Güne başlamak üzerine çok yazı okuyoruz. Instagram’da postlar görüyoruz. Kısa kısa notlar. Youtube’da videolar. Başarılı iş insanları, başarılı siyasetçilerin güne nasıl başladığını, ilk olarak neler yaptıklarını içeren yazılar. Ben bayılıyorum bu yazılara. Her konuda başka deneyimleri okumayı çok seviyorum ama en çok bu konu ilgimi çekiyor. Çünkü güne iyi başlamanın tüm günü gerçekten etkilediğine inanıyorum. Buradaki ilk yazım için bu konu uygun olur diye düşündüm. Bu yazı da yeni bir başlangıç. Her yeni gün gibi.
Günün ilk saatlerinden en fazla seviyede yararlanmak tüm günü iyi geçirmeye yarayacaktır, evet. Siz temiz bir zihinle ve zinde uyanır, şöyle bir toparlanıp harika bir gün olacak diyerek yapılacakları yapmaya başlarsınız ilk başınıza gelen olay yoldan geçen bir arabanın üzerinize çamur sıçratması bile olsa, gülüp geçersiniz diye düşünüyorum…
Bu yazıda benim amacım günün daha performanslı ve daha köklü geçmesi için ufak tavsiyelerde bulunmak.
Birinci kural kaliteli ve yeterli uyku almak
Gece boyu yaşadığımız doğal detoks süreci ve açlıktan sonra içini yıkamak ve hydrate etmek açısından güne büyük bir bardak su ile başlamak çok önemli. 250 ml suyunuzun içerisine eğer mide rahatsızlığınız yoksa çok ufak limon da sıkabilirsiniz. Güne yeter ki uyarıcı içerikli, yani mesela şekerli herhangi bir şey ile başlamayın da günün ortasında baygınlık geçirecek gibi olmayın.
Dijital detoks ile güne başlamak
Yataktan kalkar kalkmaz o telefonu elinize almayın. Zihninizi görsellere boğup onu yormayın. Araştırmalar günümüzde bu kadar çok görsele maruz kalmanın dikkat bozukluğu, hatta anksiyete yarattığını bile söylüyorlar. Bunu minimum seviyeye indirmek faydalı olacaktır.
Temizlik
5 dakika dil temizliği, 5 dakika vücut fırçalama, 2 dakika yüz yıkama ve nemlendirme. Mis gibi bir siz!
Yiyecek detoksu
Mümkünse gece en son yemek yediğiniz saat ile ilk öğününüz arasında en azından 12 saat olsun ki sindirimiz dinlenme süresini tamamlayabilsin. Bu bakımdan ilk öğünü geciktirmek iyi olacaktır ancak tabii ki bu sizin hayat ritminize bağlı. Ben söyle düşünüyorum vücudumuz ve beynimiz sabahları maksimum bir enerjiye ihtiyaç duyuyor fakat bu enerjinin sindirim için harcanmasını da hiç iyi karşılamıyor. Güne ağır bir öğün ile başlamak, sindirimi zorlamak her anı daha da ağırlaştıracaktır. Hızlıca bir smoothie ya da artık daha da ulaşılır olan sebze sularına ne dersiniz. Yanına biraz da kuruyemiş eklerseniz sizi tok tutacaklardır ben doymam diye korkmayın.
Meditasyon
Kesinlikle günün en temel etabı bu olmalı. Başlamaya korkuyor olabilirsiniz. Nasıl yapacağınız bilmiyor olabilirsiniz. Önce belki sadece 5 dakikayla başlayabilir, sonra zamanla artırabilirsiniz. Nefesinizi izleyin. Sakinleşin. Videolar, uygulamalar çok çok fazla var. İsterseniz onları da araştırabilirsiniz.
Yoga ve esneme
Mutlaka bir saat egzersiz yapmak zorunda değilsiniz. Yataktan kalkar kalkmaz zıplayabilirsiniz. Kısa 10 dakikalık bir yoga ya da pilates rutini de olabilir. Yeter ki güne hareket ederek başlayın. Modunuzun değiştiğini göreceksiniz.
Tüm bunları okuyunca “Sabah kaçta işte olmam gerekiyor biliyor musun?” dediğinizi duyuyorum. Alarm çalıyor. Güneşi selamlama konusunda heveslisiniz aslında, ama şimdi kim matı olduğu yerden çıkartacak, serecek, hem hazırlanıp çıkmak gerek, çünkü daha gidip dünyayı kurtaracağız! Dolabın önünde 5 dakika geçirdik, tabii eğer ilham geldiyse, yoksa 15 dakikadan az sürmez ne giyeceğimize karar vermek. Blender ve smoothie ikilisi ne güzeller ama neyse bir simit ya da bir tost kolay olur şimdi, sipariş verirsiniz gelir. Duş aldık, giyindik. Heh ve işte telefon, cüzdan, anahtar . Kapının dışındasınız.
Sabahlar ne yazık ki çok fazla vakit içermiyor biliyorum. Uyanıyoruz, mümkünse de uyuyabildiğimiz kadar uyuyoruz ve koşturmaca başlıyor. Ama çevremizi doğru rutinler için bir kurgulasak mesela. Muhtemelen daha mutlu, güçlü ve topraklanmış hissederiz. Yaşamla bağ kurmak önemli. Günlük her alandaki potansiyelimiz de çok daha fazla olur. Bu düzeni kurarsak, bu rutinlere sahip olursak özellikle bunlar için dikkat etme, düşünme lüksümüz olmadığı zamanlarda da otomatik olarak sırasıyla tıkır tıkır düzenin işlediğini göreceğiz.
En fazla 20 dakikanızı alacak çoğu zaman. Belki hepsini her sabah yapmazsınız. Egzersiz mesela bazen sadece 5 dakika olur, bazen 1 saat ama diğer bir rutin haftanın başka bir gününe kalır. Kendi düzeninizi yaratın. Kodların esiri olmayın. Siz siz olun kendinizi size ait rutinler ve ritüellerle özgürleştirin.