Regl olmadan önce kendinizi hasta gibi hissetmeye mi başlıyorsunuz? Cevabınız evetse, regl nezlesi olarak bilinen şeyi yaşıyor olabilirsiniz. Regl dönemi, çeşitli ortak belirtiler içerse de her kadın, bunu farklı şekillerde geçirebilir. Bazıları regl dönemlerinin yaklaştığını gösteren açık belirtiler yaşar ve bu belirtiler, genellikle nezle olarak bilinen, bulaşıcı viral bir hastalık olan influenza’nınkine benzer olabilir. Resmi bir tıbbi teşhis olmasa da, bu semptom kombinasyonuna regl nezlesi adı verilebilir. Peki regl nezlesi nedir? Konuyla ilgili merak edilenlerin tamamı yazımızda!
Regl nezlesi nedir?
Regl nezlesi, öyle hissettirse de gerçek bir grip değildir. Uzmanlar bunu, premenstrüel sendromun bir parçası olarak gruplandırılan bazı fiziksel semptomları tanımlamak için sıradan bir ifade olarak kullanıyorlar. Premenstrüel sendrom (PMS), regl döneminden bir süre önce veya regl sırasında meydana gelen değişiklikleri içerir. Başka bir deyişle, PMS fiziksel ve duygusal semptomları ifade ederken, ‘regl nezlesi’ insanların regl dönemlerinde yaşadıkları grip benzeri semptomları tanımlamak için kullanılır.
Regl nezlesi yaşayıp yaşamadığınızı anlamak için döngülerinizi ve ay boyunca yaşadığınız semptomları belgeleyen bir günlük tutabilirsiniz. Bazı durumlarda, doktorunuz adet döngüsü sırasında benzer semptomlara neden olabilecek adet öncesi disforik bozukluk ve hassas bağırsak sendromu gibi diğer tıbbi durumların varlığını da kontrol etmek isteyebilir.
Regl nezlesi belirtileri
Regl nezlesi nedir, artık biliyorsunuz. Regl nezlesi olarak bilinen bu durumun belirtileri değişiklik gösterir. Fark edilmesi zordur, hafif derecede rahatsız edici veya potansiyel olarak zarar verici olabilir. Yaygın regl nezlesi belirtileri aşağıdakileri içerir:
- Karın krampları ve ağrı
- Şişkinlik
- Sırt ağrısı
- Memede dolgunluk, hassasiyet ve ağrı hissi
- Kabızlık ve ishal dahil olmak üzere sindirim sorunları
- Baş ağrısı
- Kas veya eklem ağrısı
- Konsantrasyon sorunları
- Akne
- Uyku bozuklukları
- Ödem
- Kusma
- Tükenmişlik hisleri
Tüm bu belirtiler, birkaç günden iki haftaya kadar sürebilir ve genellikle adetin başlamasından iki gün önce daha kötü hale gelir.
Regl nezlesi neden olur?
Yukarıdakilere benzer semptomlar yaşıyorsanız her adet döneminde grip olmak normal mi, merak ediyor olabilirsiniz. Veya regl nezlesi neden olur? Regl nezlesinin kesin nedeni bilinmiyor. Bu grip benzeri semptomların, adet döngüsü sırasında meydana gelen hormonal dalgalanmaların sonucu olduğu varsayılmakta. Araştırmalar, grip benzeri semptomların, kişinin adet döngüsünün ikinci yarısında progesteron parçalandığında ve seviyeleri düştüğünde gösterdiği tepkiden kaynaklanabileceğini düşündürüyor. Progesteron ayrıca beyinde kimyasal bir haberci olan bir nörotransmitter olarak da rol oynayabilir. Örneğin, progesteron seviyelerindeki bir düşüş, beyninizin nasıl hissettiğinizle ilgili serotonin (mutluluk hormonu) gibi diğer kimyasalları düzenleme yeteneğini etkileyebilir.
Adet döngünüzün luteal faz olarak bilinen ikinci aşamasında, vücudunuz bir yumurtalıktan bir yumurta bırakır. Buna “yumurtlama” denir. Yumurtanız döllenmezse, parçalanmaya ve rahim astarınız dökülmeye başladığında seks hormonları olan östrojen ve progesteron keskin bir şekilde düşer. Bu hormonal düşüş, tipik olarak grip benzeri semptomlarla ilişkilendirilen şeydir.
Regl nezlesi mi yoksa gerçek grip mi olduğumu nasıl anlarım?
