X

Sadeleşmek için bir haftanız var mı: 7 günlük minimalizm programı

Eylül ayının bitmesine son 7 gün kaldı. Eğer siz de bu ay kendiniz için iyi bir şeyler yapmak istiyorsanız 1 hafta sürecek olan minimalizm etkinliğimize katılın. Etkinliğimizin amacı kendi yaşam gayenizi bulup, sizi bedenen ve zihnen yoran şeylerden uzaklaşarak, sevdiğiniz şeylere daha fazla zaman ayırmanızı sağlamak.

Gardırobunun başında saatler geçiren, her gün temizlik yapmak zorunda hisseden, dijital mecralarda gününü tüketen ve hem internet ortamında hem de gerçek hayatta sürekli tüketme ihtiyacı duyan herkes bu etkinlikte yer alabilir. Tüm bunların yanında minimalizme ilgi duyuyor ve bunun için motivasyon arıyorsanız bu programa katılmanın tam zamanı.

Minimalizm içerikli bloglarda “30 günlük minimalizm challenge” çalışmalarına rastlamak mümkün. Ancak bu tür programlarda süre uzadıkça motivasyon eksikliği yaşandığına ve geri bildirimlerin tatmin edici olmadığına şahit oldum. 1 hafta sürecek olan programımızın sonunda deneyimlerinizi yagmurasik1@gmail.com adresinden paylaşabilir, @yagmurmola hesabından bana ulaşabilirsiniz.

1. Gün

Gardırobunuz hariç evinizdeki tüm çekmeceleri boşaltın. (Eğer çalışıyorsanız aynı işlemi iş yerinizde de uygulayabilirsiniz.) Atılacak tüm eşyalarla vedalaşın ve gün sonuna kadar elinizden çıkarmış olun. Varlığından haberdar olmadığınız ıvır zıvırlardan kurtulun. Çekmecelerinizi temizledikten sonra aynı kategorideki eşyalar aynı bölümde olacak şekilde yeniden düzenleyin. Eşyalarınızı dik bir şekilde yerleştirmeye özen gösterin. Bu şekilde aradıklarınızı kolaylıkla bulabilir ve yeniden dağılmanın önüne geçebilirsiniz.

2. Gün

Yazlık ve kışlık kıyafetlerinizin tamamını yatağınızın üzerine yığın. Atılacaklar, bağışlanacaklar ve sizinle yola devam edecekler olmak üzere 3 grupta eşyalarınızı ayırın. Gardırobunuzu düzenlerken bu yazımdan yardım alabilirsiniz.

3. Gün

Makyaj malzemelerinizi ve cilt bakım ürünlerinizi bir alanda toplayın. Tarihi geçmiş, uzun süredir kullanmadığınız ve varlığından haberdar olmadığınız tüm ürünlerden kurtulun. Yerleştirme aşamasında sık kullandığınız ürünleri ulaşılabilir alanlara konumlandırın.

4. Gün

Yastık, havlu, nevresim takımı gibi tüm eşyalarınızı bir yerde toplayın. Havlularınızı da yine konmari metodu ile katlayın. Nevresimlerinizi yerleştirirken birlikte kullandığınız ürünlerin üst üste olmasına özen gösterin. Yıllık ağırladığınız misafir sayısı ve ailenizdeki bireyleri göz önüne alarak bu tür ürünlerin sayısını asgari sevide tutun. Bu şekilde daha az yer kaplayacak ve düzenleme konusunda size kolaylık sağlayacaklardır.

5. Gün

Evimizde varlığını unuttuğumuz pek çok şey var; kitaplar, evraklar, faturalar. Aslında hiç kullanmadığımız halde yaşam alanlarımızda tahmin ettiğimizden daha fazla yer kaplıyorlar. Evrak ve faturalarınızda ayıklama işlemi yaptıktan sonra tamamını bir dosyada toplamak hem karmaşıklığı önleyecek hem de aradığımızı bulma noktasında bize kolaylık sağlayacaktır. Okuduğunuz ve yeniden okumayı düşünmediğiniz kitapları hediye edebilir, kütüphane ya da okullara bağışlayabilirsiniz. Unutmayın, sizi kıymetli yapan şey sahip olduğunuz eşyalar değil.

