X

Sade bir gardırop berrak bir zihin demektir: Konmari metodu ve 5S Tekniği

Geçtiğimiz üç hafta boyunca sizlere “sade ama basit olmayan, yalın ama yavan olmayan”“ bir yaşamın mümkün olduğunu, hayatımızın kalan kısmını bu şekilde düzenlediğimizde hem fiziksel hem de ruhsal olarak daha iyi hissedebileceğimizi anlattım. Minimal bir yaşam kurarken, önceliğin ruhen kendimizi bu değişime hazırlamak olduğundan bahsettim.

Eğer kendinizi teorik olarak bu yolculuğa hazırladıysanız pratiğe gardrobumuzdan başlayacağız. Bunu yaparken 5S tekniği ve Konmari metodunu uygulayacağız.

İlk olarak 5S tekniği ile başlayalım. Daha çok iş hayatında kullanılan 5S tekniğinin gardırop düzenlemede, hatta tüm yaşamımızda büyük katkısı olduğuna inanıyorum.

Peki nedir bu 5S tekniği?

1950’lerde Japonya’da uygulanmaya başlayan bu teknik seiri, seiton, seiso, seiketsu, sheitsuke yani ayıklama, düzen, temizlik, standartlaştırma ve sürdürülebilirlik kavramlarını içeriyor.

Tüm kıyafetlerimizi bu yöntemle yeniden düzenleyeceğiz ve uygulayabilirseniz eğer size hiç dağılmayan bir gardırobun sözünü verebilirim.

İlk olarak tüm kıyafetlerinizi (yazlık ve kışlıkların tamamı) geniş ve boş bir alanda toplayın.

2 yıldır hiç giymediğiniz, bedeni artık size olmayan, tarzınızı yansıtmadığını düşündüğünüz ya da iyi hissettirmeyen tüm kıyafetlerinizle bugün vedalaşın. Seiri yani ayıklama aşaması temiz ve düzenli bir gardırop oluşturmak için büyük önem taşıyor. Artık sizinle olmasını istemediğiniz kıyafetlerinizi 2. el ürünlerin satıldığı sitelere ekleyebilir, ihtiyaç sahipleri ile paylaşabilir ya da kıyafet kumbarasına atarak geri dönüşüme gönderebilirsiniz.

Seiton, yani düzen aşamasında ise henüz tanışmadıysanız sizi Konmari metodu ile tanıştıracağım. Evinizi temizleyip düzenledikten kısa bir süre sonra yine eski dağınık haline geri dönüyor ve sizi kısır bir döngünün içine itiyorsa bir şeyleri yanlış yapıyorsunuz demektir. Marie Kondo tarafından “geri tepme etkisi”ni ortadan kaldırmak için ortaya atılan bu fikir sayesinde hem alandan tasarruf edip hem de kendi düzenimizi oluşturacağız.

Konmari tekniği size kıyafetlerinizin tamamını değil, yalnızca katlanmayacak kadar büyük olan ya da ütülenmesi zor giysilerinizi askıya asmanızı önerir (takım elbiseler, ipek bluzlar, mont ve kabanlar) . Geriye kalan tüm kıyafetlerinizi ise katlamanızı ve dik bir şekilde yerleştirmenizi söyler.

Seiso yani temizleme aşamasında katladığınız kıyafetleri gardırobunuza yerleştirmeden önce rutin temizliğinizi gerçekleştirin. İç çamaşırlarınız ve çoraplarınız için bölmeli kumaş kutulardan faydalanabilirsiniz. Oluşturduğunuz düzeni korumak için etkili olacaktır.

Buraya kadar geldiyseniz büyük bir yol katetmişsiniz demektir. Yapmanız gereken tek şey seiketsu ve sheitsuke aşamalarını uygulamak, yani devamlılığı sağlarken bunu bir disiplin haline getirmek.

Unutmayın, size bugün iyi hissettirmeyen giysileriniz yarın da aynı olacak. “Belki bu kış giyerim” diye tuttuğunuz kazağınızı yine giymeyeceksiniz. Size hediye edilen ama bir kez olsun giymediğiniz o elbiseyi oradan oraya taşıyıp kendinize yük etmekten kurtulun. Etiketi bile çıkarılmadan aylarca dolabınızda duran kıyafetinize teşekkür edip onunla vedalaşın. Tarzınızı belirleyin. Gündelik hayat temponuzu düşünün. Sade bir gardırop berrak bir sizin, kendinize ayırdığınız daha kaliteli zaman demektir. Tüm kıyafetlerinizi tek seferde karşınızda görebilirseniz ne giyeceğinize daha hızlı karar verir, işe ya da okula yetişememe kaygısından sıyrılırsınız.

