X

Ruhunuzu beslemeyi unutmayın: Hayallerinizi hatırlamak ister misiniz?

Nasıl bir çocukluk geçirdin? Ailen sana olan sevgisini rahatça ifade edebilen insanlardan mı oluşuyordu? Senin duygularına önem veriyorlar mıydı? Yoksa senin tüm fiziksel ihtiyaçlarının karşılandığı ama ruhsal, duygusal ihtiyaçlarının aç bırakıldığı bir çocukluk mu geçirdin? Eğer böyle bir çocukluk geçirdiysen büyük bir ihtimalle şimdi de sen ruhunu aç bırakıyorsun.

Oysa ruhlarımız beslenmek ister. Güneşin doğuşunu ya da batışını seyrederek, hayallere dalmayı ister. Kendisine güzel şiirler okunmasını… Kuş seslerini dinlemeyi. Gökkuşağının peşinden gitmeyi. Ancak yetişkin insanların çoğu bunları yapmayı çoktan unutmuşlardır. Çoğu yetişkinin ne kuş sesi dinleyecek vakti vardır, ne de çiçeklerin güzelliğini seyredecek.

Evet, hepimizin hayatta sorumlulukları var. Ama tüm bu sorumluluklarımızı yerine getirirken ruhumuzu da ihmal etmemeliyiz. Sahi sen nasıl besliyorsun ruhunu? Gün içinde ruhsal bakımın için neler yapıyorsun? Arkadaş çevren ruhuna iyi gelen insanlardan mı oluşuyor? Sohbetleriniz birbirinizin gözlerinin içine bakarak yaptığınız derin sohbetler mi, yoksa havadan sudan mı konuşuyorsunuz? Arkadaşların en sevdiğin rengin ne olduğunu biliyorlar mı örneğin? Senin hayallerinin farkındalar mı? Peki ya sen kendi hayallerinin farkında mısın? Yoksa onları ruhunun derinliklerinde bir yere gömüp varlıklarını çoktan unuttun mu?

Bu yazıyı okuduktan sonra ruhuna iyi gelen aktiviteler listesi yapmak ister misin? Daha sonra da listene yazdıklarını, bu haftadan itibaren sık sık uygulamayı… Dans etmek, müzik dinlemek, şarkı söylemek, doğada vakit geçirmek, günlük tutarak hayaller kurmak gibi aktiviteler ruhumuza iyi gelir. Ruhunu beslediğinde, içindeki çocukla da iletişim kurduğunu anlayacaksın. Ve ruhunu beslemek için yaptığın her aktivitenin seni çocukluğun o sonsuz neşe ve coşkusuna götürdüğünün farkına varacaksın.

Sana her zaman ruhunu beslediğin günler diliyorum…

2021 yılını “Kendini Sevme ve Hayatı Güzelleştirme Yılı” ilan ettim. Her hafta @ranakutvan kullanıcı isimli Instagram hesabımdan bu konuyla ilgili psikoloji ödevleri paylaşıyorum. Hadi hep beraber kendimizi sevmeye ve dünyayı güzelleştirmeye. Bu arada sizlere bir eğitim haberim var. Zoom üzerinden birebir görüşmeler şeklinde ilerleyen üç haftalık “Öz Sevgi” eğitimimle ilgileniyorsanız bilgi için rsolaker@gmail adresine yazabilirsiniz.

Bu yazının tüm hakları Rana Kutvan’a ve Uplifers’a aittir. İzinsiz ve uygun şekilde referans verilmeksizin kopyalanması, çoğaltılması ve başka mecralarda paylaşılması kesinlikle yasaktır.

İlginizi çekebilir: Pandemide ruhsal bakım: Ruh sağlığınızı korumak için 5 öneri

Psikolog Rana Kutvan: İstanbul doğumlu olan Rana Kutvan lise öğrenimini Nişantaşı Kız Lisesi’nde tamamladı. Önce LCC’de bir sene akabinde de İstasyon Sanat Merkezi’nde iki sene süren bir moda eğitimi aldıktan sonra çeşitli firmalarda stilist olarak görev aldı. 1997-2008 tarihleri arasında New York’ta ikamet etti. Türkiye’de almış olduğu moda eğitimini Parsons School of Design’dan almış olduğu derslerle pekiştirdi. Kutvan moda eğitiminin yanı sıra City University of New York’a bağlı Hunter College’da Psikoloji ve Sanat Tarihi üzerine çift anadal lisans eğitimi görerek cum laude (yüksek onur) derecesiyle mezun oldu. Hunter College’a devam ettiği süre zarfında dünyanın önde gelen psikologlarından Albert Ellis’in Enstitüsünde staj yaptı. Bu staj süresince Ellis’in bulmuş ve de geliştirmiş olduğu Rational Emotive Behavior Therapy (REBT)’i yakından inceleme fırsatı buldu. Kutvan, Albert Ellis Enstitüsündeki stajının yanı sıra New York’un önemli psikoloji enstitülerinin düzenlediği workshoplara katıldı. Kutvan 2008 Mayıs ayında Türkiye’nin ilk Kişisel Gelişim ve Stil Danışmanlığı merkezi Karakter A’yı kurdu. Kurumsal ve bireysel hizmetler veren Rana Kutvan’ın referansları arasında Braun, CNN TÜRK, Aras Kargo, TURKCELL, Kuveyt Türk, Doğan Holding gibi şirketler vardır. Kutvan bireylere ve kurumlara Stres Yönetimi, Kadın Liderliği, İş Özel Yaşam Dengesi, Zaman Yönetimi, Kadın Ruhu isimli workshop çalışmaları düzenlemektedir. Kutvan Karakter A’nın yanı sıra 2008-2012 tarihleri arasında Profesör Dr. Kerem Doksat’dan süpervizyon aldı. Kutvan psikoloji ve kişisel gelişim çalışmalarında holistik bir yaklaşım uygulamaktadır. Rana Kutvan anadili olan Türkçe’nin yanı sıra anadili düzeyinde İngilizce, iyi derecede Fransızca, İtalyanca konuşmaktadır.
İlgili Makale