X

Saç boyası sağlığa zararlı mı: Kullanırken nelere dikkat etmeli, nelerden kaçınmalı?

Günümüzde pek çoğumuz artık saçlarını boyatmak için her ay düzenli olarak kuaföre gitmekteyiz. Kimimiz beyaz telleri örtmek için, kimimiz saçımızı farklı renkte kullanmak istediğimiz için…

Hayatımızın bu kadar parçası olan bir uygulama hakkında ne kadar şey biliyoruz?

Şüphesiz akla ilk gelen soru: Saç boyaları saça zarar verir mi?

Evet, saç boyaları saça zarar verebilir, saçı daha kırılgan ve kuru yapabilir. Peki saçımızın saç boyalarından mümkün olduğunca az zarar görmesi için neler yapabiliriz?

  1. Saçınızın tonlarına yakın veya daha koyu renkli boyalar seçin. Saçınızın renginden 3 tondan daha açık renkler saçı yıpratır.
  2. Boyadan sonra kızarıklık, kaşıntı gibi şikayetleriniz olursa hemen bol su ile boyayı uzaklaştırın ve tekrar boya uygulamadan önce dermatoloğunuza başvurun.
  3. Saçlarınızı güneşten koruyun. Güneş, havuz ve denize uzun süre maruz kalmak saçı kırılgan, kuru ve yıpranmış hale getirir.

Bu maddelere dikkat ettiğimiz takdirde daha canlı ve sağlıklı ve aynı zamanda boyalı saçlara sahip olabiliriz.

Sıkça sorulan diğer bir soru ise: Saç boyaları saçı döker mi?
Saçlarınızı güneşten koruyun. Güneş, havuz ve denize uzun süre maruz kalmak saçı kırılgan, kuru ve yıpranmış hale getirir.

Hayır, saç diplerine kalıcı zarar verme ihtimali çok düşük olduğu için böyle bir durum beklenmez. Saç boyası, saç şaftı dediğimiz, saçın gövdesini boyar. Kafa derimizin içinde kalan bulbusa, yani kök bölümüne ulaşmaz. Bu nedenle kalıcı saç dökülmesi ihtimali pek yoktur. Yine de böyle bir durumdan şüphelendiğiniz takdirde dermatoloğunuza muayene olmanız gerekmektedir.

Diğer bir konu ise gebelikte saç boyaları. 40 haftalık gebelik süresi boyunca saçlarımız uzamaya devam etmekte; durun tahmin edeyim, hem de iki kat hızında! Hem de daha sağlıklı gözüküyor değil mi! Evet gebelik, saçlarımız açısından hepimizin çok sevdiği bir dönem.

Fakat hemen akıllara şu soru geliyor: Gebelikte saç boyatılabilir mi?

Saç boyalarının anne karnındaki bebeğe zarar verdiği hakkında bilimsel kanıtlanmış bir bilgi yoktur. Fakat tercihen gebeliğin ilk üç ayını bitirdikten daha sonra, iyi havalandırılan bir odada ve yarım saatten uzun süre bekletmeden uygulanmalıdır.

Saç boyası, saç şaftı dediğimiz, saçın gövdesini boyar. Kafa derimizin içinde kalan bulbusa, yani kök bölümüne ulaşmaz.

Hal böyle olunca tedirgin annelerin ikinci sorusu geliyor tabi ki!

Saç boyası yerine “kına” daha mı sağlıklı?

Evet. Saç boyasında saçın teline zarar veren açıcı peroksit benzeri maddeler olmadığı için daha az risklidir. Fakat istenilen saç rengini tutturmak zordur. Bu nedenle sonrasında dehşete kapılmamak (!) için sonuçlarını öngörerek boyamakta fayda vardır. 

Bir de yeni başlayan organik saç boyaları trendi ile ilgili sorular alıyorum. Peroksit içermeyen tüm boyalar doğal ürünler olarak geçiyor. Tamamen organik olması için, içinde hiçbir kimyasal içermemesi gerekiyor. Ürün üzerindeki etiketlerden içeriklerine dikkat ederek alınabilir. Tamamen organik boyalarda açıcı olmadığı için saç tonunuza yakın renkler tercih etmelisiniz. Veya beyazları kapatmak için koyu tonlar kullanmalısınız. Saç derinizle ilgili problem oluşursa dermatoloğa gitmeyi ihmal etmeyiniz.

 

İlginizi çekebilir: Sağlıklı ve parlak saçlar için: Saçtaki kepek nasıl geçer?

Yazarın diğer yazıları için tıklayın.

Uzm. Dr. Ezgi Özkur: Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi'nden mezun oldu. İstanbul Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde dermatoloji ihtisasını bitirdi. Burada nevüs (ben) takibi, psöriasis, büllü hastalıklar, Behçet hastalığı, deri lenfoması, kozmetik dermatoloji, dermatolojik cerrahi ve tırnak cerrahisi bölümlerinde görev aldı ve çalışmalar yaptı. İhtisası sırasında EADV'nin (European Dermatology and Venereology, Avrupa Dermatoloji Birliği) düzenlediği Bolonya, İtalya'da"Saç hastalıkları"; Nice, Fransa'da "Deri kanserlerinin görüntülenme yöntemleri"; Cenevre, İsviçre'de "Organ nakilli hastalarda deri hastalıkları" ve Amsterdam, Hollanda'da "Cinsel yolla bulaşan hastalıklar" kurslarına katılım sağladı. 2015 yılında Las Vegas, Amerika Birleşik Devleti'nde düzenlenen "Kozmetik ve kozmetik cerrahi uygulamalar" kursuna katılma şansı yakaladı. Dermatolog olarak cilt ile ilgili en doğru, güncel ve güvenilir bilgileri okuyuculara ulaştırmak amacıyla yazıyor.
İlgili Makale