Saç dökülmesi nedenleri: Saç dökülmesi hakkında bilmeniz gereken her şey

Saç dökülmesi nedenleri hakkında ne kadar bilgi sahibisiniz?

Halk arasında son derece yaygın bir problem olan saç dökülmesi, sadece saç derinizi veya tüm vücudunuzdaki tüyleri etkileyebilir. Genellikle yaşlı erişkinlerde yaygın olmasına rağmen, çocuklarda da zaman zaman görülebilir. Uzmanlar günde 50-100 arası saç telinin dökülmesini normal olarak kabul ediyor. Saç derinizde yaklaşık 100.000 saç teli olduğu düşünülürse, bu küçük kaybı fark etmemeniz oldukça doğal.

Normalde dökülen saç telinin yerine yenisi çıkar ama bu her zaman gerçekleşmeyebilir. Saç dökülmesi, yıllar içerisinde kademeli olarak gelişebilir veya aniden ortaya çıkabilir. Bu sorun kalıcı veya geçici olabilir.

Bir günde kaybettiğiniz saç teli miktarını saymak pek mümkün değil. Eğer saçlarınızı yıkadıktan sonra duşta çok fazla saç olduğunu veya tarağınızda saç topaklarını olduğunu fark ederseniz, normalden daha fazla saç dökülmesi yaşıyor olabilirsiniz. Ayrıca saçlarınızın seyrekleştiğini veya bazı bölgelerin kelleştiğini de fark edebilirsiniz.

Son zamanlarda artan saç dökülmesi sorunu yaşadığınızı düşünüyorsanız mutlaka doktorunuza danışın. Saç dökülmesini ortadan kaldırmak için öncelikle altında yatan nedenin belirlenmesi gerekir. Bunu da en iyi bilecek kişi doktorunuzdur.

Saç dökülmesi hakkında tüm merak ettikleriniz için ise okumaya devam edin.

Önemli not: Bu yazıda yer verilen tüm bilgi ve öneriler bilimsel destekli makaleler baz alınarak, genel bilgilendirme amaçlı hazırlanmış olup herhangi bir uzman tavsiyesi içermemektedir. Sayfa içeriğinde tedavi edici sağlık hizmetine yönelik bilgiler içeren öğelere yer verilmemiştir. Tanı ve tedavi için mutlaka hekiminize başvurun.

Saç dökülmesi nedir?

Saç dökülmesi (alopesi), yukarıda da belirttiğimiz gibi sadece saç derinizi veya tüm vücudunuzu etkileyebilir. Bu yaygın problem genetiğin, hormonal değişikliklerin, tıbbi durumların veya yaşlanmanın normal bir parçası olabilir. Her insan saç dökülmesi yaşayabilir ancak erkeklerde daha sık görülür.

Kellik, tipik olarak saç derinizden aşırı miktarda saç dökülmesini ifade eder. Yaşla birlikte kalıtsal saç dökülmesi, kelliğin en yaygın nedenidir. Bazı insanlar saç dökülmesinin tedavi edilmeden ve gizlenmeden seyrine devam etmesine izin vermeyi tercih eder. Bazıları saç modelleri, şapka veya eşarp ile bu durumu gizleyebilir. Bazıları ise saç dökülmesini önlemek veya saç büyümesini yeniden sağlamak için mevcut tedavilerden birini seçebilir.

Saç dökülmesi belirtileri

Saç dökülmesi, duruma neyin sebep olduğuna bağlı olarak birçok farklı şekilde ortaya çıkabilir. Aniden veya kademeli olarak gelişebilir. Saç dökülmesinin belirtileri ise şunları içerebilir:

