Sade bir gardırop berrak bir zihin demektir: Konmari metodu ve 5S Tekniği

Geçtiğimiz üç hafta boyunca sizlere “sade ama basit olmayan, yalın ama yavan olmayan” bir yaşamın mümkün olduğunu, hayatımızın kalan kısmını bu şekilde düzenlediğimizde hem fiziksel hem de ruhsal olarak daha iyi hissedebileceğimizi anlattım. Minimal bir yaşam kurarken, önceliğin ruhen kendimizi bu değişime hazırlamak olduğundan bahsettim.

Eğer kendinizi teorik olarak bu yolculuğa hazırladıysanız pratiğe gardrobumuzdan başlayacağız. Bunu yaparken 5S tekniği ve Konmari metodunu uygulayacağız.

İlk olarak 5S tekniği ile başlayalım. Daha çok iş hayatında kullanılan 5S tekniğinin gardırop düzenlemede, hatta tüm yaşamımızda büyük katkısı olduğuna inanıyorum.

Peki nedir bu 5S tekniği?

1950’lerde Japonya’da uygulanmaya başlayan bu teknik seiri, seiton, seiso, seiketsu, sheitsuke yani ayıklama, düzen, temizlik, standartlaştırma ve sürdürülebilirlik kavramlarını içeriyor.

Tüm kıyafetlerimizi bu yöntemle yeniden düzenleyeceğiz ve uygulayabilirseniz eğer size hiç dağılmayan bir gardırobun sözünü verebilirim.

İlk olarak tüm kıyafetlerinizi (yazlık ve kışlıkların tamamı) geniş ve boş bir alanda toplayın.

2 yıldır hiç giymediğiniz, bedeni artık size olmayan, tarzınızı yansıtmadığını düşündüğünüz ya da iyi hissettirmeyen tüm kıyafetlerinizle bugün vedalaşın. Seiri yani ayıklama aşaması temiz ve düzenli bir gardırop oluşturmak için büyük önem taşıyor. Artık sizinle olmasını istemediğiniz kıyafetlerinizi 2. el ürünlerin satıldığı sitelere ekleyebilir, ihtiyaç sahipleri ile paylaşabilir ya da kıyafet kumbarasına atarak geri dönüşüme gönderebilirsiniz.

Seiton, yani düzen aşamasında ise henüz tanışmadıysanız sizi Konmari metodu ile tanıştıracağım. Evinizi temizleyip düzenledikten kısa bir süre sonra yine eski dağınık haline geri dönüyor ve sizi kısır bir döngünün içine itiyorsa bir şeyleri yanlış yapıyorsunuz demektir. Marie Kondo tarafından “geri tepme etkisi”ni ortadan kaldırmak için ortaya atılan bu fikir sayesinde hem alandan tasarruf edip hem de kendi düzenimizi oluşturacağız.

Konmari tekniği size kıyafetlerinizin tamamını değil, yalnızca katlanmayacak kadar büyük olan ya da ütülenmesi zor giysilerinizi askıya asmanızı önerir (takım elbiseler, ipek bluzlar, mont ve kabanlar) . Geriye kalan tüm kıyafetlerinizi ise katlamanızı ve dik bir şekilde yerleştirmenizi söyler.

Seiso yani temizleme aşamasında katladığınız kıyafetleri gardırobunuza yerleştirmeden önce rutin temizliğinizi gerçekleştirin. İç çamaşırlarınız ve çoraplarınız için bölmeli kumaş kutulardan faydalanabilirsiniz. Oluşturduğunuz düzeni korumak için etkili olacaktır.

Buraya kadar geldiyseniz büyük bir yol katetmişsiniz demektir. Yapmanız gereken tek şey seiketsu ve sheitsuke aşamalarını uygulamak, yani devamlılığı sağlarken bunu bir disiplin haline getirmek.

Unutmayın, size bugün iyi hissettirmeyen giysileriniz yarın da aynı olacak. “Belki bu kış giyerim” diye tuttuğunuz kazağınızı yine giymeyeceksiniz. Size hediye edilen ama bir kez olsun giymediğiniz o elbiseyi oradan oraya taşıyıp kendinize yük etmekten kurtulun. Etiketi bile çıkarılmadan aylarca dolabınızda duran kıyafetinize teşekkür edip onunla vedalaşın. Tarzınızı belirleyin. Gündelik hayat temponuzu düşünün. Sade bir gardırop berrak bir sizin, kendinize ayırdığınız daha kaliteli zaman demektir. Tüm kıyafetlerinizi tek seferde karşınızda görebilirseniz ne giyeceğinize daha hızlı karar verir, işe ya da okula yetişememe kaygısından sıyrılırsınız.

Minimalizm yolculuğumuzun bu büyük adımında sizlere eşlik etmekten büyük keyif duyuyorum. Sadeleşmenin o büyük hazzı hepimize iyi gelecek. Kendinize ve dünyaya iyi bakın, sağlıcakla kalın.

İlginizi çekebilir: Tarihten bugüne minimalizm: 2 bin 300 yıl öncesinden bugüne uzanan aydınlanma

Yağmur Aşık Mola
Yağmur Aşık Mola, 1993 yılında Aydın’da doğdu. Gazi Üniversitesi İletişim Fakültesi’nden mezun olduktan sonra çeşitli ajans ve gazetelerde muhabirlik yaptı. Halen bir kamu kurumunda ... Devam