“Yaratıcı insanı motive eden başarma arzusudur, başkalarını yenme arzusu değil.”
Ayn Rand
Bir önceki yazımda başarı ve mutluluğun konfor alanından çıkmak ve yeni şeyler yapmakla ilgili olduğundan bahsetmiştim. Yine aynı yazımda başarılı insanların kendi öykülerinden yola çıkan, özgün ve yaratıcı kişiler olduğunu da söylemiştim. Aslına bakarsanız yaratıcılık ve üretkenlik ruh sağlığını doğrudan etkiliyor. Bir şey üretmeme, dünyaya verecek bir şeyiniz olmadığı hissi depresif duygulara yol açıyor. Bu yazımda size biraz sadeleşme ve minimalizmin yaratıcılık ve ruh sağlığı üzerindeki etkisinden bahsetmek istiyorum.
Az neden daha çoktur?
Azaltmanın Kanunları (The Laws of Subtraction) kitabının yazarı Matthew May sadeleşmenin yaratıcılığı artırdığını söylüyor. May’e göre yaratıcılık “Zeki kısıtlar altında gelişir.” Sınırlı ve kısıtlı ortamlar yaratıcılığınızı artırır çünkü odaklanacağınız seçenekler azdır. Seçeneklerin azalması odağınızı, yani enerjinizi hedefinize yöneltmenizi kolaylaştırır. Az daha çoktur, çünkü yaratıcılık sınırlı ortamlarda gelişir. Az güzeldir.
“Son çalışmalar, yaygın inanışın tersine hayal gücünün asıl etkinliğinin -yaratıcılık- sınırsız özgürlük değil, daha çok sınır ve engellere dayandığına dair kanıtlar sunar” diyor May ve devam ediyor: “Azaltma kanununun hayatımızı hemen hemen bütün açılardan olumlu etkilediğine inanıyorum. Orada olmayan şey genellikle olana üstün gelir. Tam doğru şeyi, doğru şekilde azaltırsanız, ortaya genellikle iyi bir şey çıkar.”
Yahoo CEO’su Marissa Mayer de yaratıcılıkla ilgili şunları söylüyor: “Yaratıcılık genellikle yanlış anlaşılır. İnsanlar bunu sanatsal çalışma anlamında düşünür -güzel etkiyle sonuçlanan, ket vurulmamış, rehbersiz çaba. Fakat daha derinden bakarsanız, en ilham verici bazı sanat biçimlerinin sınırlarla dolu olduğunu bulursunuz.”
Küçük Güzeldir kitabının yazarı ve ekonomist E.F. Schumacher de, “Her zeki budala, şeyleri daha büyük, daha karmaşık yapabilir. Bunun tersini yapmak az deha ve çok cesaret gerektirir” diyor. Burada cesaret ana sözcük. Yaptığınız şeyleri basit tutmak gerçekten cesaret ister. Leonardo Da Vinci “Sadelik üst düzeyde sofistikeliktir” der. Yaratıcı olmak ve olumsuz duygulardan uzaklaşmak için sadeleşin. Sadeleşmek yaratıcılığınızı artırdığı gibi psikolojinize de iyi gelir.
Yaratıcı, üretken bir birey olmak ve ruh sağlığınızı korumak için sadeleşmek çok önemli. Dünyaya vermek istediğiniz bir mesajınız varsa, bunu karmaşık bir şekilde anlatmaktan ziyade, basitçe açıklamak için sadeleşmelisiniz. Çünkü insan beyni aynı anda sınırlı sayıda uyarana odaklanabilir. Hatta bunun da bilimsel bir açıklaması var. Bilim insanları buna “üç kuralı” diyor. Üç kuralı, basitçe, beynin üç parça bilgiyi gayet iyi hatırlayabilmesi demek. Kısalığın ve sadeliğin öneminin arkasındaki bilim gerçekten ilgi çekici. Sınırlı bir ortam ve sürede mesajınızı iletmek zorunda kalmak yaratıcılığınızı artırır çünkü orada olmayan şey, orada olan şeyi daha da güçlendirir.
“Hayatımız ayrıntıyla boşa harcanır. Sadeleşin, sadeleşin.”
Henry David Thoreau, Filozof
Mutlu ve başarılı hissetmenin sırrı sadeleşmek ve yaratıcılıktır
Yaratıcılığınızı artırmak için sadeleşmeniz, yeni şeyler yapmanız, farklı düşünmeniz ve farklı bakmanız gerekir. Daha önce bahsettiğim İçsel Değişim Kampı da size ve beyninize yeni bir deneyim sunarak yaratıcılığınızı artırmayı kolaylaştırıyor. Hem online, hem yüz yüze katılabileceğiniz İçsel Değişim Kampı size günlük uygulamaların gönderildiği, online/yüz yüze görüşmelerin olduğu bir kamp sistemi.
Kamp süreci, günümüzde geçerli olan terapi yaklaşımlarından Bilişsel-Davranışçı yaklaşım, Transaksiyonel Analiz, Gestalt Terapi, Çözüm Odaklı Terapi ve Bilinçli Farkındalık (Mindfullness) temelli, kişiye özel uygulamalardan oluşan, aktif katılımlı bir süreçtir. Yapılan ilk görüşmede hayatınızda çözmek ve iyileştirmek istediğiniz konu tespit edilir, hedefleriniz belirlenir ve ihtiyaçlarınız doğrultusunda tamamen size özel bir program hazırlanır. Her gün size o gün içinde yapmanız gereken uygulamalar gönderilir. Kamp sisteminde süreçle ilgili sorumluluk almanız ve aktif katılımınız çok önemlidir. Sorularınız ve İçsel Değişim Kampı ile ilgili ayrıntılı bilgi için bana ayselkeskin2004@yahoo.com vasıtasıyla ulaşabilirsiniz. Sağlıkla ve sevgiyle kalın.
Kaynak: Carmine Gallo, Ted Gibi Konuş: Dünyanın En iyi Beyinlerine Göre Topluluk Önünde Konuşmanın 9 Sırrı, Aganta, 2018
İlginizi çekebilir: Dopamin beynin “kaydet tuşu”dur: Mutlu olmak için konfor alanından çık