Bazı öz yağlar saçın uzama hızını arttırabilir, saç derisinin sağlığını iyileştirebilir ve saç dokusunun iyileşmesi konusunda yardımcı olabilirler. Öz yağlar, bitkilerden damıtma yoluyla elde edilirler ve genelde aromatik yetenekleri için kullanılırlar. Ancak güçlü kimyasal özellikleri sayesinde sağlığa da faydaları olabilir. Öz yağlar özellikle doğu toplumlarında uzun süredir özellikle homeopatik tedavilerde kullanılıyorlar çünkü etkililer ve yan etkileri de oldukça düşük. Temel faydaları arasında saç sağlığını iyileştirmek de bulunuyor ve böylece hem saçların uzamasına hem de güç kazanıp parlamalarına olanak tanıyorlar. İşte saç uzatan yağlar:
Saç uzatan yağlar hangileri?
Lavanta yağı
Lavanta yağı saçın uzama hızını arttırabiliyor. Hücre gelişimini iyileştirmesi ve stresi azaltması gibi etkiler hayvanlar üzerinde yapılan bir deneyde görülmüşler ve farelerde tüylenmenin hızlanmasını sağlamış. Ayrıca mikrop ve bakteri karşıtı özellikleri olduğu için saç derisinin de iyileşmesine yardımcı oluyorlar. Birkaç damla lavanta yağını 3 yemek kaşığı kadar zeytinyağı veya Hindistan cevizi yağı gibi taşıyıcı bir yağa katın ve doğrudan saç derinize uygulayın. Yıkamadan önce en az 10 dakika kadar bekleyin. Haftada birkaç defa uygulayabilirsiniz.
Nane yağı
Nane yağı uygulandığı bölgede dolaşımı iyileştirirken soğuk ve karıncalanma hissi yaratır. Bu durum ise saçların büyüme aşamasına geçmesine yardımcı olur. Yapılan bir çalışmada fareler üzerinde nane yağı kullanmanın folikül adetleri, folikül derinliği ve genel saç gelişimi üzerinde etkili olduğu görülmüş. Taşıyıcı yağınıza 2 damla nane yağı ekleyin. Saç derinize masajla yedirin ve yıkamadan önce 5 dakika kadar bekleyin.
Biberiye yağı
Hem saç kalınlığını hem de uzamasını iyileştirmek istiyorsanız biberiye yağı hücre oluşumunu iyileştirmesi nedeniyle iyi bir tercihtir. Yapılan bir çalışmaya göre minodiksil adlı ilaç kadar verimlilik gösteriyor ve buna karşın onun kadar saç kaşıntısına sebep olmuyor. Birkaç damla biberiye yağını zeytinyağı veya Hindistan cevizi yağına katıp saçınıza uygulayın. Yıkamadan önce 10 dakika bekleyin. Haftada iki defa uygulayabilirsiniz.
Sedir ağacı yağı
Sedir ağacı yağı saç derisindeki yağ miktarını dengeleyerek saç kaybına engel olur ve uzamayı teşvik eder. Ayrıca mantar ve bakteri karşıtı özellikleri de vardır ve kepekler ile saç dökülmesine karşı da etki gösterebilir. Lavanta ve biberiye yağı ile karışım içerisinde uygulandığında saç kaybını azalttığı görülmüştür. 2 yemek kaşığı taşıyıcı yağın içine birkaç damla damlatın. Masaj yaparak deriye yedirin ve yıkamadan önce 10 dakika bekleyin.
Limonotu yağı
Kepek yaygın bir rahatsızlıktır ve saç sağlığı için problemsiz bir deri önemlidir. Limonotu yağı ise kepek konusunda etkilidir ve 2015 yılında yapılan bir araştırmada kepek problemini bir haftada azaltabildiği görülmüştür. Limonotu yağı özellikle günlük kullanıldığında çok etkilidir. Şampuanınıza birkaç damla damlatın ve saç derinize yedirin.
