Her birimizin hayatı yaşama şekli ve rutini farklı. Rutine giren şeyler konfor alanlarımızı oluşturuyor. Aile yaşantımız, yıllardır devam eden arkadaşlıklarımız, yeme alışkanlıklarımız ve yıllardır çalıştığımız iş yeri gibi şeyler hayatımızın rutinini oluşturuyor.
İlgili yazı: Güne daha mutlu başlamak için günlük rutininizde gerçekleştirebileceğiniz pratik değişimler
Hayat sorunsuz bir şekilde akarken “Her şey yolunda ama hayatım çok rutin” cümlesi eminim aklınıza düşmüştür. “Nasılsın?” Sorusuna verdiğimiz cevabı bir düşünsenize. Eğer hayatınızda rutinin dışında yaptığınız bir şey yok ise cevap genellikle “Bildiğin gibi, aynı. İşten eve, evden işe” şeklinde olmuyor mu? Oluyorsa, olmasın! Gelin, o konfor alanınızdan çıkmak için kendinizi zorlayın ve daha önce yapmadığınız şeyleri hayatınıza sokarak rutininizin dışarı çıkın.
Siz rutininizin dışına çıkıp, yeni şeyler yaptıkça beyninizi sürekli çalıştırarak zekanızın gelişmesini sağlayacaksınız. Çünkü beynimizdeki sinir hücreleri öğrenmeyi ve hayatın devamını sağlıyor ve beynimizin çalışma sistemi bu sinir hücreleri arasındaki iletişime dayanıyor. Sinir hücreleri arasındaki iletişim ağı ne kadar kuvvetliyse bilgileri öğrenme işlemi de o kadar güçlü oluyor.
1. Bir şeyler yaratın
Bir süreliğine de olsa okumayı bırakın ve bir şeyler yaratmayı deneyin. Daha önce hiç yapmadığınız şeylere odaklanın. Mesela hiç seramik boyadınız mı? Peki, hiç cama üfleyip şekil verdiniz mi? Ya da daha önce hiç çömlek yaptınız mı? Eğer bir şeyler bulmakta zorlanıyorsanız kendin yap projelerine bir göz atın. Aklınıza hiçbir şey gelmiyorsa mood board tasarlayın. Yeter ki bir şey yaratmayı deneyin.
Harekete geç: Sizden kimse şaheser yaratmanızı beklemiyor. Hata yapmaktan korkmayın ve yaratıcılığınızı harekete geçirin.
2. Sizi yönlendirecek bir mentor bulun
Tek başına yeni bir şeylere kalkışmak kolay değil, kabul ediyorum. Bu yüzden bu süreçte sizi zorlayacak ama aynı zamanda ilham aldığınız birinden yardım isteyin. Yakın çevrenizde böyle biri yoksa, o zaman interneti kullanın. Zira internette birçok mentor sitesi var.
Harekete geç: Utanmak, sıkılmak yok! Diyelim ki spor yapmak istiyorsunuz. O zaman bu alanda kendini geliştirmiş kişilere yazın, yardım isteyin. Sizi geri çevirmeyeceğinden eminim! Fakat buradaki en önemli nokta mentorun dediklerini uygulamanız. Aksi takdirde zaman herkes için çok değerli.
3. Sosyal medyanın dışına çıkın
Sosyal medyaya hiç karşı değilim. Hatta benden kilometrelerce uzakta yaşayan arkadaşlarımla iletişimde olmamı sağladığı için minnettarım. O yüzden hayatınızdan sosyal medyayı çıkarın ya da azaltın gibi bir fikirlerle gelmeyeceğim. Sadece arkadaşlarınızın hayatını sosyal medyadan takip etmek yerine onlarla buluşmayı da deneyin. Bu benim de üzerinde çalıştığım bir konu.
Harekete geç: Yıllardır görüşmediğin lise arkadaşınızı arayıp kahve içelim mi demenizi beklemiyorum. Sadece yakın çevrenizde olup, sosyal medyadan takip ettiğiniz ve hayatındaki tüm gelişmeleri zaten bildiğiniz arkadaşınızı arayıp görüşelim mi demeye ne dersiniz?
4. İnandığınız şeyleri bir sorgulayın
Çocukluğumuzdan bu yana yaşadığımız deneyimlere göre kendimize çeşitli inançlar yarattık. Bu inançların bir kısmının sebebini bile hatırlamıyoruz. Kimi inançların sebebi ise dün gibi hatrımızda. İnançlarımızı sorgulamak ve eski inançları yenileri ile değiştirmek zorlu bir egzersiz. Fakat şu yaşınıza kadar inandığınız ama hiç sorgulamadığınız kaç tane inanca sahip olduğunuzu hiç düşündünüz mü?
