Şöyle bazen sizin de “kendime yeni bir ben lazım” dediğiniz ya da “evi baştan yaratmak istiyorum” diyerek heyecanlandığınız veya ikisini de yapmak istemediğiniz ama ikisine de ihtiyaç duyduğunuzu hissettiğiniz zamanlar oluyor mu? Pek çoğumuz benzer senaryoları yaşamışızdır. Özellikle ev ve iş hayatı arasındaki çizgiler giderek bulanıklaşırken ve yoğun yaşam temposu, sürekli meşguliyet, zaman sıkıntısı gibi durumlar ‘yeni normalimiz’ olmuşken, dengeyi kurmak her zamankinden çok daha zor ama çok daha önemli…
Haftanın gözden kaçan işlerini toparlamak için zaman ayırmak, sürekli bir şeyleri yetiştirmeye çalışmaktan çok daha güvenli ve sağlık bir yöntem. Ancak sadece ‘iş işleri’ için değil, ‘kişisel işlerimiz’ için de. Yani, sadece yapılması gereken işler için geçerli değil bu yöntem -ya da öyle olmamalı-; terziye gitmek, doktor randevularını ayarlamak gibi gerekliliklerin yanı sıra mutlu ve bütün hissetmemizi sağlayan ama kaçırdığımız veya ‘yetişemediğimiz’ aktiviteler için de zaman ayırmak çok önemli.
‘Sıfırlanma günü’ ilan etmek
İşte bu yüzden ‘reset day’ yani ‘sıfırlanma günü’ ilan etmek, hem evle ilgili hem özel yaşantımızla ve sağlığımızla ilgili hem de iyi oluş ve mutluluğumuzla ilgili pek çok şeyi gerçekleştirme fırsatını bize tanıyabilir. Reset günleri ile hem evimizi hem de zihnimizi tazeleyebiliriz; çünkü kabul edelim bu ikisi çoğunlukla birbiriyle ilişkilidir. Bu yüzdendir ki çoğumuz aslında zihnimiz dağınıkken evi toparlamaya çalışırız -ki zihnimizi de biraz düzenleyebilelim diye.-
Apartment Therapy yazarlarından Shifrah Combiths, kendi hayatından ilham verici örnekler paylaşarak reset günlerini ya da haftanın sıfırlanma zamanlarını nasıl planladığını anlatıyor. Ve bu özel zamanların, haftalık rutinlerin ayrılmaz bir parçası olması gerektiğini savunuyor ve şunları ekliyor: “Çünkü size kaçırdığınız şeyleri yakalama ve boş kalan yerleri doldurma şansı verir. Ayrıca, her günü ‘mükemmel’ bir şekilde tamamlama zorunluluğunuzu da ortadan kaldırır. ‘O randevuyu bugün ayarlayamadıysanız sorun yok, reset günü için not alın.’ Bu, o hafta yetiştiremediğiniz, yapamadığınız her şey için harika bir fırsat.”
Sıfırlanma günlerini yalnızca işleri toparlamak için değil, kendimize özen göstermek için de bir fırsat olarak gördüğünü belirten Shifrah Combiths, kendimizi şarj etmek ve hem mutluluğumuzu artırmak hem de sorumluluklarımızı yerine getirmek için sıfırlanma günlerinin yani ‘reset day’lerin çok önemli olduğunu savunuyor. En iyi halinize ulaşmak için mükemmel bir öneri; reset day ilan etmek.
‘Reset day’ örnekleri
Eğer siz de bu konuda etkili bir ilham ve motivasyon kaynağına ihtiyaç duyuyorsanız, Shifrah Combiths’in kendi günlük akışını paylaştığı ‘reset day’ örneklerini inceleyerek size en iyi hissettirecek ve en uygun olacak sıfırlanma gününü planlayabilirsiniz. İşte ilham dolu o örnekler:
Reset günü örneği 1:
- Mutfak zeminlerini silmek veya oturma odasındaki battaniyeleri yıkamak gibi ev işlerini tamamlayın.
- Bahane bulmadan egzersiz yapın.
- Bahçeyle veya bitkilerinizle ilgilenin.
- Çocuklar okuldan eve gelmeden önce bir saat kitap okuyun.
- Rahatlatıcı ve ‘hak ettiğiniz gibi’ bir banyo keyfi yapın.
Örnek 2:
- Etrafta dağınık olan eşyaları toplayıp bir çamaşır sepetine koyun ve daha sonra ilgilenmek için kenara ayırın.
- Bütün hafta ertelediğiniz iadeleri veya değişimleri yapın (satın aldığınız ama uygun olmayan bir ürünü mağazaya götürmek veya kargolamak gibi)
- Yürüyüşe çıkın.
- Yatak odasındaki dağınık kıyafetleri toparlayın.
- Akşam yemeği veya bir sonraki günlerin öğünleri için yiyecek bir şeyler hazırlayın.
Örnek 3:
- Çocukların odalarını temizleyin ve bu sırada bir sesli kitap dinleyin.
- Genellikle zaman bulamadığınız uzun vadeli bir düzenleme projesi üzerinde çalışın; örneğin garajı düzenlemek veya taşındığınızdan beri açmadığınız kutuları gözden geçirip eleme yapmak gibi.
- Alternatif olarak, bir saatten kısa sürede tamamlayabileceğiniz küçük bir düzenleme projesi yapın, dağınık çekmeceyi düzenlemek veya buzdolabının raflarını organize etmek gibi.
- Yemek hazırlığı yerine dışarıda yemek yemeyi ve eve paket servis sipariş etmeyi planlayın, o zamanı farklı bir şekilde değerlendirin.
- Evde SPA günü ilan edin.
Örnek 4:
- Ev işlerini yapma isteği duymamak için evden çıkın.
- Bir botanik bahçesine gidin, bir kafede oturup kitap okuyun veya bir arkadaşınızı ziyaret edin.
Elbette ki her örnek, size uygun olmayabilir. Çünkü ev düzeniniz, aile dinamikleriniz, mesai saatleriniz veya derslerinizin olduğu günler, farklı zaman dilimlerinde ve yoğunlukta olabilir. Bu nedenle önemli olan size ve günlük akışınıza en uygun olacak planlamayı yapmak.
Dilerseniz haftanın başında bir önceki hafta için, haftanın ortasında o hafta için veya haftanın sonunda hem o hafta hem de gelecek hafta için reset günleri belirleyebilirsiniz, burada önemli olan tamamen sizin ihtiyaç ve isteklerinize hizmet etmesi.
“Reset gününüz haftanın neresinde olursa olsun, ona sahip olmayı beklemek, o kadar keyifli olmayan işleri bitirmenize yardımcı olur. Geçmekte olduğunuz tünelin sonundaki ışığı görmek her zaman cesaret vericidir.” diyor Shifrah Combiths. Siz de bir kez sıfırlanma günü planladığınızda, her hafta o günü heyecanla beklediğinizi fark edebilirsiniz. Her hafta düzenli olarak reset günleri planlayarak, hem zihinsel hem de fiziksel olarak yenilenmiş hissedecek, evinizdeki düzeni sürekli hale getirebilecek ve yetişmeyen işleriniz için daha az baskı ve stres duymaya başlayabileceksiniz.
Kaynak: apartmenttherapy
İlginizi çekebilir: Evde mükemmel bir ‘ben zamanı’ için ihtiyacınız olan tüm ürünler