Kekik yağı
Kekik hem saç derisini uyarır hem de saç kaybını aktif olarak önler. Özellikle çok güçlü bir yağ olduğu için 2 yemek kaşığı taşıyıcı yağa sadece 2 küçük damla şeklinde eklenmelidir. 10 dakika kadar bekletmek ve sonrasında yıkamak iyi olacaktır.
Misk adaçayı yağı
Misk adaçayı yağının içerisinde lavanta yağının saç uzamasını arttırmasını sağlayan linalil asetat bileşeni vardır. Bu madde saç gücünü arttırabilir, uzama hızını arttırır ve saçın kırılmasını zorlaştırır. Favori şampuanınıza 3 damla kadar katın veya 1 yemek kaşığı taşıyıcı yağa ekleyin. Günlük olarak kullanıyorsanız 2 dakika sonra durulayın. Haftada bir iki defa kullanıyorsanız 10 dakika kadar saçta bırakabilirsiniz.
Çay ağacı yağı
Çay ağacı yağının güçlü bir temizleyici, anti bakteriyel ve mikrop karşıtı etkisi vardır. Saç derisine uygulandığında folikül tıkanmasına engel olabilir ve saç uzamasını iyileştirir. Çay ağacı yağı çeşitli yoğunluklarda gelir ve bu nedenle çok konsantre bir ürün alacak olursanız krem veya diğer yağların içine karıştırmak gerekir. 2013 yılında yapılan bir çalışmaya göre minoksidil ile karıştırmak sadece minoksidil uygulamaya göre daha etkili olmuş.
Ayrıca 2015 yılındaki bir çalışmaya göre kepek karşıtı ürünlere de ekleyebiliyor. 10 damlasını şampuanınıza ekleyip günlük olarak kullanabilirsiniz. Ayrıca 2 yemek kaşığı taşıyıcı yağa 3 damla katabilirsiniz ve durulamadan önce 15 dakika tutabilirsiniz.
Ylang ylang yağı
Saçları ve ciltleri yağlı olanlar bu yağdan kaçınabilirler ancak kuru derisi ve saçları olanlarda sebum üretiminin artmasını sağlar. Saç ve derinin yeterince yağ sahibi olmaması saçların kuru ve kırılgan olmasına sebep olur. Ylang ylang ise saç kırılmasını önler ve saç dokusunun iyileşmesini sağlar. 5 damlasını 2 yemek kaşığı ılık taşıyıcı yağa katabilirsiniz. Saç derinize güzelce yedirin ve kafanıza bir sıcak havlu sarın. 30 dakika kadar bekleyin. Ayrıca şampuan ve kremlerin içerisinde de bulunabilir.
Riskler ve potansiyel komplikasyonlar
Öz yağları kullanmanın en temel riski cilt tahrişi ve alerjik reaksiyonlardır. Bu özellikle yağlar cilde doğrudan uygulandıklarında görülür ve bu nedenle taşıyıcı yağ ile seyreltmek gerekir. Alerjik tepkiler ise cildi hassas olanlarda veya yağın üretildiği bitkiye alerjisi olanlarda görülebilir.
Cilt tahrişinin bazı belirtileri şunlardır:
- kontakt dermatit
- yanma, rahatsızlık ve ağrı içeren karıncalanma
- etkilenen bölgede kızarma
Alerjik tepkinin belirtileri ise şöyle:
- yoğun dermatit
- isilikli tahriş bölgeleri
- nefes alma problemleri
- dilde ve boğazda şişkinlik
Bu yağlar sadece yetişkinler tarafından saç için kullanılmalılar. Eğer çocuğunuza faydası olacağını düşünüyorsanız, önce doktorunuza danışmanız gerekir. Tamamını sürmeden önce küçük bir deri bölgesinde deneme uygulaması yapın.
Sonuç olarak bitkisel öz yağların yan etki riski çok düşüktür ve saç sağlığının ciddi şekilde iyileşmesine yardımcı olabilirler. Ayrıca kullanımları da kolaydır. Pek çok yağ için en temel kullanım şekli taşıyıcı yağlara, şampuanlara eklemektir ve sonrasında saç derisini düzenli olarak bakım yaparak desteklemek olacaktır.