Yaşadığınız rahatsız edici semptomların regl dönemi mi yoksa gerçekten grip mi olduğunu nasıl anlarsınız? Uzmanlar bunun için adet günlerinizi ve yaşadığınız belirtileri not etmenizi tavsiye ediyor. Eğer semptomlarınız aylık olarak ortaya çıkıyorsa ve adet döngünüzle çakışıyorsa, vücudunuzun yaşadığı hormon değişiklikleriyle ilgili olma ihtimali yüksektir. Bununla birlikte doğru tedaviyi bulmak için semptomların döngüsel mi, akut solunum yolu viral sendromuna mı yoksa mevsimsel alerjilere mi bağlı olduğunu belirlemek kritik öneme sahiptir.
Regl nezlesi nasıl geçer?
Regl nezlesi ile ilgili merak edilenlerden biri de ortaya çıkan bu semptomların nasıl giderilebileceği. Öncelikle regl gribi olarak tanımlanan semptomları içerebilen PMS için tedavi seçeneklerini açıklayalım:
- Hormonal kontraseptifler: Bunlar, PMS veya PMDD’nin hormonla ilişkili semptomlarını iyileştirmeye yardımcı olmak için reçete edilebilir.
- Antidepresanlar: Seçici serotonin geri alım inhibitörleri (SSRI’ler) psikolojik semptomlara yardımcı olabilir. Çoğu zaman günlük olarak reçete edilirler, ancak bazen adetinizin başlamasından sadece iki hafta önce ile sınırlıdırlar.
- Ağrı kesiciler: Steroid olmayan antienflamatuar ilaçlar (NSAID’ler) gibi reçetesiz satılan ilaçlar, ağrı ve ağrıları azaltmak için kullanılabilir.
- Diüretikler: Ödemi (su tutma) azaltmaya yardımcı olmak için haplar alınabilir.
- Takviyeler: Semptomların azaltılabilmesi için kalsiyum önerilmekte; ancak D vitamini ve diğer takviyelerin faydalarını desteklemek için yeterli kanıt bulunmuyor.
Belirli yaşam tarzı değişikliklerinin de PMS’nin duygusal ve fiziksel etkilerini azaltmaya yardımcı olabileceği kabul edilmekte. Genelleyecek olursak sağlıklı kalmanıza, şişkinlikten, mide rahatsızlığından, ruh hali değişikliklerinden ve uyku bozukluğundan kaçınmanıza yardımcı olan herhangi bir yaşam tarzı değişikliği bu noktada işe yarayabilir. Regl gribi ile başa çıkmak için bazı özel yaşam tarzı önerileri şunları içerir:
- Alkol, kafein, tuz ve şeker alımından kaçınmak veya azaltmak
- Bol miktarda tam tahıl, sebze ve meyve içeren dengeli bir diyet benimsemek
- Haftada en az 3-5 kez egzersiz yapmak
- Yeterli ve iyi uyku, dinlenme
Elbette hangi regl nezlesi tedavisi veya önleme seçeneğinin sizin için en iyisi olabileceği konusunda, sağlık uzmanınızla konuşmalısınız.
Ne zaman doktora gitmeliyim?
Regl görme konusu yıllar içinde daha görünür hale gelse de, çoğumuz hala bununla ilgili içselleştirilmiş damgalama ile mücadele ediyoruz. Damgalanma, yargılama ve ciddiye alınmama korkusu, bu süre zarfında başkalarıyla nasıl hissettiğiniz hakkında konuşmayı zorlaştırabilir, ancak mutlaka yardım bulmanın yolları vardır.
Eğer yaşam tarzı değişiklikleriyle düzelmeyen grip benzeri semptomlar fark ettiyseniz, PMS veya PMDD’nin günlük yaşamınız üzerindeki etkisini azaltma stratejileri hakkında sağlık uzmanınızla veya bir akıl sağlığı uzmanıyla konuşmanın zamanı gelmiş olabilir.
Benzer şekilde semptomlar kötüleşir ve yaşam kalitenizi etkiler hale gelirse de önleme seçenekleri hakkında sağlık uzmanınızla konuşmanızı öneririz. Sonuçta semptomlara neden olan başka koşullar olabilir. Bir tıp uzmanı, depresyon, tiroid rahatsızlıkları veya hassas bağırsak sendromu (IBS) gibi benzer semptomları olan diğer durumları kolaylıkla analiz edebilir. Son olarak, regl nezlesi yaşadığınızı düşünüyorsanız bu semptomları 2-3 ay boyunca not almanız, doktorunuzun belirtilerinizi anlamasına yardımcı olabilir.
Kaynaklar: verywellhealth, huffpost, forbes
İlginizi çekebilir: Regl sancılarınızın hafiflemesine yardımcı olacak yoga pozları