6. Gün

Programımızın en çok vakit alacak kısmı mutfak düzeni olacaktır. Çünkü her birimizin evinde gittiğimiz şehirlerden topladığımız bardak, tabak ve sunum ürünleri yer alıyor. Yemeklerimizde bize eşlik edecek olan ürünler hiç kullanmadığımız halde bir süre sonra hatıralarımızı saklayan nesneler olarak öylece evimizde kalmaya devam ediyor. Bu nedenle kullanmadığınız ürünleri elden çıkarın. Aynı üründen sayıca fazla olanları eleyin. Evimizin en çok dağılan bölümü kuşkusuz ki mutfak. Bu nedenle düzenleme yaparken en çok kullandığımız ürünleri ön raflara yerleştirin ve yılda bir ya da iki kez kullandığınız ürünleri üst ve arka kısımlara yerleştirin. Unutmayın ki mutfağınızla keyifli bir şekilde yemek yapmak için gerekli ekipmandan fazlasına ihtiyacınız yok.

7. Gün

Bir yazımda “Sosyal medya hesaplarınızla mı evlisiniz?” diye sormuş ve konuya ilişkin çok fazla mail almıştım. Herkesin en fazla şikayet ettiği ama yine de kurtulamadığı dijital bağımlılık zaman içerisinde minimalizmin en çok ilgilendiği konulardan biri haline geldi. Eğer siz de bu konudan sık sık yakınıyorsanız bu yazımıSosyal medya hesaplarınızla mı evlisiniz?” okuyabilirsiniz.

İlginizi çekebilir: Dingin bir yaşam için: Hayatınızın her alanında minimalizme giriş

Yağmur Aşık Mola: Yağmur Aşık Mola, 1993 yılında Aydın’da doğdu. Gazi Üniversitesi İletişim Fakültesi’nden mezun olduktan sonra çeşitli ajans ve gazetelerde muhabirlik yaptı. Halen bir kamu kurumunda editörlük görevine devam etmektedir. Türkiye’nin en uzun ömürlü insanlarının yaşadığı Nazilli’de hayatını sürdüren Mola, minimalizm, dijital detoks, sağlıklı yaşam konularında araştırmalar yapmış, çeşitli gazete ve dergilerde yazılar kaleme almıştır. İletişim: yagmurasik1@gmail.com https://www.instagram.com/yagmurmola/

Geleneksel lezzetlerden vazgeçmeden bitki bazlı beslenmek isteyenlere: Fine Life Fermente Kajulu İçecek

Son yıllarda sağlıklı beslenme ve bilinçli tüketim alışkanlıklarının, daha önce hiç olmadığı kadar ilgi gördüğü kesin. Veganlık, vejetaryenlik, fleksitaryen gibi bitki bazlı beslenme türleri, sadece etik ve çevresel nedenlerle değil, aynı zamanda bütüncül sağlık açısından sunduğu çeşitli faydalar nedeniyle de dünya genelinde hızla yayılmaya devam ediyor. Bitki bazlı beslenme alışkanlıklarına yönelik talepler hızla artarken çok sayıda bitki bazlı ürün de raflardaki yerini alıyor. Özellikle süt ürünlerine alternatif arayanlar için çok sayıda ürün piyasaya sürülüyor. Bu konuda öncü isimlerden biri olan Metro Türkiye de “Sofrada herkese yer var!” mottosuyla tüketicilerin ihtiyaçlarına, yenilikçi ürünlerle cevap veriyor.



Raflarında 400’den fazla bitki bazlı ürün sunan Metro Türkiye, geleneksel lezzetlerden vazgeçmeden bitki bazlı beslenme alışkanlıklarına sahip olmanın en leziz yollarını sunuyor. Ve güzel haber; Türk mutfağının favori içeceklerinden ayrana bitki bazlı alternatif sağlıyor: Fine Life Fermente Kajulu İçecek.

Lezzetli, vegan, fermente: Ayrana bitki bazlı alternatif

Herkes için sağlıklı beslenme ve sürdürülebilirlik anlayışıyla hareket eden Metro Türkiye, beslenme trendlerine ve değişen tüketici taleplerine verdiği önemle Fine Life Fermente Kajulu İçecek’i raflara getiriyor. Geleneksel lezzetimiz ayrana bitki bazlı bir alternatif olarak öne çıkan Fine Life Fermente Kajulu İçecek, bitki bazlı beslenme alışkanlıklarını benimseyen ya da benimsemek isteyen herkesin beğenisine sunuluyor.