Minimalizm yolculuğumuzun bu büyük adımında sizlere eşlik etmekten büyük keyif duyuyorum. Sadeleşmenin o büyük hazzı hepimize iyi gelecek. Kendinize ve dünyaya iyi bakın, sağlıcakla kalın.

İlginizi çekebilir: Tarihten bugüne minimalizm: 2 bin 300 yıl öncesinden bugüne uzanan aydınlanma

Yağmur Aşık Mola: Yağmur Aşık Mola, 1993 yılında Aydın’da doğdu. Gazi Üniversitesi İletişim Fakültesi’nden mezun olduktan sonra çeşitli ajans ve gazetelerde muhabirlik yaptı. Halen bir kamu kurumunda editörlük görevine devam etmektedir. Türkiye’nin en uzun ömürlü insanlarının yaşadığı Nazilli’de hayatını sürdüren Mola, minimalizm, dijital detoks, sağlıklı yaşam konularında araştırmalar yapmış, çeşitli gazete ve dergilerde yazılar kaleme almıştır. İletişim: yagmurasik1@gmail.com https://www.instagram.com/yagmurmola/

Geleneksel lezzetlerden vazgeçmeden bitki bazlı beslenmek isteyenlere: Fine Life Fermente Kajulu İçecek

Son yıllarda sağlıklı beslenme ve bilinçli tüketim alışkanlıklarının, daha önce hiç olmadığı kadar ilgi gördüğü kesin. Veganlık, vejetaryenlik, fleksitaryen gibi bitki bazlı beslenme türleri, sadece etik ve çevresel nedenlerle değil, aynı zamanda bütüncül sağlık açısından sunduğu çeşitli faydalar nedeniyle de dünya genelinde hızla yayılmaya devam ediyor. Bitki bazlı beslenme alışkanlıklarına yönelik talepler hızla artarken çok sayıda bitki bazlı ürün de raflardaki yerini alıyor. Özellikle süt ürünlerine alternatif arayanlar için çok sayıda ürün piyasaya sürülüyor. Bu konuda öncü isimlerden biri olan Metro Türkiye de “Sofrada herkese yer var!” mottosuyla tüketicilerin ihtiyaçlarına, yenilikçi ürünlerle cevap veriyor.



Raflarında 400’den fazla bitki bazlı ürün sunan Metro Türkiye, geleneksel lezzetlerden vazgeçmeden bitki bazlı beslenme alışkanlıklarına sahip olmanın en leziz yollarını sunuyor. Ve güzel haber; Türk mutfağının favori içeceklerinden ayrana bitki bazlı alternatif sağlıyor: Fine Life Fermente Kajulu İçecek.

Lezzetli, vegan, fermente: Ayrana bitki bazlı alternatif

Herkes için sağlıklı beslenme ve sürdürülebilirlik anlayışıyla hareket eden Metro Türkiye, beslenme trendlerine ve değişen tüketici taleplerine verdiği önemle Fine Life Fermente Kajulu İçecek’i raflara getiriyor. Geleneksel lezzetimiz ayrana bitki bazlı bir alternatif olarak öne çıkan Fine Life Fermente Kajulu İçecek, bitki bazlı beslenme alışkanlıklarını benimseyen ya da benimsemek isteyen herkesin beğenisine sunuluyor.

Metro Türkiye raflarında yerini almaya başlayan bu yenilikçi ürün, %27 oranında kaju fıstığı, tuz ve çeşitli probiyotikler içeriyor. Bunun yanı sıra katkı maddesi, koruyucu ve gluten içermemesiyle de dikkat çeken Fine Life Fermente Kajulu İçecek, hem bitki bazlı ürünleri tercih edenlerin hem de laktoz tüketmemeye önem verenlerin favorisi olmaya aday. Ayran alternatifi olarak soğuk tüketilebilen bu ürün, 250 ml’lik cam ambalajlarda satışa sunuluyor. Vlabel etiketiyle otel ve restoran gibi yeme içme işletmelerinde rahatça kullanılabilecek Fine Life Fermente Kajulu İçecek, menülere yeni vegan bir alternatif getirirken, müşteri memnuniyetini de artırma potansiyeli taşıyor.

