadar ilgi gördüğü kesin. Veganlık, vejetaryenlik, fleksitaryen gibi bitki bazlı beslenme türleri, sadece etik ve çevresel nedenlerle değil, aynı zamanda bütüncül sağlık açısından sunduğu çeşitli faydalar nedeniyle de dünya genelinde hızla yayılmaya devam ediyor. Bitki bazlı beslenme alışkanlıklarına yönelik talepler hızla artarken çok sayıda bitki bazlı ürün de raflardaki yerini alıyor. Özellikle süt ürünlerine alternatif arayanlar için çok sayıda ürün piyasaya sürülüyor. Bu konuda öncü isimlerden biri olan Metro Türkiye de “Sofrada herkese yer var!” mottosuyla tüketicilerin ihtiyaçlarına, yenilikçi ürünlerle cevap veriyor.



Raflarında 400’den fazla bitki bazlı ürün sunan Metro Türkiye, geleneksel lezzetlerden vazgeçmeden bitki bazlı beslenme alışkanlıklarına sahip olmanın en leziz yollarını sunuyor. Ve güzel haber; Türk mutfağının favori içeceklerinden ayrana bitki bazlı alternatif sağlıyor: Fine Life Fermente Kajulu İçecek.

Lezzetli, vegan, fermente: Ayrana bitki bazlı alternatif

Herkes için sağlıklı beslenme ve sürdürülebilirlik anlayışıyla hareket eden Metro Türkiye, beslenme trendlerine ve değişen tüketici taleplerine verdiği önemle Fine Life Fermente Kajulu İçecek’i raflara getiriyor. Geleneksel lezzetimiz ayrana bitki bazlı bir alternatif olarak öne çıkan Fine Life Fermente Kajulu İçecek, bitki bazlı beslenme alışkanlıklarını benimseyen ya da benimsemek isteyen herkesin beğenisine sunuluyor.

Metro Türkiye raflarında yerini almaya başlayan bu yenilikçi ürün, %27 oranında kaju fıstığı, tuz ve çeşitli probiyotikler içeriyor. Bunun yanı sıra katkı maddesi, koruyucu ve gluten içermemesiyle de dikkat çeken Fine Life Fermente Kajulu İçecek, hem bitki bazlı ürünleri tercih edenlerin hem de laktoz tüketmemeye önem verenlerin favorisi olmaya aday. Ayran alternatifi olarak soğuk tüketilebilen bu ürün, 250 ml’lik cam ambalajlarda satışa sunuluyor. Vlabel etiketiyle otel ve restoran gibi yeme içme işletmelerinde rahatça kullanılabilecek Fine Life Fermente Kajulu İçecek, menülere yeni vegan bir alternatif getirirken, müşteri memnuniyetini de artırma potansiyeli taşıyor.

Geçtiğimiz yıllarda süt ve yoğurt gibi hayvansal gıdalara bitki bazlı alternatifler sunmuş olan Metro Türkiye, Metro Chef Veggie Bademli ve Fındıklı içecekler ile yoğurda alternatif Metro Chef Veggie Fermente Süzme Kaju’yu ve Metro Chef Veggie Meze Serisi’ni tüketicilerle buluşturmuştu. Bu yıl ise Türk mutfağının vazgeçilmezlerinden ayrana bitki bazlı bir alternatif getirerek hem sağlıklı hem de yenilikçi bir seçeneği yani Fine Life Fermente Kajulu İçecek’i tüketicilerle buluşturuyor.

Elbette Metro Türkiye’nin raflara taşıdığı yenilikçi ürünler sadece süt ve yoğurt gibi hayvansal gıdalara bitki bazlı alternatifler ile sınırlı değil. Çok daha fazlası, raflarda çoktan yerini aldı.

Bitki bazlı geniş ürün yelpazesi: 400’den fazla çeşit



Metro Türkiye’nin raflarındaki vegan ürün yelpazesi içerisinde bitkisel bazlı hamburger ekmekten köfteye, mayonezden çikolataya çok sayıda çeşit bulunuyor. Üstelik gıda dışı vegan ürünlerin de sayısı oldukça fazla. Vegan yumuşatıcı, şampuan, sabun, hatta yağ çözücü bile bu geniş yelpazede yer alıyor. Dahası, Metro markalı ürün portföyünü de yenilikçi çeşitlerle sürekli genişleten Metro Türkiye, kendi markaları altında içli köfteden lahmacuna paçanga böreğinden haydari, havuç tarator gibi meze seçeneklerine; falafel çeşitlerinden pizzaya, ranch sostan çamaşır yumuşatıcısına kadar 50’ye yakın çeşitte gıda ve gıda dışı bitki bazlı ürün sunuyor. Eğer tüm bu ürünleri ve çok daha fazlasını incelemek isterseniz hemen tıklayıpvegan ürün yelpazesi içerisinde bitkisel bazlı hamburger ekmekten köfteye, mayonezden çikolataya çok sayıda çeşit bulunuyor. Üstelik gıda dışı vegan ürünlerin de sayısı oldukça fazla. Vegan yumuşatıcı, şampuan, sabun, hatta yağ çözücü bile bu geniş yelpazede yer alıyor. Dahası, Metro markalı ürün portföyünü de yenilikçi çeşitlerle sürekli genişleten Metro Türkiye, kendi markaları altında içli köfteden lahmacuna paçanga böreğinden haydari, havuç tarator gibi meze seçeneklerine;vegan ürün yelpazesi içerisinde bitkisel bazlı hamburger ekmekten köfteye, mayonezden çikolataya çok sayıda çeşit bulunuyor. Üstelik gıda dışı vegan ürünlerin de sayısı oldukça fazla. Vegan yumuşatıcı, şampuan, sabun, hatta yağ çözücü bile bu geniş yelpazede yer alıyor. Dahası, Metro markalı ürün portföyünü de yenilikçi çeşitlerle sürekli genişleten Metro Türkiye, kendi markaları altında içli köfteden lahmacuna paçanga böreğinden haydari, havuç tarator gibi meze seçeneklerine; Metro Türkiye’nin Bitki Bazlı & Vegan Katalogu’nu keşfedebilirsiniz.

Temel gıdadan temizlik ürünlerine, kişisel bakımdan atıştırmalıklara aradığınız her şeyi bulabileceğiniz Metro Türkiye ile sağlıklı ve sürdürülebilir bir yaşam tarzına ulaşmak artık çok daha kolay.

*Bu yazı Metro Türkiye katkılarıyla hazırlanmıştır.

İlginizi çekebilir: Vegan beslenenlere müjde: Metro Türkiye’nin zengin vegan ürün yelpazesini keşfedinVegan beslenenlere müjde: Metro Türkiye’Vegan beslenenlere müjde: Metro Türkiye’

 

İlgili Makale