X

Saç bakımında kullanabileceğiniz en faydalı doğal yağlar

Muhtemelen daha önce duyduğunuz gibi, hepimizin hayali olan sağlıklı saçlar, tükettiğimiz besinlere bağlıdır. Elbette saç sağlığını içeriden desteklemek kadar dışarıdan bakım yapmak da önemli. Örneğin araştırmalar, saç derisi masajının saç köklerini mekanik olarak uyararak saç büyümesini ve kalınlığını artırabildiğini gösteriyor. Bunu yaparken bir yağ kullanmak da parmaklarla saç derisi arasındaki sürtünmeyi azaltmaya yardımcı olacak; masajın etkilerini artıracaktır. Bununla birlikte seçtiğiniz yağın türüne göre farklı faydalar da bekleyebilirsiniz. Avokadodan argana, tohumlardan meyvelere kadar birçok doğal içerikten elde edilen yağ, saçları güçlendirmeye ve saç sağlığını geliştirmeye yardımcı olabilir…

Saça iyi gelen bitkisel yağlar

Saç kuruluğu, donukluk, kırık uçlar, kepek… Tüm bu saç sağlığı endişelerini ortadan kaldırmak için siz de saç sağlığına faydalı doğal yağlardan yardım alın. İşte saç sağlığını desteklediği bilinen o doğal yağlardan bazıları!

1. Ekstra nem ve onarım için Hindistan cevizi yağı

Söz konusu saç bakımı olduğunda en popüler doğal yağlardan biri olan Hindistan cevizi yağı, laurik asit (bir tür doymuş yağ) içerir. Bilim insanlarına göre, bu yağda bulunan laurik asit, nadir görülen bir şekilde saç gövdesinin içine nüfuz etme ve dolayısıyla zarar görmüş saçları onarma yeteneğine sahiptir. Dahası, Hindistan cevizi yağı tedavisinin saçtaki protein kaybını azaltmaya yardımcı olabileceği de bilinmektedir. Ayrıca tüm saç tipleri için nem artırıcı bir saç bakımı uygulaması olarak kullanılabilir.

2. Daha güçlü saçlar için zeytinyağı

Tıpkı Hindistan cevizi yağı gibi, zeytinyağı da saç liflerine nüfuz eder. Aslında, zeytinyağında bulunan tekli doymamış yağların bolluğu, derinlemesine nüfuz eden, saçı güçlendirici özelliklerinde önemli bir rol oynayabilir. Çok nemlendirici olduğu için zeytinyağı saçınızı özellikle kış aylarında hava koşullarına bağlı kuruluktan korumaya yardımcı olabilir. Hatta bu nedenle saç kuruluğuna iyi gelen yağlar arasında sık sık ismini duyabilirsiniz. Saçınıza birkaç damla zeytinyağı sürmek de buklelerin şeklini korumasını sağlayabilir.

3. Kolay şekil alan saçlar için argan yağı

Argan yağı, Fas’a özgü bir ağacın çekirdeklerinden elde edilir. Özellikle son yıllarda kıvırcık, kuru ve kırılgan saçlar da dahil olmak üzere birçok saç tipi için sevilen bir bakım haline gelmiştir. İyileştirici etkileriyle bilinen argan yağı, saçı daha kolay yönetilebilir hale getirdiği söylenen esansiyel yağ asitleriyle doludur.

4. Yumuşak ve parlak saçlar için jojoba yağı

Jojoba bitkisinin tohumları, nemlendirici özelliklere sahip olduğu bilinen sıvı mum ve esansiyel yağ asitleri açısından zengindir. Bu nedenle uzun süredir şampuanlarda ve saç kremlerinde sıklıkla kullanılan bir içeriktir. Jojoba yağı, donuk saçların yumuşamasına ve parlaklığını geri kazanmasına yardımcı olabilir. Ayrıca kuru saç derisini tedavi etmeye ve kepek kontrolüne de katkı sağlar. Kuru saçlara hangi yağ iyi gelir diyorsanız yanıtlardan biri kesinlikle bu doğal yağ türüdür.

