Ne giyeceğimize karar verirken, – bilinçli ya da bilinçsiz- en az giydiğimiz parçalar kadar renklerine de dikkat ederiz. Reklam sektörü, bir ürünün paket rengi değiştiğinde tüm algısının değiştiğinin farkında. Psikologlar, belirli renklerin belirli işleri yapmamıza yardımcı olduğu konusunda hemfikir.
Renklerin, bazı davranışları desteklediği ya da bastırdığı artık kabul edilen bir gerçek. Ünlü psikiyatr Carl Jung, hastalarını, bilinç altlarındaki gizli bölümleri açığa çıkarabilmeleri için, yaptıkları resimlerde renk kullanmaları için teşvik eder. Çünkü seçtiğimiz renkler ayrıca, kişisel özelliklerimiz hakkında da bilgiler verir. Kırmızı, genelde dışadönük kişiler tarafından tercih edilirken, içine kapanıklar mavi, entelektüeller sarı ve dengeli karakterler yeşili tercih ederler.
Renklerin Kullanımı
Herhangi bir rengin size uyup uymadığına karar verirken, içgüdüleriniz genelde size yol gösterir. Mesela kırmızı enerjiyi arttırır. Canınız birden kırmızı giymek istediyse, farkında olmadan kendinizi yorucu bir güne hazırlamaya çalışıyor olabilirsiniz.
Aynı kıyafet içerisinde bir gün çok iyi hissederken başka bir gün kötü olmanızın sebebi de, o renklerin artık sizi yansıtmıyor olmasından gelir.
Renkler ve hastalıklar
Her rengin pozitif sembolleri ve doğruları olduğu gibi, bunun tersi olarak da size aşılması gereken sorunları ifade eder. Örneğin, mavinin doğrusu, inancı ve iletişimi sembolize ederken, aşılması gereken sorunlar arasında inanç eksikliği, depresyon ve ifade zorluğu vardır.
Giydiğiniz renklerin ve anlamlarının farkında olmak hayatınızda da bir çok şeyi değiştirmenizi sağlayabilir. Bir kişinin içindeki sıkıntılar sürekli giydiği renklerden de anlaşılır. Mesela, çok giyilen renkler arasında; kırmızı, fiziksel duruma, mavi, duygusal buhrana ve sarı ise sinirsel durumdaki bir takım sorunlara işaret edebilir.
Gri bölgeler
Siyah, genellikle duyguları saklamak ve bastırmak için tercih edilir. Siyahla beraber giyilen herhangi bir renk, farkedilmemiş bir portansiyeli ortaya koyar. Siyah, beraber giyildiği rengin üzerinde kontrol kurar.
Diğer taraftan beyaz, birlikte giyildiği renge vurgu yapar. Tek başına giyildiğinde ise, sadelik, bütünlük, arındırma, ve güç anlamlarına gelir. Beyazın sembolize ettiği sorunlar, öfke, kırılganlık ve gözyaşlarıdır.
Siyah ve beyazın karışımı olan gri, zıtlıklardan doğan temkin halini yansıtır. Renkler karıştırıldığında, verilmeye çalışılan etki de karışıktır. Yakın anlamlara sahip renkler birbirini güçlendirirken, kırmızı ve yeşil gibi zıt renklerin kullanımı zor kararlara işaret eder.
Renk terapisi
Her rengin sembolize ettikleri, gerçeklikleri ve ortaya koyduğu sorunlar vardır. Bir rengin gerçekliği potansiyeli sembolize ederken, negatif yönleri bloke etmeyi temsil eder. Renkleri beraber giymek, birbirlerinin etkilerini güçlendirebilir ya da azaltabilir.
Renk terapisi aslında, tercih ettiğiniz renklerle beraber, gizli kalmış potansiyelinizi ortaya çıkarmak ve sahip olduklarınızı en iyi şekilde yansıtabilmektir. Mesela, ders anlatırken veya sunum yaparken mavi, gecenize tutku katmak istiyorsanız kırmızı, dikkat çekmek istiyorsanız sarıyı seçebilirsiniz. Eğer birden fazla renk giyerseniz, kendi gizli anlamlarınızı ve potansiyelinizi ortaya çıkarırsınız.
Haftaya; kendinizi en iyi şekilde ifade edebilmek için, renklerin anlamları ve sembolize ettikleri üzerinden, hangi renklerin ne zaman giyilmesi gerektiğiyle devam edeceğiz.