Sorgulayın! Sorgulayın, çünkü inandığınız şeylere artık inanmıyor olabilirsiniz. Sorgulayın, çünkü yanlış inanışlar insanı kısıtlar.
Harekete geç: Mesela şuandan itibaren 2 haftanızı bu egzersize ayırın. Bir defter alın ve inandığınız şeyleri listeleyin. Sonra kendinize neden böyle bir inanışa sahip olduğunuzu sorun. Bu egzersiz sonrasında eski inanışlarınızın kaçını hafızanızdan sildiğinize bir bakın ve hafifleyin.
5. Kötü alışkanlıklarınızdan kurtulmayı deneyin
Bir alışkanlığı bırakmak da bir alışkanlık edinmek de çok zor, biliyorum. Fakat hiçbir şey imkansız değil, bunu da biliyorum. Bu yüzden sahip olmaktan dolayı sizi mutsuz ve huzursuz eden alışkanlıklarınızı bir düşünün. Önce hangisinden kurtulmak istediğinize karar verin. Sigarayı mı bırakmak istiyorsunuz, beslenme alışkanlığınızı mı değiştirmek istiyorsunuz? Karar verin. Beyniniz bu kötü alışkanlıktan kurtulmaya odaklanırken hayatınız bir rutin olmaktan çıkacak.
Harekete geç: Kurtulmak istediğiniz bir alışkanlığı seçip 30 gün boyunca onu bırakmayı deneyin. Çabalayın, emek verin ve kendinize inanın.
6. Karalayın ve çizin!
Bir şeyler karalamak için resim yapma yeteneğine sahip olmak zorunda değilsiniz. Bir şeyler karalamak aynı zamanda beyni boşaltmanın en kolay yolu.
Harekete geç: Çantanıza, arabanıza veya cebinize bir kağıt, bir de kalem atın. Gününüzün 10-15 dakikasını bu egzersize ayırın. 30 gün boyunca her gün bir şeyler karalayın. Bu seansları bir meditasyon aracı olarak bile kullanabilirsiniz.
7. Belgesel izleyin!
Dünya televizyon izlerken siz belgesel izleyin, olmaz mı? Hiç bilmediğiniz bir şey hakkında izleyeceğiniz bir belgesel hem ufkunuzu açacak hem de beyin yeni bir şey öğreneceği için sinir hücreleri arası iletişim devreye girecektir. Üstelik belgesel izlemek bedava!
Harekete geç: Belgesel deyince aklınıza hemen National Geographic geliyorsa size harika bir site öneriyorum: documentaryheaven.com.
8. Her gün 1 saatinizi kendinize ayırın!
Her gün ama her gün sadece 1 saatinizi hayal kurmaya, meditasyon yapmaya ya da sevdiğiniz bir şeyi yapmaya ayırın. O 1 saat sadece sizin için aksın, akan her dakika sizi mutlu etsin ya da huzurlu, fakat eşinizi, sevgilinizi, çocuğunuzu, annenizi, babanızı, telefonunuzu, işinizi, yemeğinizi kısaca her şeyi bir kenara bırakın ve o büyülü 1 saatin içine girin.
Harekete geç: Sadece kendinize ayırdığınız bu 1 saatten sonra nasıl hissettiğinizi bir düşünün.
9. Her gün sizi korkutan bir şey yapın!
Konfor alanınızdan dışarı çıkın. Hayatta korktuğunuz şeylerin bir listesini yapın: Topluluk önünde konuşmak, yüksekten aşağı bakmak, ayaklarınızın yere basmadığı yerde denize girmek… Korktuğunuz şeylerin listesini yapmak zor geliyorsa korkmadığınız şeyleri düşünün ve tam tersini hayal edin. Korkularınızla yüzleşin, neden korktuğunuzu kendinize sorun.
Harekete geç: Konfor alanınızdan çıkın. Çünkü başarı, mutluluk, huzur adına ne derseniz deyin o rahatlık konfor alanınız ile gerçek yaşam arasında.
10. Yürüyüş yapın!
Daha sağlıklı bir beyin için, daha hafif ve daha aktif bir yaşam için yürüyün. Canınız bir şeye mi sıkıldı, yürüyün. Patronunuzla mı tartıştınız, yürüyün. Kendinizi bitmiş, tükenmiş ve yorgun mu hissediyorsunuz, yürüyün. Bir proje üzerinde çalışıyorsunuz ve tıkandınız mı, yürüyün. Çünkü yürümek en kolay meditasyon yöntemi ve yaratıcılığı en kolay tetikleyen egzersizlerden biri.
Harekete geç: Kulaklığınızı takın ve yürüyüşe çıkın. Bunu haftada en az 3 kere yapın.