X

“Sadece iki gün şeker kullanmaktan ne çıkar?” diyorsanız: Şeker vücudunuzu nasıl etkiler?

İnflamatuar bağırsak hastalıkları denince akla ilk olarak Chron ve Ülseratif kolit geliyor. En sık görülen bu iki hastalık da aslında sindirim sistemi kanalında farklı bölgelerde kronik olarak inflamasyona sebep olur. Bu hastalıkların tedavisi için önerilen tek ve özel bir beslenme programı yok, çünkü burada kişisel hassasiyetler de çok önem taşıyor. Ama bazı önemli noktalar ve genel öneriler hastalığın belirtilerinin azalmasına ve kişinin yaşam kalitesinin yükselmesine yardımcı olabiliyor.

Mikrobiyota önemli!

İnflamtuar bağırsak hastalıklarında bağırsaklardaki bakteriyel çeşitliliğin yanı sıra iyi bakteri türlerinin de azaldığı biliniyor. Bu sebeple mikrobiyota dostu bir beslenme programı oldukça önemli. Bazı besinler iyi bakterilerin artmasına yardımcı olurken bazıları da mikrobiyotayı olumsuz etkileyebiliyor. Özellikle şeker tüketiminin bağırsak mikrobiyotasına olan olumsuz etkilerini biliyoruz, bununla ilgili okuduğum yeni bir çalışmayı sizinle paylaşmak istedim.

Alberta Üniversitesi’nde yapılan bu araştırma, şeker tüketimindeki kısa süreli artışların bile inflamatuar bağırsak hastalığı riskini artırabileceğini ve sağlık üzerine önemli etkileri olabileceğini söylüyor. Araştırmacılar, bu hastaların, sadece iki günlük yüksek şeker içeren bir diyet ile inflamasyona karşı duyarlılıklarının arttığını gösteriyor. Aynı zamanda dengeli bir diyetle beslenenlere göre semptomlar da daha ciddi oluyor. Eğer siz de bütün hafta dengeli beslenip hafta sonu diyetinizde kaçamaklarınızı şeker içeriği yüksek besinlerden yana kullananlardansanız bu durumun bağırsak mikrobiyotanızı olumsuz etkileyebileceğini hatırlayın.

İşte diğer genel önerilerim;

  • Çok uzun süre aç kalmayın, az ve sık yemeye özen gösterin. Uzun süren açlıktan sonra birden yüklenmek sindirim sisteminizi zorlayabilir.
  • Çok yağlı, kremalı, baharatlı ve acı besinlerin tüketiminden kaçının.
  • Kafein içeren besinler hassasiyet yaratıyorsa tüketiminden kaçının.
  • Hayvansal kaynaklı besinler, özellikle etler hem sindirimi zor olması hem de yağ içeriği ile şikayetlerin yüksek olduğu dönemlerde tüketimi azaltılması gereken besin gruplarından.
  • İnflamatuar bağırsak hastalıklarında genel olarak yüksek lif içeren besinler önerilir fakat özellikle şikayetlerinizin yüksek olduğu dönemlerde lifli besinlerin alımını azaltmak fayda gösterebilir.
  • Bu konuda çalışmalar henüz sınırlı olsa da, yine şikayetlerin yüksek olduğu dönemde laktoz içeriği sebebiyle süt ve süt ürünlerinin sınırlandırılması da semptomları azaltabilir.
  • Genel olarak lif bakımından sınırlandırılmış, yumuşak, kabukları soyulmuş meyve ve pişmiş sebzelerin tüketimi önerilir. Özellikle şikayetlerin yüksek olduğu dönemlerde daha sınırlı beslenme durumu ve genel olarak sindirim sistemindeki inflamasyon sebebiyle bazı vitamin ve mineral alımlarında eksiklik yaşanabilir. Düzenli hekim kontrolü ile gerekirse takviye almayı ihmal etmeyin.

