Ruhunuzu beslemek ve kendinizi iyi hissetmek için uygulayabileceğiniz 7 adım
Düzenli uyku, sağlıklı beslenme, egzersiz gibi alışkanlıkların fiziksel ve zihinsel olarak insanı daha iyi hissettirdiğini hepimiz biliyoruz. Bu alışkanlıkları düzenli olarak uyguladığımızda sağlığımız iyiye gidiyor, enerjimiz artıyor, kan basıncımız düşüyor, anksiyete azalıyor… Ancak fiziksel ve zihinsel olarak iyi olmamızın tek yolu bu değil. Öncelikle iyi olma halinin ne anlama geldiğine bakmak gerekiyor:
Terapist Casey Radle’a göre iyi olmak, bir kişinin kendini huzurlu hissetmesi ve bu hissin hayatın tüm alanlarına yansımasını ifade ediyor. Klinik psikolog Caroly Ferreira da iyi olmanın, kendiyle huzurlu olmayı ifade ettiğini düşünenlerden. Psikoterapist Lena Aburdene ise iyi olmayı, memnun olma durumu olarak tanımlıyor ve bu durumda tüm stres seviyelerinin düştüğünü, kişinin kendini dinlenmiş ve tatmin olmuş hissettiğini aktarıyor. İngiliz bir düşünce kuruluşu olan New Economic Foundation (NEF) ise iyi olma halini iki aşamalı olarak açıklıyor; birincisinde iyi olmak, kişinin kendisinden ve hayatından memnun olması, etrafında olup biteni merak etmesi ve yaptığı şeylerden keyif almasını ifade ediyor. İkincisinde ise kişilerin iyi olması, pozitif ilişkiler ve kendi hayatını kontrol edebilme becerisi sayesinde dünyevi işlerin daha iyi yürümesini ifade ediyor.
Tüm bu tanımlardan yola çıkarak, aslında iyi olma halinin sadece fiziksel bir durum olmadığı ve fiziksel desteklerle sağlanamayacağı açık. İşte iyi olmak için atabileceğiniz başka adımlar:
1. Beyninizi ve ruhunuzu besleyin
Sizi güldüren, anlamlı gelen ve tatmin eden etkinliklere yoğunlaşabilirsiniz. Anksiyete ve öz saygı konularında çalışan Casey Radle, bunun için “Gönüllü faaliyetlere dahil olabilir, yeni hobiler edinebilir, derslere katılabilir, kitap okuyabilir, beyninizi ve ruhunuzu besleyen gruplara katılabilirsiniz” diyor.
İlginizi çekebilir: Yeterince iyi olmak ya da olmamak: İşte bütün mesele bu
2. Katıldığınız faaliyetler konusunda istikrarlı olun
Bağımlılık, stres ve ilişkiler konusunda uzmanlaşmış olan klinik psikolog Caroly Ferreira, kendisine danışanlara altı aylık veya bir yıllık aktiviteler bulmalarını öneriyor. Daha sonra her gün şükrettikleri üç şeyi bir kağıda yazmalarını ve bir kavanoza koymalarını söylüyor. Yıl sonunda ise kavanozu açıp, içindekileri okumanın vakti… Bulduğunuz aktivite illa sizi zorlayacak bir spor dalı veya çok fazla vaktinizi alacak bir hobi olmak zorunda değil. Sabahları esneme hareketleri yapabilir veya 10 dakikalık günlükler tutabilirsiniz.
3. Her akşam kendinize en az 30 dakika vakit ayırın
Özellikle büyük bir şehirde yaşıyorsanız, her akşam kendinize en azından 30 dakika ayırmalısınız. Bu 30 dakikayı en sevdiğiniz televizyon programını izleyerek, kitap okuyarak, internette ilginizi çeken eğlenceli şeylerle meşgul olarak, köpük banyosu yaparak, örgü örerek veya sevdiğiniz kişiyle sohbet ederek geçirebilirsiniz. Kısacası, her akşam bir süreliğine her şeyi bırakın ve size keyif veren şey neyse onu yapın.
4. Bedeninizi dinleyin
Bedeninizi dinlemek, bazı şeylere “evet” bazı şeylere “hayır” diyebilmeyi gerektirir. Hayır demenin her zaman kolay olmadığını hepimiz biliyoruz. Ancak hayır diyebilmek, bazen herkesin iyiliği için gerekli olabilir. Eğer çok meşgulseniz ve enerjiniz düşük bir şekilde elinizdeki işleri bitirmeye çalışıyorsanız, sizi buluşmaya davet eden veya sizden bir konuda destek isteyen arkadaşınıza hayır diyebilmelisiniz. Aslında arkadaşınıza destek olmak istediğiniz ancak o sırada bunu yapacak gücünüzün olmaması son derece anlaşılabilir bir şey.
5. Kendinize karşı nazik olun
Kendinizden bahsederken kullandığınız kelimelere dikkat etmeyi denediniz mi hiç? Bazen kelimeler çok yıkıcı olabiliyor. Bunun yerine kendinizi biraz anlayabilmeniz mümkün mü? Kendinize karşı daha cesaretlendirici ve destekleyici olabilir misiniz? Tüm zamanımızı birlikte geçirmemiz gereken tek bir kişi var; o da kendimiz. O halde ona karşı iyi davranın ve nazik olun.
İlginizi çekebilir: Kendinizi anında iyi hissetmenizi, rahatlamanızı ve mutlu olmanızı sağlayacak 7 insan gerçeği
6. İşleri yoluna koyun
Kimden özür dilemeniz gerekiyor? Kiminle aranızdaki anlaşmazlığı gidermeniz gerekiyor? Sizin kalbinizi kim kırdı? Şunu unutmayın; bir ilişkideki çözülmemiş sorunlar, diğer ilişkilerinize de yansıyabilir. Elbette bu sorunlar karmaşık ve hızlıca çözülebilen şeyler olmayabilir. Ancak ufak adımlar atarak, en azından başlangıç yaparak bir şeyleri yoluna koymaya başlayabilirsiniz.
7. Profesyonel destek alın
Bazen insan tüm bunların altından tek başına kalkamayabiliyor ve bir desteğe ihtiyaç duyuyor. Bir terapist, masör, akupunktur uzmanı veya meditasyon hocası sizin için çok yararlı olabilir.
Herkesin kendisini ne kadar iyi hissettiği ve bu durumu nasıl tanımladığı kendine özgü. Birine iyi gelen şey, diğerinde işe yaramayabilir. Bunun için kendi içgüdülerinize güvenin, kalbinizin isteklerine kulak verin ve ihtiyaçlarınızı karşılamayı unutmayın. Kendinize özen göstermek, hayat kalitenizi tamamen değiştirebilir.
Kaynaklar:
PsychCentral
Psychology Today