Sağlam bir karakter inşa etmenin yolları

Mutlu ve dengeli bir yaşam sürmenin en önemli kurallarından biri hiç kuşkusuz sosyal ilişkilerde başarıyı yakalamaktır. Sosyal ilişkilerde başarılı ve istikrarlı olmanın yolu da sağlam bir karakter inşa etmekten geçer. İşte hem sosyal ilişkilerinizde hem de profesyonel yaşantınızda sağlam bir duruş sergilemenize katkıda bulunacak altın kurallar:

Sağlam bir karakter inşa etmenin yolları

1. Güvenilir olun

Sağlam bir karaktere sahip olmanın ilk ve en önemli kuralı yalandan ve sahtelikten kaçınmaktır. Çünkü ne kadar iyi kurgulanmış olsa da bir yalan er geç fark edilir, hatta bir insanın yalan söylediğini anlamak zannettiğinizden çok daha kolay olabilir! Küçük ve zararsız görünen yalanlar söylemek bile, gerçek anlaşıldığında son derece güvenilmez ve güçsüz görünmenize neden olabilir. Çünkü güçlü olmanın en büyük kanıtı, gerçeklere göğüs gerekebilmek ve bu gerçeklerin yarattığı durumlarla yüzleşebilmektir.

2. Kendinize güvenin

Başkaları tarafından dürüst ve sağlam karakterli olarak anılan insanlar, kendi doğrularını söylemekten de uygulamaktan da kaçınmazlar. Diğer bir deyişle, özgün düşüncelere sahip olmak ve bunları uygulama noktasında ısrar etmek sağlam bir karakterin vazgeçilmezlerindendir. Bu anlamda başkalarını takip etmek değil de, başkalarına liderlik edebilecek fikirlere ve yeniliklere gebe olmak iyi bir karaktere sahip olmak için önemlidir. Tabii kendi düşüncelerinizi uygularken başkalarına karşı kırıcı ve kaba olmamak da aynı derecede önemli bir meziyettir.

Öz güvenolmadan sağlam bir karakterden söz etmek mümkün değildir
Öz güvenolmadan sağlam bir karakterden söz etmek mümkün değildir

3. Eleştiriye açık olun

Eleştiriye açık olmak, kendini sürekli geliştirmeyi de beraberinde getirir. Örneğin iş hayatında yanlış bir şey yaptığınızda gelen uyarıları dikkate almanız gerekir. Keza insan ilişkilerinde de durum aynıdır. Eğer bir arkadaşınız size bir konuda uyarıyorsa ona muhakkak kulak verin.  Tabii ki her eleştiri sizi daha iyi bir noktaya taşımak için yöneltilmez ve hayatınız boyunca yıkıcı eleştirilerle de karşı karşıya kalabilirsiniz. Ancak sırf “yıkıcı” bulduğunuz için bu eleştirileri dinlemeye açık olmazsanız, bazı kilit noktaları kaçırmanız söz konusu olabilir.

4. Kriz anlarında sakin kalmayı başarın

Kriz anlarında sakin kalmayı başaran ve rasyonel davranabilen insan sayısı görece azdır. Eğer stresli bir kriz durumunda insanlara yardım edecek ve olayın üstesinden gelecek kadar sakin kalmayı başarabilirseniz insanların güvenini kazanabilirsiniz. Ayrıca, sakinleşip sorunları bir bir çözdüğünüzü görmek kendinize olan güveninizi de pekiştirecektir.

5. Gülümsemeyi ihmal etmeyin

Sağlam bir karakterin en önemli bileşenlerinden biri de pozitif olmaktır. Hayata daima gülümseyen gözlerle bakmak hem insanlarla olan iletişiminizi daha yakın ve samimi hale getirir hem de karşınıza çıkması muhtemel zorluklarla daha kolay başa çıkmanızı sağlar.

6. Gerektiğinde hayır demeyi bilin

Hayatta her şeye evet diyerek yaşayamazsınız. Her şey kabul etmek ve sırf durumu kurtarmak için her şeyi yapabileceğinizi iddia etmek son derece yanlış sonuçlar doğurabilir. Eğer bir şirkette çalışıyorsanız, size verilen işlerden uygun olmayanları geri çevirmelisiniz. Gerektiğinde hayır demeyi bilmek insanların sizin için negatif bir algıya kapılmasını değil tam tersine ilkeli bir insan olduğunuzu düşünmelerine yol açar.

Gerektiğinde hayır demeyi bilmek önemli bir erdemdir
Gerektiğinde hayır demeyi bilmek önemli bir erdemdir

 

Kaynak: lifehack.org, psychologytoday.com, entrepreneur.com

 

İlginizi çekebilecek diğer içerikler:

İnsanlar karakterinizi 7 özelliğinize göre değerlendiriyor

Beynimiz başkalarının karakterleriyle ilgili yargılara nasıl varıyor?

Uplifers
Kaliteli ve mutlu yaşam koçunuz!