  • Başın üst bölümünde kademeli seyrekleşme: Bu, insanları yaşlandıkça etkileyen en yaygın saç dökülmesi türüdür. Erkeklerde saçlar genellikle alındaki saç çizgisinden çekilmeye başlar. Yaşlı kadınlarda giderek yaygınlaşan bir saç dökülmesi modeli, saç çizgisinin gerilemesidir (Frontal fibrozan alopesi).
  • Dairesel veya düzensiz kel noktalar: Bazı insanlar saç derisinde, sakalda veya kaşlarda dairesel veya yamalı kel noktalardan saçlarını kaybederler. Saç dökülmeden önce cildiniz kaşınabilir veya ağrılı hale gelebilir.
  • Ani saç dökülmesi: Fiziksel veya duygusal bir şok saçların dökülmesine neden olabilir. Saçınızı tararken veya yıkarken, hatta hafifçe çekiştirdikten sonra bile avuç dolusu saç kaybedebilirsiniz. Bu tip bir saç dökülmesi genellikle genel saç seyrekleşmesine neden olur ancak geçicidir.
  • Tüm vücut saç dökülmesi: Kemoterapi tedavisi gibi bazı durumlar ve tıbbi tedaviler, vücudunuzun her yerinde tüylerin dökülmesine neden olabilir. Bu tür durumlarda saçlar ve tüyler genellikle tekrar uzar.
  • Saç derisine yayılan pullu yamalar: Bu, genelde saçkıran belirtisidir. Belirtilere kırık saçlar, kızarıklık, şişme ve bazen de sızlama eşlik edebilir.

Saç dökülmesi nedenleri

Saç dökülmesi neden olur? İlk olarak doktorunuz veya dermatoloğunuz saç dökülmenizin altında yatan nedeni belirlemeye çalışacaktır. Saç dökülmesinin en yaygın nedeni erkek tipi saç dökülmesi veya kadın tipi kelliktir. Saç dökülmesi nedenleri, kısaca şu şekilde sıralanabilir:

  • Eğer ailenizde kellik öyküsü varsa, bu tip saç dökülmesine sahip olabilirsiniz. Bazı hormonlar, kalıtsal saç dökülmesini tetikleyebilir. Böyle durumlarda saç dökülmesi ergenlik kadar erken başlayabilir.
  • Bazen saç büyüme döngüsünde basit bir durma ile de saç dökülmesi meydana gelebilir. Önemli hastalıklar, ameliyatlar veya travmatik olaylar saç dökülmesini tetikleyebilir. Bununla birlikte, saçlarınız genellikle tedavi olmaksızın yeniden uzamaya başlar.
  • Hormonal değişiklikler, geçici saç dökülmesine neden olabilir. Örnekler arasında şunlar yer alır:

-Gebelik
-Doğum
-Doğum kontrol haplarının kullanımını bırakmak
-Menopoz

  • Saç dökülmesine neden olabilecek tıbbi durumlar ise şunlardır:

-Tiroid hastalığı
-Alopesi areata (Saç köklerine saldıran bir otoimmün hastalık)
-Saçkıran gibi saç derisi enfeksiyonları
-Liken planus ve bazı lupus türleri gibi skarlaşmaya neden olan hastalıklar, skar nedeniyle kalıcı saç dökülmesine neden olabilir.

  • Saç dökülmesi; yüksek kan basıncı, artrit, depresyon, kalp sorunları gibi durumları tedavi etmek için kullanılan ilaçlardan da kaynaklanabilir.
  • Fiziksel veya duygusal bir şok, gözle görülür saç dökülmesini tetikleyebilir. Bu tür şok örnekleri şunları içerir:

-Ailede bir ölüm
-Aşırı kilo kaybı
-Yüksek ateş

  • Trikotilomani (saç çekme bozukluğu) olan kişiler saçlarını, genellikle başlarından, kaşlarından veya kirpiklerinden çekme ihtiyacı yaşar.
  • Saç dökülmesi, saçları çok sıkı bir şekilde geriye çeken ve foliküllere baskı uygulayan saç modellerinden kaynaklanabilir.
  • Protein, demir ve diğer besinlerden yoksun bir diyet de saçların seyrekleşmesine neden olabilir.

Saç dökülmesi tedavisi: Saç dökülmesi için ne yapılmalı?