Metro Türkiye raflarında yerini almaya başlayan bu yenilikçi ürün, %27 oranında kaju fıstığı, tuz ve çeşitli probiyotikler içeriyor. Bunun yanı sıra katkı maddesi, koruyucu ve gluten içermemesiyle de dikkat çeken Fine Life Fermente Kajulu İçecek, hem bitki bazlı ürünleri tercih edenlerin hem de laktoz tüketmemeye önem verenlerin favorisi olmaya aday. Ayran alternatifi olarak soğuk tüketilebilen bu ürün, 250 ml’lik cam ambalajlarda satışa sunuluyor. Vlabel etiketiyle otel ve restoran gibi yeme içme işletmelerinde rahatça kullanılabilecek Fine Life Fermente Kajulu İçecek, menülere yeni vegan bir alternatif getirirken, müşteri memnuniyetini de artırma potansiyeli taşıyor.

Geçtiğimiz yıllarda süt ve yoğurt gibi hayvansal gıdalara bitki bazlı alternatifler sunmuş olan Metro Türkiye, Metro Chef Veggie Bademli ve Fındıklı içecekler ile yoğurda alternatif Metro Chef Veggie Fermente Süzme Kaju’yu ve Metro Chef Veggie Meze Serisi’ni tüketicilerle buluşturmuştu. Bu yıl ise Türk mutfağının vazgeçilmezlerinden ayrana bitki bazlı bir alternatif getirerek hem sağlıklı hem de yenilikçi bir seçeneği yani Fine Life Fermente Kajulu İçecek’i tüketicilerle buluşturuyor.

Elbette Metro Türkiye’nin raflara taşıdığı yenilikçi ürünler sadece süt ve yoğurt gibi hayvansal gıdalara bitki bazlı alternatifler ile sınırlı değil. Çok daha fazlası, raflarda çoktan yerini aldı.

Bitki bazlı geniş ürün yelpazesi: 400’den fazla çeşit



Metro Türkiye’nin raflarındaki vegan ürün yelpazesi içerisinde bitkisel bazlı hamburger ekmekten köfteye, mayonezden çikolataya çok sayıda çeşit bulunuyor. Üstelik gıda dışı vegan ürünlerin de sayısı oldukça fazla. Vegan yumuşatıcı, şampuan, sabun, hatta yağ çözücü bile bu geniş yelpazede yer alıyor. Dahası, Metro markalı ürün portföyünü de yenilikçi çeşitlerle sürekli genişleten Metro Türkiye, kendi markaları altında içli köfteden lahmacuna paçanga böreğinden haydari, havuç tarator gibi meze seçeneklerine; falafel çeşitlerinden pizzaya, ranch sostan çamaşır yumuşatıcısına kadar 50’ye yakın çeşitte gıda ve gıda dışı bitki bazlı ürün sunuyor. Eğer tüm bu ürünleri ve çok daha fazlasını incelemek isterseniz hemen tıklayıpvegan ürün yelpazesi içerisinde bitkisel bazlı hamburger ekmekten köfteye, mayonezden çikolataya çok sayıda çeşit bulunuyor. Üstelik gıda dışı vegan ürünlerin de sayısı oldukça fazla. Vegan yumuşatıcı, şampuan, sabun, hatta yağ çözücü bile bu geniş yelpazede yer alıyor. Dahası, Metro markalı ürün portföyünü de yenilikçi çeşitlerle sürekli genişleten Metro Türkiye, kendi markaları altında içli köfteden lahmacuna paçanga böreğinden haydari, havuç tarator gibi meze seçeneklerine;vegan ürün yelpazesi içerisinde bitkisel bazlı hamburger ekmekten köfteye, mayonezden çikolataya çok sayıda çeşit bulunuyor. Üstelik gıda dışı vegan ürünlerin de sayısı oldukça fazla. Vegan yumuşatıcı, şampuan, sabun, hatta yağ çözücü bile bu geniş yelpazede yer alıyor. Dahası, Metro markalı ürün portföyünü de yenilikçi çeşitlerle sürekli genişleten Metro Türkiye, kendi markaları altında içli köfteden lahmacuna paçanga böreğinden haydari, havuç tarator gibi meze seçeneklerine; Metro Türkiye’nin Bitki Bazlı & Vegan Katalogu’nu keşfedebilirsiniz.

Temel gıdadan temizlik ürünlerine, kişisel bakımdan atıştırmalıklara aradığınız her şeyi bulabileceğiniz Metro Türkiye ile sağlıklı ve sürdürülebilir bir yaşam tarzına ulaşmak artık çok daha kolay.

*Bu yazı Metro Türkiye katkılarıyla hazırlanmıştır.

İlginizi çekebilir: Vegan beslenenlere müjde: Metro Türkiye’nin zengin vegan ürün yelpazesini keşfedinVegan beslenenlere müjde: Metro Türkiye’Vegan beslenenlere müjde: Metro Türkiye’

 

İlgili Makale