5. Kırıkları önleyen avokado yağı

Avokado da en iyi E vitamini kaynağıdır. E vitamini ise ek formda alındığında saç dökülmesine karşı savaştığı bilinen bir antioksidan bileşiktir. E vitamini bakımından zengin olan bu yağın saç derisine uygulanmasının saç büyümesini destekleyip desteklemediği tam olarak bilinmese de avokado yağı genellikle saç kırılmalarını önlemek ve zarar görmüş saçları onarmak için kullanılır.

6. Nem ve parlaklık için tatlı badem yağı

Söz konusu saç bakımına iyi gelen doğal yağlar olduğunda, daha hafif seçeneklerden biri olan tatlı badem yağı, saçı ağırlaştırmadan donukluk ve kuruluğu tedavi edebilir. Birçok kişi kuru saç derisi ve kepek için de doğal bir çözüm olarak tatlı badem yağını tercih etmektedir.

7. Kabarmayı önlemek için üzüm çekirdeği yağı

Yine hafif bir seçenek olan üzüm çekirdeği yağı, ince telli saçlara sahip kişiler için akıllıca bir seçim olabilir. Bu antioksidanlarla dolu yağ, elektriklenmeyi hafifletmenin yanı sıra, bölünmüş saç uçlarını tedavi etmeye de katkı sağlar. Yağ birikmesini önlemek için tıpkı herhangi bir yağ türünde olduğu gibi üzüm çekirdeği yağını da saç köklerine uygulamaktan kaçınılmalıdır.

8. Isı hasarıyla mücadele için Macadamia yağı

Son derece zengin bir doğal yağ olan macadamia, kuru ve doğal olarak kalın saçlar için popüler bir çözümdür. Ayrıca elektriklenmeyi önlemek ve ısıdan zarar görmüş saçları onarmak için de kullanılabilir.

9. Kıvırcık saç bakımı için Baobab yağı

Baobab yağı, diğerlerine kıyasla daha az bilinen yağlardan biri olsa da, kıvırcık saçlıların favori tercihidir. Baobab ağacının meyvesinden elde edilen bu yağın saçın elastikiyetini, esnekliğini artırdığı ve yağsız bir parlaklık kazandırdığı bilinir.

10. Daha hızlı uzayan saçlar için nane yağı

Kesin yorumlar için daha fazla araştırma gerekli olsa da, nane yağının saç büyümesine bazı faydaları olabilir. Araştırmalara göre, nane yağının saç büyümesinin aktif büyüme aşaması olan anajen aşamayı hızlandırabileceği düşünülmektedir. Ayrıca nane yağı, dolaşımı hızlandırarak sağlıklı bir saç derisi ortamını da teşvik edebilir.

11. Saç dökülmesine karşı kabak çekirdeği yağı

Kabak çekirdeği yağının kadın tipi saç dökülmesi yaşayan kadınlarda, saç büyümesini desteklemede etkili olabileceği düşünülmektedir. Ayrıca içeriğindeki antioksidan ve antiinflamatuar bileşikler sayesinde saç sağlığına daha fazla potansiyel fayda da sağlayabilir.

12. Kepeğe karşı çay ağacı yağı

Antimikrobiyal özellikleriyle bilinen çay ağacı yağı, kuru ve kaşıntılı saç derisini yatıştırmaya yardımcı olabilir. Sağlıklı saç büyümesi için çok önemli olan ölü deri, mantar ve ürün birikimini temizlemek için de oldukça etkilidir. Bununla birlikte tıpkı birçok doğal yağda olabileceği gibi, çay ağacı yağı da saç derisine direkt uygulamak için sert bir içeriktir. Özellikle aşırı hassas bir cildiniz varsa veya saç derinizde kızarıklık veya açık bir yara varsa, saçlarınız için çay ağacı yağı kullanmaktan kaçınmak isteyebilirsiniz.

Saç bakımında doğal yağlar nasıl kullanılır?

Yukarıda “Saça en iyi gelen yağlar hangisi” sorusunu yanıtladık. Peki bu yağlar saça nasıl uygulanır? Saç bakım rutininize yağları birden fazla şekilde dahil edebilirsiniz. İşte bunlardan birkaçı:

  • Şampuanınıza veya saç kreminize birkaç damla yağ eklemeyi deneyin.
  • Saçlarınızı kurutmadan veya şekillendirmeden önce nemliyken saç uçlarına birkaç damla yağ uygulayın.
  • 1- 2 yemek kaşığı yağı hafifçe ısıtın, yağ ile kuru saçlarınıza masaj yapın, ardından şampuanlamadan önce yağı yarım saat bekletin.

