Kafanda tek bir düşünce ya da bir dizi düşünce sürekli ve sürekli tekrar ederken buluyor musun kendini?
Olumsuz düşünceler döngüsü içerisinde kaldın mı hiç?
Belki çok yakın bir zamanda?
Hatta şu an bile yaşıyor olabilirsin.
Peki hangisini seçiyorsun?
Geçmişe takılıp kalmak mı? Şimdiki zamanda olmak mı?
Sürekli geçmişe bakarsan, geçmişe takılıp kalırsan hayatta ilerlemek oldukça zor olur. Bu düşünce kalıbı aynı zamanda “ruminasyon” olarak da bilinir.
Ruminasyon, ruminate (İngilizce) yani uzun uzun düşünmekten geliyor. Hatta tam kelime anlamı geviş getirmek. Evet, develer gibi. Ruminasyon, hayattaki sorunlar, verdiğin kararlar ya da bir olay hakkında olumsuz düşünceleri tekrar tekrar düşünmektir. Bir nevi kara kara düşünmek de diyebiliriz. Aynı düşünceyi tekrar tekrar temcit pilavı gibi ısıtmak, hem de tadını sevmediğin halde.
Aslında ruminasyon, strese verilen doğal bir tepki. Zor zamanlarda, beynimiz yaşadığımız sıkıntıyı şu anda yaptığımız şeyden ayırmakta zorlanabiliyor. Bunun dikkat sürene ve düşünme yeteneğine ne yaptığını hayal edebilirsin.
Araştırmalar, kronik ruminasyonun, beynin önemli işlevlerini azalttığını gösteriyor (karar verme, analiz etme, problem çözme, otokontrol vb.)
Bir ruminasyon döngüsüne girdiğinde, zamanın nasıl geçtiğini anlamadığını fark edebilirsin, bu da olayların, günlerin üzerinde hiçbir kontrolün yokmuş gibi hissetmeme neden olabilir.
Bir şeyleri yapamamak veya genellikle yaptığın gibi düşünememek, daha fazla özeleştiri ile sonuçlanır. Sürekli bu halde olmak, kukumav kuşu gibi kurulup kurulup düşünmek, var olan durumu daha da kötüleştirebilir, depresyon ve kaygıya neden olabilir. Ayrıca kendini izole edilmiş hissetmene neden olabilir ve insanları etrafından uzaklaştırabilir.
Ruminasyona neler sebep olur?
- Ruminasyon yaparak, hayatın ya da bir problemle ilgili çözüm bulabileceğine dair olan inanç.
- Bir çözüm arayışında olmak.
- Bir şeye son vermeye çalışmak.
- Bir sorunu çözmeye çalışmak.
- Mükemmeliyetçi olmak.
- Geçmişi bırakmada zorluk yaşamak.
- Bir ilişkiye, olaya aşırı odaklanmak.
Umutsuz, depresif bir ruh hali içinde olan bir kişi derin düşüncelere daldığında, “geçmişte başına gelen olumsuz şeyleri daha çok hatırlar, şu anda karşılaştığı olayları daha olumsuz yorumlar ve gelecekten daha umutsuz olur.”
Yapılan pek çok nörolojik araştırma; kronik ruminasyonun prefrontal kortekste (ön beyin) yer alan karar verme, analiz etme, problem çözme, duyguları düzenleme, otokontrol gibi etkinliklerin işlevlerinin azaldığını gösteriyor.
Bu hafta ruminasyon konusuna kısa bir giriş yaptım. Bir sonraki yazıda zihninde tekrarlayan düşünce döngüsünü yönetmene ve uzun uzun düşünmeye harcadığın süreyi azaltmana yardımcı olmak için uygulayabileceğin bazı ipuçlarını paylaşacağım.
Bir sonraki yazıda buluşana kadar Instagram hesabımdan daha fazla bilgiye ulaşabilir, DM üzerinden benimle iletişime geçebilirsiniz…
İlginizi çekebilir: