Sabahları erken kalkabilmek için Ayurveda’dan faydalanın

Yıllarca gece kuşu gibi bir yaşam sürdünüz, geceler boyunca oturup öğlene kadar uyudunuz ve şimdi yeni başladığınız iş yüzünden sabah uyanmakta zorlanıyor musunuz? Yeni başladığınız iş yüzünden hafta içi erken kalkıp hafta sonları günün büyük kısmını uyuyarak mı geçiriyorsunuz?

Sabahları erken kalkmak için aklınıza gelen her şeyi yapmış olmanıza rağmen yine de zorlanıyor musunuz? Ya da haftanın dört günü erken kalkıp beşinci gün bitkin mi düşüyorsunuz? Hepsi bir yana, hafta sonu sadece sekiz saat uyumanıza rağmen bunun size tembellik ve ağırlıktan başka bir şey kazandırmadığını mı düşünüyorsunuz?

Aslında Ayurveda’yı keşfederek daha düzenli bir uyku düzenine kavuşabilirsiniz. Erken kalkmakta zorlanıyorsanız, çözümü Ayurveda’da bulabilirsiniz. İşte Ayurveda sayesinde sabahları erken kalkmanızı sağlayacak öneriler:

1. Kendinizi enerjik hissetmek için 6’dan önce kalkın

Ayurveda aslında tamamen zamanlamayla ilgilidir. Yani önemli olan her gece sekiz saat uyumanız değil, saat kaçta uyuduğunuz ve kaçta uyandığınız.

İlgili yazı: Ayurveda bilgeliği ile sevginin özüne inerek ilişkinizi canlandırmanın yolları

24 saatlik vücut saatinin son aşaması 02.00 ile 06.00 arasında gerçekleşiyor. Bu Vata, yani hareket dönemi. Eğer bu saatler arasında uyuyorsanız, çok fazla rüya görüyorsunuz demektir. Ayurveda ise doğayla eş zamanlı olmak için güneş doğmadan önce uyanmanız gerektiğini söylüyor. Güneş doğmadan önce uyanmak, bir sörfçünün dalgayı yakalaması gibidir. Eğer o dalgayı yakalarsanız, sizi gün boyu götürecektir.

Öte yandan 06.00 ile 10.00 arasındaki saatlere ise Kapha zamanı deniyor, yani enerjinin ağır, yavaş ve durağan olduğu bir zaman aralığı. Kapha zamanı başlamadan önce uyanırsanız, bu ağırlık hissinden kurtulabilirsiniz.

ayurveda 01
Ayurveda uzmanlarına göre Ayurvedik ayak masajı 5.000 yıl önceye dayanıyor ve sayısız fayda sağlıyor.

2. Akşam yemeğini erken yiyin

Saat 20.00’de akşam yemeği yiyip, saat 23.00’te yatağa girmenin modern hayata çok uygun olduğunu düşünebilirsiniz ancak Ayurveda’ya göre pek de uygun değil. Ayurveda’ya göre güneş batmadan önce, yani saat 18.30’da akşam yemeğinizi yemiş olmanız, saat 21.30-22.00 sularında da yatağa girmiş olmanız gerekiyor. İlk bakışta bu hayat rutininize uymuyor gibi görünebilir ancak biraz çaba göstererek hayatınızı değiştirmek sizin elinizde.

3. Gün sonuna doğru yavaşlayan bir düzen kurun

Eğer uykuya dalmakta zorlanıyorsanız, bazı ufak rutinleri hayata geçirerek uyku öncesinde kendinizi rahatlatabilirsiniz. Bunlardan en basit olanı, uyku öncesinde ayaklarınıza masaj yapmak. Ayurveda uzmanlarına göre Ayurvedik ayak masajı 5.000 yıl önceye dayanıyor ve sayısız fayda sağlıyor. Cildinizi besliyor, mantar ve bakteri enfeksiyonlarını azaltıyor, zihninizi rahatlatıyor. Ayurveda uzmanları “Bedenin içine giden ilaçların yolu, ayak tabanından geçer” derler. Uyku öncesinde kendinizi rahatlatmak için süt içmeyi de deneyebilirsiniz. Süt, içeriğindeki amino asitiler sayesinde uykunuzu getirir.

İlgili yazı: Hindistan’ın en önemli Ayurveda merkezine seyahat

4. Alarm kurmak yerine bir amaç belirleyin

Alarm sesiniz ne kadar eğlenceli olursa olsun, kimse alarmları duymayı sevmez. Alarm, bedeninizi uyandırmanın en kaba ve en doğa dışı yöntemi olsa gerek. Atalarımız ise güneşin doğuşuyla birlikte doğal ve naif bir şekilde uyanıyordu.

Siz de uyanmak için alarm kurmak yerine kendinize bir amaç belirleyebilirsiniz. Saat 22.00’den önce yatağa girmeye çalışın. Beslenme ve zamanında uykuya dalma sayesinde doğanın verdiği enerjiyle birlikte istediğiniz saatte uyanabilirsiniz.

uyanma 01
Alarm sesiniz ne kadar eğlenceli olursa olsun, kimse alarmları duymayı sevmez.

5. Ayurvedik şekilde uyanın

Eski Hint öğretilerine göre sabah yataktan kalkmadan önce ellerinizi ovuşturup, avuç içlerinizi göz kapaklarınızın üzerine yerleştirmeniz gerekiyor. Bunun sebebi ise ellerimizde yer alan sinir uçlarındaki konsantrasyon birikmesi. Böylelikle ellerinizi ovuşturduğunuzda bu sinir uçları aktif hale geliyor ve vücut sisteminiz de uyanmış oluyor.

İlgili yazı: Uyku problemi yaşayanlar için 60 saniyede uykuya dalmayı sağlayan yöntem: 4-7-8 tekniği

Yataktan kalkar kalkmaz yapmanız gereken ilk şey ise kendinizi rahatlatmak. Eğer mevsim kışsa, üzerinize bir şey alarak bedeninizi sıcak tutmaya çalışabilirsiniz böylelikle yatağın verdiği sıcaklığın sizi cezbetmesinin önüne geçmiş olursunuz. Eğer mevsim yazsa, hızlıca duşa girip uykunun verdiği rehavetten kurtulabilirsiniz.

6. Neden erken uyanmak istediğinizi bulun

Sabah erken uyanmanın verimliliği artırdığını herkes biliyor ancak siz bunu kendinizle bağdaştıramıyor olabilirsiniz. Buna rağmen erken kalkmanın manevi ve sağlıkla ilişkili faydaları sizin ilginizi daha çok çekiyor olabilir. Sabah erken kalkmayı, kendinizce ruhsal bir yolculuk olarak görebilirsiniz. Kendi motivasyonunuzu kendiniz bulun. En sevdiğiniz şeyleri sabah saatlerine programlayın.

Kaynak:
MindBodyGreen

Uplifers
Kaliteli ve mutlu yaşam koçunuz!