Saç dökülmesi nedir, saç dökülmesi nedenleri gibi konular hakkında artık bilgi sahibisiniz. Kalıcı saç dökülmesi, genellikle altta yatan bir sağlık sorununu gösterir. Doktorunuz veya dermatoloğunuz, fiziki muayene ve sağlık geçmişinize dayanarak saç dökülmenizin nedenini belirleyebilir. Bazı durumlarda, basit diyet değişiklikleri sorunun çözülmesine yardımcı olabilir. Doktorunuz reçeteli ilaçlarınızı da değiştirebilir. Saç dökülmesi tedavisi konusunda şu seçeneklerden söz edilebilir:

İlaç tedavisi

İlaçlar muhtemelen saç dökülmesi için ilk tedavi yöntemi olacaktır. Reçetesiz ilaçlar genellikle doğrudan saç derisine uygulanan topikal kremler ve jellerden oluşur. Reçeteli ilaçlar da saç dökülmesini tedavi edebilir.

Tıbbi prosedürler

Bazen ilaçlar, saç dökülmesini durdurmak için yeterli olmaz. Bu noktada kellik tedavisi için tercih edilebilecek cerrahi prosedürler devreye girer. Bunlar arasında saç ekimi yer alabilir. Saç ekimi, kalıtsal kelliğe sahip kişiler için iyi sonuçlar verir, çünkü buna sahip kişiler tipik olarak başın üst kısmındaki saçları kaybederler.

Saç dökülmesi nasıl önlenir? Saç dökülmesine ne iyi gelir?

Saç dökülmesi nedenleri konusunu detaylıca açıkladık. Peki ama saç dökülmesi nasıl önlenir? Bu ipuçları, önlenebilir saç dökülmesi türlerinden kaçınmanıza yardımcı olabilir:

  • Saçlarınıza nazik davranın. Dolaşmış saçlarınızı açmak için durulanmayan saç bakım kremlerinden yardım alın ve özellikle saçlarınız ıslakken onları çekiştirmekten kaçının. Geniş dişli bir tarak, saçların çekilmesini önlemeye yardımcı olabilir.
  • Isı ile şekillendirme araçlarının aşırı kullanımından ve saçlarınız için sert işlemlerden kaçının. Saç stillerinizi seçerken tercihinizi saç üzerindeki gerilimi artırmayan modellerden yana yapın.
  • Doktorunuza, saç dökülmesini önleyecek ilaçları ve takviyeleri sorun.
  • Saçlarınızı güneş ışığından ve diğer ultraviyole ışık kaynaklarından koruyun.
  • İyi bir saç bakım rutini benimseyin. Saçlarınızı, ihtiyaçlarınıza yönelik nazik şampuan ve saç kremleri ile yıkayın.
  • Saç dökülmesi nedenleri konusunu açıkladığımıza göre son söze geçebiliriz. Saç dökülmesi, özellikle altta yatan tıbbi bir durumdan kaynaklanıyorsa, doğru tedavi ile durdurulabilir veya tersine çevrilebilir. Kalıtsal saç dökülmesinin tedavisi ise daha zor olabilir. Bununla birlikte, saç ekimi gibi bazı prosedürler kellik görünümünü azaltmaya yardımcı olabilir.
  • Saç dökülmesinin etkilerini azaltmak ve tüm seçenekleri keşfetmek için doktorunuzla konuşun.

Önemli not: Bu yazıda yer verilen tüm bilgi ve öneriler bilimsel destekli makaleler baz alınarak, genel bilgilendirme amaçlı hazırlanmış olup herhangi bir uzman tavsiyesi içermemektedir. Sayfa içeriğinde tedavi edici sağlık hizmetine yönelik bilgiler içeren öğelere yer verilmemiştir. Tanı ve tedavi için mutlaka hekiminize başvurun.

Kaynak: mayoclinic, webmd, healthline

İlginizi çekebilir: Saç bakımı konusunda en sık yapılan hatalar ve doğru saç bakımının püf noktaları

Uplifers
Kaliteli ve mutlu yaşam koçunuz!