Genel bir kural olarak, doğal yağları durulanmayan bakım olarak uygulamak özellikle kuru ve kalın saçlara sahip kişiler için uygundur. Şampuanlama öncesi bakım ise ince telli saçlar için daha faydalıdır. Size en uygun tekniği bulmak için doğal yağları saç bakımınıza birden farklı şekilde dahil edin ve saçlarınızın nasıl tepki verdiğini gözlemleyin.

Ayrıca doğal yağları saç derinize uygulamadan önce mutlaka özellikleri hakkında detaylı bilgi edinin ve eğer gerekliyse bir yama testi yaparak başlayın; taşıyıcı bir yağ ile karıştırın.

Kaynaklar: verywellhealth, mindbodygreen

İlginizi çekebilir: Saç bakımı konusunda en sık yapılan hatalar ve doğru saç bakımının püf noktaları

Uplifers: Kaliteli ve mutlu yaşam koçunuz!

Geleneksel lezzetlerden vazgeçmeden bitki bazlı beslenmek isteyenlere: Fine Life Fermente Kajulu İçecek

Son yıllarda sağlıklı beslenme ve bilinçli tüketim alışkanlıklarının, daha önce hiç olmadığı kadar ilgi gördüğü kesin. Veganlık, vejetaryenlik, fleksitaryen gibi bitki bazlı beslenme türleri, sadece etik ve çevresel nedenlerle değil, aynı zamanda bütüncül sağlık açısından sunduğu çeşitli faydalar nedeniyle de dünya genelinde hızla yayılmaya devam ediyor. Bitki bazlı beslenme alışkanlıklarına yönelik talepler hızla artarken çok sayıda bitki bazlı ürün de raflardaki yerini alıyor. Özellikle süt ürünlerine alternatif arayanlar için çok sayıda ürün piyasaya sürülüyor. Bu konuda öncü isimlerden biri olan Metro Türkiye de “Sofrada herkese yer var!” mottosuyla tüketicilerin ihtiyaçlarına, yenilikçi ürünlerle cevap veriyor.



Raflarında 400’den fazla bitki bazlı ürün sunan Metro Türkiye, geleneksel lezzetlerden vazgeçmeden bitki bazlı beslenme alışkanlıklarına sahip olmanın en leziz yollarını sunuyor. Ve güzel haber; Türk mutfağının favori içeceklerinden ayrana bitki bazlı alternatif sağlıyor: Fine Life Fermente Kajulu İçecek.

Lezzetli, vegan, fermente: Ayrana bitki bazlı alternatif

Herkes için sağlıklı beslenme ve sürdürülebilirlik anlayışıyla hareket eden Metro Türkiye, beslenme trendlerine ve değişen tüketici taleplerine verdiği önemle Fine Life Fermente Kajulu İçecek’i raflara getiriyor. Geleneksel lezzetimiz ayrana bitki bazlı bir alternatif olarak öne çıkan Fine Life Fermente Kajulu İçecek, bitki bazlı beslenme alışkanlıklarını benimseyen ya da benimsemek isteyen herkesin beğenisine sunuluyor.

Metro Türkiye raflarında yerini almaya başlayan bu yenilikçi ürün, %27 oranında kaju fıstığı, tuz ve çeşitli probiyotikler içeriyor. Bunun yanı sıra katkı maddesi, koruyucu ve gluten içermemesiyle de dikkat çeken Fine Life Fermente Kajulu İçecek, hem bitki bazlı ürünleri tercih edenlerin hem de laktoz tüketmemeye önem verenlerin favorisi olmaya aday. Ayran alternatifi olarak soğuk tüketilebilen bu ürün, 250 ml’lik cam ambalajlarda satışa sunuluyor. Vlabel etiketiyle otel ve restoran gibi yeme içme işletmelerinde rahatça kullanılabilecek Fine Life Fermente Kajulu İçecek, menülere yeni vegan bir alternatif getirirken, müşteri memnuniyetini de artırma potansiyeli taşıyor.

