Arketip kelimesinin sözlük anlamı olarak karşımıza “bir kişinin veya olgunun en tipik bir örneği” tanımı çıkıyor. Yani, herhangi bir şeye dair en karakteristik özellik de diyebiliriz ve çoğu zaman geniş kitlelere hitap ettiğini de söylemek mümkün. Yaşamın farklı alanlarına dair pek çok arketip sıralamak mümkün. Daha önce astrolojik arketipler üzerine konuşmuştuk, bu yazımızda ise ruhsal arketipleri inceleyeceğiz.
Ruhsal arketip nedir diye sorduğumuzda muhtemelen pek çoğumuzun aklına ortak birtakım tanımlar gelse de profesyonel bir sezgisellik uzmanı olan Tanya Carroll Richardson şöyle tanımlıyor: “Ruhunuz, hayatınızda kendine özgü bir şekilde tezahür eden belirli arketipler içerir. Bunlar ruhsal arketiplerinizdir. Ruhsal arketipler çocukluktan itibaren belli olabilir; örneğin yardım etmeye, çizmeye veya yemek yapmaya yatkınlık göstermek gibi. Ya da ruhsal arketipler, ruhsal DNA’nızda uykuda bekleyebilir ve belirli yaşlarda veya belirli deneyimlerle aktif hale gelebilir; örneğin, üniversitede oyunculuk yeteneğinizi keşfetmek veya uzun bir iyileşme süreci geçirdikten sonra şifa sanatlarına karşı bir şeyler hissetmek gibi.”
Ruhsal arketipler, bir ruhun yönelimlerini, ona ait özellikleri, tekrar eden kalıpları, güçlü olduğu yönleri içerebilir. Ruhu, doğal olarak belirli yollara çeken özel arketipler olabilir ve iç dünyamızı daha iyi anlamak, kendimizi daha iyi tanımak, potansiyelimizi keşfetmek için ruhsal arketiplerimizi öğrenmek, yol gösterici olabilir.
Aynı zamanda pek çok kitap da yazmış olan Tanya Carroll Richardson, 21 tane ruhsal arketip olduğu görüşünde ve bu ruhsal arketipleri şöyle sıralıyor ve açıklıyor:
- Bilgin (Scholar): Öğrenmeyi ve entelektüel olarak uyarılmayı sever.
- Özgür Ruh (Free Spirit): Herhangi bir işte ve ilişkilerde gelişmek için daha az kısıtlamaya ve geleneğe ihtiyaç duyar.
- Duyarlı (Sensitive): Başkalarının enerjisini ve duygularını sezgisel olarak hisseder.
- Sanatçı (Artist): Sanatsal eğilimlere sahiptir ve yaratıcı ifadelere ihtiyaç duyar.
- Bakımveren (Caregiver): Başkalarını desteklemekten ve onları beslemekten mutluluk duyar.
- Yapıcı (Builder): Motive ve çalışkandır, büyük sorumlulukları üstlenme konusunda çok iyidir.
- Şifacı (Healer): Herhangi bir kişiye, ilişkiye veya duruma şifa getirebilir.
- Savaşçı (Warrior): Mücadeleyi sever, güçlü ve aktiftir. Başkalarını desteklemekten keyif alır.
- Danışman (Counselor): Derin bilgelikle başkalarına rehberlik eder.
- Öğretmen (Teacher): Sabırla öğretir, yönlendirir ve cesaretlendirir.
- Dünya meleği (Earth angel): Başkalarına yardım ederken büyük bir sevinç ve tatmin duyar.
- Ustalık (Mastership): Herhangi bir beceride ustalaşmayı ve karmaşık sistemlerin ayrıntılarını incelemeyi çok sever.
- Keşiş (Monk): Sessiz, ciddi ve mistik bir yaşamın peşinden gider.
- Lider (Leader): İnsanları herhangi bir davanın arkasında toplanmaları için kendine çeker.
- Hayvan dostu (Animal ally): Hayvanların yanında daha rahat ve huzurlu hisseder, adeta onların yanında evinde gibidir.
- Aktivist (Activist): Adalet, hakkaniyet ve eşitlik için mücadele eder.
- Asi (Rebel): Başkalarına işleri daha farklı yapmanın ne kadar değerli olduğunu gösterir, sıra dışı olanı sever.
- Girişimci (Entrepreneur): En iyi kendi planını yürütürken çalışır, kendi gündemini işletmekte başarılıdır.
- Bilim insanı (Scientist): Bilimsel araştırmalara, tartışmalara ve süreçlere ilgi duyar.
- Koruyucu (Protector): Başkalarını koruma isteği ile doludur.
- Çevreci (Environmentalist): Doğayı korumaya uygun bir yapıdadır, adeta doğanın yöneticiliğini, koruyuculuğunu üstlenir.
Muhtemelen bu arketipleri okurken içinizden hangilerinin size uyduğunu çoktan bulmuş olabilirsiniz. Ancak, Tanya Carroll ruhsal arketipleri bulmanın adımlarını şöyle aktarıyor:
Ruhsal arketipler nasıl bulunur?
- 1. adım: Yukarıdaki listeden sizinle rezonansa giren 3 ruh arketipi belirleyin.
- 2. adım: Sizinle rezonansa girmeyen 3 ruh arketipi seçin.
- 3. adım: 1 ile 21 arasında bir sayı tutun, sezgilerinizi kullanarak bir ruh arketipi seçin. (Zihninizde bir sayı görebilir, içinize doğanla ilerleyebilirsiniz.)
- 4. adım: Bu listede yer almayan olası ruh arketipleri üzerine düşünün. Belki çocukluğunuzun en baskın anılarında, belki başkalarıyla ilişkilerinizle gizli kalmış bir arketip olabilir. Meditasyon yapabilir, eski fotoğraflarınızı karıştırabilir, aile büyükleriyle konuşabilir, sizi yakından tanıyan insanlara sorabilir, kendinizi en iyi anlatan tanımları, sıfatları bulabilir, böylece ruhsal bir arketip daha ekleyebilirsiniz. Belki bir sırdaş ya da sporcu arketipi size çok uygun olabilir.
Ruhunuzu yönlendiren arketipleri anladığınızda, hayatınızı ruhunuzun varoluş amacıyla daha güçlü bir uyum içinde yaşayabilir ve kendinizi çok daha bütün hissedebilirsiniz. Arketipleriniz unutulmuş, geride kalmış, henüz uyandırılmamış olsa da her zaman onları bulabilirsiniz. Arketiplerin öncüsü Carl Jung’un da söylediği gibi; “Arketipler, su onları terk ettiğinde kuruyan nehir yatakları gibidir, ancak her zaman suyu yeniden bulabilirler.”
Kaynak: mindbodygreen
İlginizi çekebilir: Ruhsal arınma nedir? Negatif enerjiyi temizlemenin 12 kolay yolu