dummy

Renkli ve sağlıklı bir garnitür: Kırmızı lahana

kırmızı lahana kolajkırmızı lahana kolaj

Bugün renkli ve değişik bir yemek tarifini, sevgili Uplifers okuyucularımız için paylaşmak istiyorum: sıcak kırmızı lahana. Açıkçası kırmızı lahana sıradan bir sebze; ancak Türk damak lezzetine göre hazırlamak biraz farklı olabilir. Türkiye’de genelde kırmızı lahana salataya ekleniyor veya turşusu olarak yapılıyor. Avrupa’da; özellikle Kuzey ve Orta Avrupa’da, kırmızı lahana sıcak yeniliyor veya garnitür olarak kırmızı etin yanında tabaktaki yerini alıyor.

dummydummy

Kırmızı lahanada bolca B, C, E ve U vitaminleri bulunuyor. Özellikle kansızlığa çok iyi gelen faydalı bir besin olarak biliniyor. Aynı zamanda, vücuttaki zehirli maddeleri idrarla dışarıya atmak için yardımcı olan bir sebzedir. Üstelik kalorisi de oldukça azdır: bir orta boy kırmızı lahanada sadece 60 kalori bulunuyor. Kandaki şekeri ayarladığı için de, şeker hastaları için yararlı bir besin olarak bilinir. Daha önceki yazımda bahsettiğim gibi, mor veya koyu renkli sebzeler sağlıklı birer antioksidan kaynağıdır.

Buzdolabında bozulmadan bir ay kadar durabildiği için her zaman elinizin altında kolayca bulabilirsiniz. Buzdolabınızda yiyecek başka bir şey olmadığı zamanda veya farklı bir lezzet istediğinizde, 45 dakikada kırmızı lahanayla aşağıda anlatacağım sağlıklı ve lezzetli yemeği hazırlayabilirsiniz.

kırmızı lahana 1kırmızı lahana 1

Kırmızı lahanayı bol suyla temizleyin. Gerekirse ilk katını çıkartıp çöpe atabilirsiniz. Sonrasında, çapraz şekilde ince dilimler kesin. Bu kesim beni her zaman büyülemiştir; içindeki yapı o kadar simetrik, o kadar net çizgilere sahip ki, sanki bir sanat yapıtı gibidir: )

kırmızı lahana 2kırmızı lahana 2

Tarifimize geri dönersek; bir tencerede 2 kaşık zeytinyağını ısıtın. Kestiğiniz kırmızı lahana parçalarını tencereye koyun ve karıştırın. 5 dakika boyunca zeytinyağıyla iyice karışıncaya kadar pişirin. Sonra üstünü tamamen kapatmayacak şekilde çok az su ekleyin. Tencerenin kapağını kapatın ve kaynamaya başladıktan sonra kısık ateşte 20-30 dakika pişirin. Tuz ve karabiber ekledikten sonra, arada karıştırın.

Köfte veya ızgara tavuk ile servis edeceğiniz sağlıklı ve lezzetli renkli garnitürünüz hazır. Afiyet olsun!

 

Coraline Chapatte: İsviçreliyim ama neredeyse 10 senedir Türkiye'de oturup çalışıyorum. Neuchatel'de 4 sene ekonomi okudum. İsviçre'de doğan her çocuk bütün sporları küçük yaşta öğrenir. Bu yüzden spor hayatım çok yönlüydü ve çok erken yaşta sporcu beslenmesi, dinlemesi ve yaşam felsefesi gibi konular, her çocuk gibi bana da öğretildi. Mezun olduktan sonra dalmaya başladım ve çok hoşuma gitti. İsviçre'de üst düzey bir yöneticiyken her şeyi bırakıp dalmaya gittiğim Kaş'tan çok etkilenip Kaş'a yerleştim ve deniz rehberliği ve sualtı fotoğrafçılığı yaptım. 2011'de İstanbul'a taşındım. 2013 ve 2015 arasında birçok uzun mesafe (50 km ve 80 km) koşu yarışlarına katıldım. Her koşudan yeni şeyler öğrendim. Uzun koşularda kaçış noktası ve erteleme şansı yoktur. Başlarsınız ve bitirirsiniz. Bu, benim için yaşam felsefesi oldu. Ekim 2015 de “Likya Yolu Ultra Maratonu”na katılıp 6 günde 250 km koştum. Bu yolda tek başınadır herkes. Bu yolculuk sadece fiziksel değildir. Vücut ile başlar ama zihinle biter. Mayıs 2016 ilk triatlon yarışına katıldım ve 3. oldum. Dört ay sonra Eylül ayında Kuşadaşı'nda Türkiye Triatlon Şampiyonası'nda 30+ yaş kategorisinde üçüncülüğü kazandım ve Ekim ayında Antalya'da Gloria Ironman 70.3 yarışında 5. oldum. O kadar kısa bir sürede böyle sonuçlara ulaşmak disiplin, azim, sağlıklı ve dengeli bir beslenme ve iyi bir planlama ister. O dönemde istediğim sağlıklı tatlıyı bulamadığım için kendi keklerimi yaratmaya ve pişirmeye başladım; glütensiz ve rafine şekersiz "Cora'nın Kekleri” macerası bu şekilde başladı. Beş dil (Fransızca, Türkçe, İngilizce, Almanca, İtalyanca) konuşuyorum. Çeşitli konularda motivasyon seminerleri veriyor, şirketler için ve bireysel spor koçluğu yapıyor, koscora.com blogunda (Avrupa'nın en iyi 3 koşu blogu arasına seçildi) ve Türkiye'de ve İsviçre'de spor ve sağlıklı yaşam konularında yazılar yazıyor, sosyal medya danışmanlığı yapıyor ve ayrıca çeşitli dillerde tercümanlık yapıyorum. Eylül 2016'den itibaren Marmara Üniversitesi'nde Spor Psikolojisi ve Spor Yöneticiliği yüksek lisans yapıyorum.
İlgili Makale
whatsapp