Geçtiğimiz yıllarda süt ve yoğurt gibi hayvansal gıdalara bitki bazlı alternatifler sunmuş olan Metro Türkiye, Metro Chef Veggie Bademli ve Fındıklı içecekler ile yoğurda alternatif Metro Chef Veggie Fermente Süzme Kaju’yu ve Metro Chef Veggie Meze Serisi’ni tüketicilerle buluşturmuştu. Bu yıl ise Türk mutfağının vazgeçilmezlerinden ayrana bitki bazlı bir alternatif getirerek hem sağlıklı hem de yenilikçi bir seçeneği yani Fine Life Fermente Kajulu İçecek’i tüketicilerle buluşturuyor.

Elbette Metro Türkiye’nin raflara taşıdığı yenilikçi ürünler sadece süt ve yoğurt gibi hayvansal gıdalara bitki bazlı alternatifler ile sınırlı değil. Çok daha fazlası, raflarda çoktan yerini aldı.

Bitki bazlı geniş ürün yelpazesi: 400’den fazla çeşit



Metro Türkiye’nin raflarındaki vegan ürün yelpazesi içerisinde bitkisel bazlı hamburger ekmekten köfteye, mayonezden çikolataya çok sayıda çeşit bulunuyor. Üstelik gıda dışı vegan ürünlerin de sayısı oldukça fazla. Vegan yumuşatıcı, şampuan, sabun, hatta yağ çözücü bile bu geniş yelpazede yer alıyor. Dahası, Metro markalı ürün portföyünü de yenilikçi çeşitlerle sürekli genişleten Metro Türkiye, kendi markaları altında içli köfteden lahmacuna paçanga böreğinden haydari, havuç tarator gibi meze seçeneklerine; falafel çeşitlerinden pizzaya, ranch sostan çamaşır yumuşatıcısına kadar 50’ye yakın çeşitte gıda ve gıda dışı bitki bazlı ürün sunuyor. Eğer tüm bu ürünleri ve çok daha fazlasını incelemek isterseniz hemen tıklayıpvegan ürün yelpazesi içerisinde bitkisel bazlı hamburger ekmekten köfteye, mayonezden çikolataya çok sayıda çeşit bulunuyor. Üstelik gıda dışı vegan ürünlerin de sayısı oldukça fazla. Vegan yumuşatıcı, şampuan, sabun, hatta yağ çözücü bile bu geniş yelpazede yer alıyor. Dahası, Metro markalı ürün portföyünü de yenilikçi çeşitlerle sürekli genişleten Metro Türkiye, kendi markaları altında içli köfteden lahmacuna paçanga böreğinden haydari, havuç tarator gibi meze seçeneklerine;vegan ürün yelpazesi içerisinde bitkisel bazlı hamburger ekmekten köfteye, mayonezden çikolataya çok sayıda çeşit bulunuyor. Üstelik gıda dışı vegan ürünlerin de sayısı oldukça fazla. Vegan yumuşatıcı, şampuan, sabun, hatta yağ çözücü bile bu geniş yelpazede yer alıyor. Dahası, Metro markalı ürün portföyünü de yenilikçi çeşitlerle sürekli genişleten Metro Türkiye, kendi markaları altında içli köfteden lahmacuna paçanga böreğinden haydari, havuç tarator gibi meze seçeneklerine; Metro Türkiye’nin Bitki Bazlı & Vegan Katalogu’nu keşfedebilirsiniz.

Temel gıdadan temizlik ürünlerine, kişisel bakımdan atıştırmalıklara aradığınız her şeyi bulabileceğiniz Metro Türkiye ile sağlıklı ve sürdürülebilir bir yaşam tarzına ulaşmak artık çok daha kolay.

*Bu yazı Metro Türkiye katkılarıyla hazırlanmıştır.

İlginizi çekebilir: Vegan beslenenlere müjde: Metro Türkiye’nin zengin vegan ürün yelpazesini keşfedinVegan beslenenlere müjde: Metro Türkiye’Vegan beslenenlere müjde: Metro Türkiye’

 

İlgili Makale