Geçtiğimiz yıllarda süt ve yoğurt gibi hayvansal gıdalara bitki bazlı alternatifler sunmuş olan Metro Türkiye, Metro Chef Veggie Bademli ve Fındıklı içecekler ile yoğurda alternatif Metro Chef Veggie Fermente Süzme Kaju’yu ve Metro Chef Veggie Meze Serisi’ni tüketicilerle buluşturmuştu. Bu yıl ise Türk mutfağının vazgeçilmezlerinden ayrana bitki bazlı bir alternatif getirerek hem sağlıklı hem de yenilikçi bir seçeneği yani Fine Life Fermente Kajulu İçecek’i tüketicilerle buluşturuyor.

Elbette Metro Türkiye’nin raflara taşıdığı yenilikçi ürünler sadece süt ve yoğurt gibi hayvansal gıdalara bitki bazlı alternatifler ile sınırlı değil. Çok daha fazlası, raflarda çoktan yerini aldı.

Bitki bazlı geniş ürün yelpazesi: 400’den fazla çeşit



Metro Türkiye’nin raflarındaki vegan ürün yelpazesi içerisinde bitkisel bazlı hamburger ekmekten köfteye, mayonezden çikolataya çok sayıda çeşit bulunuyor. Üstelik gıda dışı vegan ürünlerin de sayısı oldukça fazla. Vegan yumuşatıcı, şampuan, sabun, hatta yağ çözücü bile bu geniş yelpazede yer alıyor. Dahası, Metro markalı ürün portföyünü de yenilikçi çeşitlerle sürekli genişleten Metro Türkiye, kendi markaları altında içli köfteden lahmacuna paçanga böreğinden haydari, havuç tarator gibi meze seçeneklerine; falafel çeşitlerinden pizzaya, ranch sostan çamaşır yumuşatıcısına kadar 50’ye yakın çeşitte gıda ve gıda dışı bitki bazlı ürün sunuyor. Eğer tüm bu ürünleri ve çok daha fazlasını incelemek isterseniz hemen tıklayıpvegan ürün yelpazesi içerisinde bitkisel bazlı hamburger ekmekten köfteye, mayonezden çikolataya çok sayıda çeşit bulunuyor. Üstelik gıda dışı vegan ürünlerin de sayısı oldukça fazla. Vegan yumuşatıcı, şampuan, sabun, hatta yağ çözücü bile bu geniş yelpazede yer alıyor. Dahası, Metro markalı ürün portföyünü de yenilikçi çeşitlerle sürekli genişleten Metro Türkiye, kendi markaları altında içli köfteden lahmacuna paçanga böreğinden haydari, havuç tarator gibi meze seçeneklerine;vegan ürün yelpazesi içerisinde bitkisel bazlı hamburger ekmekten köfteye, mayonezden çikolataya çok sayıda çeşit bulunuyor. Üstelik gıda dışı vegan ürünlerin de sayısı oldukça fazla. Vegan yumuşatıcı, şampuan, sabun, hatta yağ çözücü bile bu geniş yelpazede yer alıyor. Dahası, Metro markalı ürün portföyünü de yenilikçi çeşitlerle sürekli genişleten Metro Türkiye, kendi markaları altında içli köfteden lahmacuna paçanga böreğinden haydari, havuç tarator gibi meze seçeneklerine; Metro Türkiye’nin Bitki Bazlı & Vegan Katalogu’nu keşfedebilirsiniz.

Temel gıdadan temizlik ürünlerine, kişisel bakımdan atıştırmalıklara aradığınız her şeyi bulabileceğiniz Metro Türkiye ile sağlıklı ve sürdürülebilir bir yaşam tarzına ulaşmak artık çok daha kolay.

*Bu yazı Metro Türkiye katkılarıyla hazırlanmıştır.

İlginizi çekebilir: Vegan beslenenlere müjde: Metro Türkiye’nin zengin vegan ürün yelpazesini keşfedinVegan beslenenlere müjde: Metro Türkiye’Vegan beslenenlere müjde: Metro Türkiye’

 

İlgili Makale