Hepimizin hayatında, sabah uyanır uyanmaz “Çok mutlu uyandım” ya da “Bugün endişeli uyandım” gibi duygularımızı anlatan cümlelerle güne başladığımız anlar olmuştur. Bu nedenle bu yazımda rüyalardaki duyguların önemini ve onların yoruma olan katkılarından bahsetmek istiyorum.
Duyguları göz ardı ederek, sadece nesnelerden ve insanlardan bahsetmek eksik ve hatalı yoruma sebep olur. Bu davranış, duygularımızı bastırarak, ifade etmememize sebep olur. Sonuca gidecek yolu uzattığı gibi, duygular bastırıldığı için bedenimizde enerji tıkanıklıklarına neden olarak, fiziksel ve ruhsal rahatsızlıklara da sebep olur.
Bazı sabahlar çok karışık rüyalar görürüz. Hem nesneler hem insanlar karışık, eksik ve yarım olabilir. Böyle zamanlarda sabah uyandığınızda duygularınızı yoklayın. Bu size büyük ölçüde yardımcı olacaktır. Duygularınıza gerçekten yoğunlaşabilirseniz, ayrıntılar semboller hatırınıza gelmeye başlayacaktır. Çünkü uyanık olduğumuz süreçle uyku da olduğumuz süreç iş birliği içerisindedir. Her iki yaşantınıza da fayda sağlamış olursunuz. Uyanık yaşamda yani günlük hayatı içerisinde kendini ifade etmekte zorlanan ve duygularını, düşüncelerini bastıran kişilerin, rüyaları karışık ve bol sembollüdür. Bilinçaltı uyanıkken çözemediği durumları uykuda iken çözmeye çalışır.
Rüyalarınız için mutlaka bir günlüğünüz olmalı. Bu yöntem “Ben rüya görmüyorum” diyenlere rüyalarını hatırlamaları için yardımcı olacaktır. Ayrıca, düzenli olarak yazdığınızda bazı sembollerin uyanık yaşamınızda ifade ettiği durumları anlamış olacaksınız. Rüya günlüğüne, rüyalarınızı yazarken duygu durumlarınızı yazmayı ihmal etmeyin. Ne kadar gerçek olursak, o kadar özgür oluruz. Bunun yanında rüya göremiyorum diyenlere, her insanın bir gecede 4-5 tane rüya gördüğünü ve bilimsel olarak ispat edildiğini belirtmek istiyorum. Fakat hatırlayıp, hatırlamamak bizim seçimimizdir. Rüyalarını hatırlamak isteyenler gün içerisinde “Rüyalarımı hatırlıyorum, hatırlamayı seçiyorum. Hayatımın sorumluluğunu alıyorum” cümlesini bol bol söyleyebilirler. Yatarken baş uçlarına koydukları bir rüya günlüğü de bilinçaltına gönderilen bir mesajdır.
Rüya günlüğü, günlük yaşantınızda yaşadıklarınızla rüyalarınız arasında bağlantı kurmanızı ve kendinizi takip etmenizi sağlar. Gördüğünüz rüyadan sonra duygularınızı kontrol edin, bir gün önce neler düşündüğünüzü, neler yaşadığınızı gözden geçirin. Rüyada hissettiğiniz duyguyu, uyanık yaşamınızda kim ya da kimler hissettiriyor? Kimi/kimleri hatırlatıyor? Daha önce aynı duyguları yaşatan benzer rüyalar gördünüz mü? Rahatsız edici, huzursuz bir duygu ile uyandığınızda, o gün bedeninizin ağrıyan ya da acıyan bölgesi oluyor mu? Bu bölgede sürekli ağrıyan ve acıyan bir rahatsızlığınız var mı? gibi sorular çoğaltılabilir, bunların cevaplarını da not almanız kendi farkındalığınızın artmasına çok fayda sağlayacaktır.
Tüm bu ayrıntılar rüya yorumu için önemlidir. Her rüya, rüyayı gören kişi ile ilgilidir. Çok nadir durumlarda, görülen kişi için bir mesaj olabilir. Her sembol, farklı bireylerde farklı anlamlara gelir. Aynı sembol farklı insanlarda farklı yorumlanır. Bu semboller aslında bütün parçayı görmemiz için küçük ipuçlarıdır. Pek çok insan birbirine çok benzeyen sorunlar yaşamasına rağmen herkesin o sorunu hayatına alma derecesi aynı olmuyor. Kimi çok önemseyerek, o sorun etrafında dönüp dururken, kimi de bu deneyimi güzel bir avantaja dönüştürebiliyor. İşte rüyalarımız bu noktada bize ne yapmamız gerektiği konusunda ışık tutuyor.
Bir sonraki yazımda rüyalarda görülen sembolleri nasıl değerlendirmemiz gerektiğini, olması gereken genel bakış açımızı paylaşmaya çalışacağım.
Düşlerinizi takip edin…
İlginizi çekebilir: Hayallerimizin gerçekleşebilmesi için bize yol gösteren destekçilerimiz: Rüyalar