İlginizi çekebilir: Kışınızı daha az kaloriyle tatlandırabilirsiniz: Şekersiz 3 kış lezzeti

Betül Karakuş: 2014 yılında Hacettepe Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Beslenme ve Diyetetik Bölümü’nden şeref öğrencisi olarak mezun oldu. Üniversite eğitimi süresince, Hacettepe Üniversitesi Erişkin Hastanesi onkoloji, nutrisyon destek, poliklinik ve dahiliye bölümlerinde ve Özel Ankara Güven Hastanesi’nde yetişkin beslenmesi üzerine; Hacettepe Üniversitesi İhsan Doğramacı Çocuk Hastanesi’nde çocuk beslenmesi üzerine; T.C. Cumhurbaşkanlığı Genel Sekreterliği ve Hacettepe Üniversitesi Hastaneleri mutfağında kurum beslenmesi üzerine stajlarını başarıyla tamamladı. Diyabet diyetisyenliği, kardiyoloji diyetisyenliği, sporcu diyetisyenliği kursları başta olmak üzere bir çok eğitim ve kurs programına katıldı. Nisan 2014 tarihinden itibaren Mezura Kliniği’nde diyetisyen olarak çalışmaya başlayan Betül Karakuş; Mezura’nın wellness çalışmalarının yönetimi ve koordinasyonundan sorumludur. Ayrıca Mezura Kliniği’nde hasta tedavi ve eğitimi konularında, bilimsel yayın takip ve uygulama geliştirme konularında Uzm. Dyt Dilara Koçak’a yardımcı oluyor.

Geleneksel lezzetlerden vazgeçmeden bitki bazlı beslenmek isteyenlere: Fine Life Fermente Kajulu İçecek

Son yıllarda sağlıklı beslenme ve bilinçli tüketim alışkanlıklarının, daha önce hiç olmadığı kadar ilgi gördüğü kesin. Veganlık, vejetaryenlik, fleksitaryen gibi bitki bazlı beslenme türleri, sadece etik ve çevresel nedenlerle değil, aynı zamanda bütüncül sağlık açısından sunduğu çeşitli faydalar nedeniyle de dünya genelinde hızla yayılmaya devam ediyor. Bitki bazlı beslenme alışkanlıklarına yönelik talepler hızla artarken çok sayıda bitki bazlı ürün de raflardaki yerini alıyor. Özellikle süt ürünlerine alternatif arayanlar için çok sayıda ürün piyasaya sürülüyor. Bu konuda öncü isimlerden biri olan Metro Türkiye de “Sofrada herkese yer var!” mottosuyla tüketicilerin ihtiyaçlarına, yenilikçi ürünlerle cevap veriyor.



Raflarında 400’den fazla bitki bazlı ürün sunan Metro Türkiye, geleneksel lezzetlerden vazgeçmeden bitki bazlı beslenme alışkanlıklarına sahip olmanın en leziz yollarını sunuyor. Ve güzel haber; Türk mutfağının favori içeceklerinden ayrana bitki bazlı alternatif sağlıyor: Fine Life Fermente Kajulu İçecek.

Lezzetli, vegan, fermente: Ayrana bitki bazlı alternatif

Herkes için sağlıklı beslenme ve sürdürülebilirlik anlayışıyla hareket eden Metro Türkiye, beslenme trendlerine ve değişen tüketici taleplerine verdiği önemle Fine Life Fermente Kajulu İçecek’i raflara getiriyor. Geleneksel lezzetimiz ayrana bitki bazlı bir alternatif olarak öne çıkan Fine Life Fermente Kajulu İçecek, bitki bazlı beslenme alışkanlıklarını benimseyen ya da benimsemek isteyen herkesin beğenisine sunuluyor.

Metro Türkiye raflarında yerini almaya başlayan bu yenilikçi ürün, %27 oranında kaju fıstığı, tuz ve çeşitli probiyotikler içeriyor. Bunun yanı sıra katkı maddesi, koruyucu ve gluten içermemesiyle de dikkat çeken Fine Life Fermente Kajulu İçecek, hem bitki bazlı ürünleri tercih edenlerin hem de laktoz tüketmemeye önem verenlerin favorisi olmaya aday. Ayran alternatifi olarak soğuk tüketilebilen bu ürün, 250 ml’lik cam ambalajlarda satışa sunuluyor. Vlabel etiketiyle otel ve restoran gibi yeme içme işletmelerinde rahatça kullanılabilecek Fine Life Fermente Kajulu İçecek, menülere yeni vegan bir alternatif getirirken, müşteri memnuniyetini de artırma potansiyeli taşıyor.

