Ruhsal ve bedensel sağlığın paralel ilişkisi: Tempolu yürüyüşün fizyolojik ve psikolojik yönleri

Fiziksel aktiviteler ruh sağğımızı nasıl etkiliyor? Düzenli yapılan egzersizler beynimizin daha verimli çalışmasında etkili olabilir mi? Fiziksel aktiviteler vücudumuzda hangi hormonların salgılanmasında katkı sağlıyor? Bu bahsettiğimiz fiziksel aktivelere en temel egzersiz olan “yürüyüş”ü katabilir miyiz? Bu yazımızda “tempolu yürüyüşü” neden küçümsemememiz gerektiğini beraber inceleyelim.

Calm Energy (Sakin Enerji) kitabı yazarı, aynı zamanda Southern California Üniversitesinde profesörlük yapan Robert Thayer’e göre gün içinde attığımız adım sayısı ile gün içindeki enerji ve mod seviyemiz doğru orantılı.

Tempolu yürüyüşün fizyolojik ve psikolojik yönleri

Pratisyen hekimlik yapan Doktor Mesut Nalçakan’la yapılmış bir röportaja göre ise yürüyüş ve egzersiz stres durumlarımızda tavan yapan kan basıncımızın azalmasında oynayan bir başrol. Bu streslerin özellikle ciddi travmalar sonucu gerçekleştiğini hepimiz biliyoruz. Günlük yaşantımızda durmaksızın mücadele içinde olduğumuz ve ciddi panik ataklara sebebiyet veren karamsar düşünceleri ve olası depresyonu minimalize etmemizde “yürüyüş” bir kurtarıcı olarak yardımımıza koşuyor.

Yürüyüşün bu tip bir yardımcı element olma konusunu; Psychology Today dergisinde yazıları yer alan, aynı zamanda Addicted to Busy (Meşguliyete Bağımlılık) kitabının yazarı olan Paula Davis-Leack, kendi kitabında destekliyor.

Gün içinde tempolu olacak şekilde; en az 20 dakika boyunca yapılan yürüyüşlerin psikolojik ve fizyolojik katkıları nelerdir?

Tempolu yürüyüşün fizyolojik ve psikolojik yönleri

  • Kardiyovasküler yönü ile vücudun yağ yakımı gerçekleştirmesinde yardımcı olur.
  • Beynimizde serotonin (mutluluk) hormonu salgılanarak, depresyonun oluşumunu önler.
  • Özellikle açık havada yapılan yürüyüşler; beynimizin oksijen almasında yardımcı olacağı için beyin aktivitelerini hızlandırır ve bu sayede daha rahat düşünmemize katkı sağlar.
  • “Kısa süreli hafıza”; duyusal belleğe gelen bilgilerin eyleme dönüşmesini ya da “uzun vadeli” hafızamıza atılmasını sağlayan bir mekanizmadır. Telefon numaraları gibi anlık aldığımız bilgiler bu kısa süreli hafızamıza gider. Olası durumlarda (özellikle beynimiz başka bir iş ile meşgul iken) kısa süreli belleğini verimli kullanamaz. Bu noktada “yürüyüş”ü aynı bir bilgisayarı şarj eden “enerji kaynağı” olarak görebilirsiniz. “Tempolu yürüyüş” hafızamızı tazelememize yardımcı olup unutkan dönemlerimizi minimalize etmemize yardımcı olacaktır.
  • “Uzun vadeli hafıza”mıza katkıları yönünden ise; “tempolu yürüyüşü” çağımızda çok yaygın bir hastalık olan Alzheimer hastalığına çözüm olarak değ Psychology Today dergisi yazarlarından bir başkası olan Mina Shaghaghai 1 Kasım 2009’da yazmış olduğu yazısında yürüyüş yaparak alzheimer hastalığına karşı tedbir almış olabileceğimizi vurguluyor.

Her gün “tempolu yürüyüşe” ayırdığımız 20 dakikamızı sakın küçümsemeyelim. Birçok fizyolojik ve psikolojik hastalığa tedbir olduğunu unutmayalım. Bu yüzden, yürüyüşü; Freud’un vurguladığı, “tehlikeyi amaca uygun şekilde önceden belirleyip ve beynimize haber yollayıp onu korumaya alma yöntemi” olarak görebiliriz.

Sağlıklı günler!

 

İlginizi çekebilir: Yürüyüş neden en iyi egzersiz türlerinden biridir?

Psikolog Melisa Darmar Psikolog
İstanbul’da doğdum. Liseyi Koç Lisesi ve üniversiteyi Koç Üniversitesinde Psikoloji alanında tamamladıktan sonra King’s College de Nörobilim ve Psikoloji Masterı yaptım. Aynı zamanda Barselona’da ... Devam