Geçtiğimiz yıllarda süt ve yoğurt gibi hayvansal gıdalara bitki bazlı alternatifler sunmuş olan Metro Türkiye, Metro Chef Veggie Bademli ve Fındıklı içecekler ile yoğurda alternatif Metro Chef Veggie Fermente Süzme Kaju’yu ve Metro Chef Veggie Meze Serisi’ni tüketicilerle buluşturmuştu. Bu yıl ise Türk mutfağının vazgeçilmezlerinden ayrana bitki bazlı bir alternatif getirerek hem sağlıklı hem de yenilikçi bir seçeneği yani Fine Life Fermente Kajulu İçecek’i tüketicilerle buluşturuyor.

Elbette Metro Türkiye’nin raflara taşıdığı yenilikçi ürünler sadece süt ve yoğurt gibi hayvansal gıdalara bitki bazlı alternatifler ile sınırlı değil. Çok daha fazlası, raflarda çoktan yerini aldı.

Bitki bazlı geniş ürün yelpazesi: 400’den fazla çeşit



Metro Türkiye’nin raflarındaki vegan ürün yelpazesi içerisinde bitkisel bazlı hamburger ekmekten köfteye, mayonezden çikolataya çok sayıda çeşit bulunuyor. Üstelik gıda dışı vegan ürünlerin de sayısı oldukça fazla. Vegan yumuşatıcı, şampuan, sabun, hatta yağ çözücü bile bu geniş yelpazede yer alıyor. Dahası, Metro markalı ürün portföyünü de yenilikçi çeşitlerle sürekli genişleten Metro Türkiye, kendi markaları altında içli köfteden lahmacuna paçanga böreğinden haydari, havuç tarator gibi meze seçeneklerine; falafel çeşitlerinden pizzaya, ranch sostan çamaşır yumuşatıcısına kadar 50’ye yakın çeşitte gıda ve gıda dışı bitki bazlı ürün sunuyor. Eğer tüm bu ürünleri ve çok daha fazlasını incelemek isterseniz hemen tıklayıpvegan ürün yelpazesi içerisinde bitkisel bazlı hamburger ekmekten köfteye, mayonezden çikolataya çok sayıda çeşit bulunuyor. Üstelik gıda dışı vegan ürünlerin de sayısı oldukça fazla. Vegan yumuşatıcı, şampuan, sabun, hatta yağ çözücü bile bu geniş yelpazede yer alıyor. Dahası, Metro markalı ürün portföyünü de yenilikçi çeşitlerle sürekli genişleten Metro Türkiye, kendi markaları altında içli köfteden lahmacuna paçanga böreğinden haydari, havuç tarator gibi meze seçeneklerine;vegan ürün yelpazesi içerisinde bitkisel bazlı hamburger ekmekten köfteye, mayonezden çikolataya çok sayıda çeşit bulunuyor. Üstelik gıda dışı vegan ürünlerin de sayısı oldukça fazla. Vegan yumuşatıcı, şampuan, sabun, hatta yağ çözücü bile bu geniş yelpazede yer alıyor. Dahası, Metro markalı ürün portföyünü de yenilikçi çeşitlerle sürekli genişleten Metro Türkiye, kendi markaları altında içli köfteden lahmacuna paçanga böreğinden haydari, havuç tarator gibi meze seçeneklerine; Metro Türkiye’nin Bitki Bazlı & Vegan Katalogu’nu keşfedebilirsiniz.

Temel gıdadan temizlik ürünlerine, kişisel bakımdan atıştırmalıklara aradığınız her şeyi bulabileceğiniz Metro Türkiye ile sağlıklı ve sürdürülebilir bir yaşam tarzına ulaşmak artık çok daha kolay.

*Bu yazı Metro Türkiye katkılarıyla hazırlanmıştır.

İlginizi çekebilir: Vegan beslenenlere müjde: Metro Türkiye’nin zengin vegan ürün yelpazesini keşfedinVegan beslenenlere müjde: Metro Türkiye’Vegan beslenenlere müjde: Metro Türkiye’

 

İlgili Makale