X

Regl dönemiyle ilgili her kadının bilmesi gereken 7 şey

Kadınların yıllar boyunca her ay deneyimlediği regl dönemi beraberinde çoğu zaman sıkıntı ve stres getiriyor. Bir kadın hayatı boyunca ortalama 450 defa regl olurken, oldukça kayda değer olan bu sayıya rağmen birçoğu regl dönemleriyle ilgili ya çok az şey biliyor ya da birçok şeyi yanlış biliyor. İşte kadınların regl dönemleriyle ilgili doğru bilinen yanlışlar veya hiç bilinmeyen gerçekler:

Reglinizin ilk gününü belirlemek sanıldığı kadar karmaşık değil

Her nedense birçok kadın her ayki regl döneminin ilk gününü belirlemekte zorlanıyor. Aslında regl döneminizin ilk gününü belirlemek oldukça kolay. Stanford Üniversitesi’nden Doç. Dr. Leah MillheiserRegl döneminin ilk günü, kanamanın başladığı gündür” diyerek bu konuya noktayı koyuyor.

Kanamanın başladığı ilk günden itibaren 10 gün saydığınızda, yumurtlama dönemini bulabilirsiniz.
Yumurtlama dönemini kestirmek sanıldığı kadar kolay olmayabilir

Düzenli olarak adet olan, hormonal ilaçlar kullanmayan kadınlar genellikle her regl döneminin 10’uncu ve 14’üncü günleri arasında yumurtlarlar. Yani kanamanın başladığı ilk günden itibaren 10 gün saydığınızda, yumurtlama dönemini bulabilirsiniz. Ancak kadınlar birer yumurtlama makinesi olmadıkları için, bu tarih her seferinde değişiklik gösterebilir. New York’taki Mount Sinai Tıp Fakültesinden Doç. Dr. Fahimeh Sasan, “İşte bu yüzden hamile kalmak isteyen kadınlara sadece her adet döneminin 10’uncu ve 14’üncü günleri arasında değil, haftada 3-4 sefer birlikte olmalarını öneriyoruz çünkü yumurtlama dönemi değişiklik gösterebiliyor” diyor.

İki regl dönemi arası 28 gün olmak zorunda değil

Genellikle 28 günde bir regl olmak “normal” olarak kabul edilir. Aslında bu ortalama bir sayıdır. Ancak uzmanlar, yetişkinlerde 21-35 gün arasında regl olmak sağlıklı ve normal bir regl dönemi olarak kabul edilir. Ergenlerde bu süreyi 21-45 gün olarak kabul etmek gerekir.

Öte yandan genellikle bir regl dönemi 3 ile 5 gün arasında sürer. Uzmanlar, 2 ile 7 gün arasında süren regl döneminin de normal ve sağlıklı kabul edilebileceğini belirtiyor. Ancak regliniz 7 günden fazla sürüyorsa, o zaman bir uzmana görünmeniz gerekebilir. Uzun süreli kanamalar, birçok hastalığın habercisi olabilir.

28 günde bir regl olsanız bile bu her zaman böyle olmak zorunda değil

Eğer her seferinde 28 günde bir regl oluyorsanız, yaşanan ufak bir gecikme bile endişe verici olabilir. Ancak regl döngünüz kurulmuş bir makine gibi işlemiyor. Dr. Millheiser, “Regl dönemleri çevreye, beslenmeye, stres faktörlerine ve hormonal değişikliklere göre değişebilir” diyor.

Zaman zaman bir ay regl olmamak sıra dışı bir durum değil

Eğer aktif bir cinsel hayatınız varsa, genellikle bir ay adet olmamanın arkasında yatan sebep hamilelik olabilir. Ancak adet olmamanızın arkasında başka nedenler de olabilir. Dr. Millheiser hızlı kilo kaybı, anoreksiya, çok fazla egzersiz yapma (maratona hazırlanma) gibi hayati değişikliklerin, kadınların adet döngülerini düzenleyen beynin hipotalamus bölgesini etkileyebildiğini söylüyor. Bu da bir ay regl olmamanıza sebep olabiliyor. Ancak yine de bir doktora görünmekte fayda var. Regl olmama, başka şeylerin de göstergesi olabilir.

Regl olamamak, hamilelik dışında başka şeylerin de göstergesi olabilir.
Regl dönemi sırasında da hamile kalınabilir

Kadınların regl dönemleriyle ilgili en büyük yanlışlardan biri de adet dönemi sırasında hamile kalınamayacağı düşüncesi. Oysa çok sık karşılaşılmasa da regl dönemi sırasında da hamile kalmak mümkün. Spermler uterusta 5 güne kadar kalabiliyor. Eğer bir kadın kısa bir regl döngüsü yaşamışsa (mesela 24 gün sonra regl olmuşsa), regl döneminin son gününde korunmadan cinsel ilişki yaşanmışsa ve regl dönemi bittikten 3 gün sonra yumurtlama görüldüyse, bu durumda yumurta ve sperm karşılaşabilir ve döllenme gerçekleşebilir. Dr. Millheiser bunun düşük bir ihtimal olduğunu söylüyor ancak yine de mümkün olduğunun altını çiziyor. Bu özellikle iki regl dönemi arasında süre kısaysa ve kadının regl dönemi uzun sürmüşse yaşanabiliyor. Bu nedenle regl dönemleri bir çeşit doğum kontrol yöntemi olarak seçilmemeli.

Regl olmak temizlik değildir

Nasıl ki sindirim sisteminizin temizliğe ihtiyacı yoksa, üreme sisteminizin de bir temizliğe ihtiyacı yok. Princeton Üniversitesi’nden jinekolog Dr. Maria SophoclesHastalarımdan en sık duyduğum şey, her ay regl olmanın bedenin kendini temizlemesinin en iyi yollarından biri olduğu. Bu belki kulağa hoş gelebilir ama kesinlikle yanlış bir teori” diyor. Regl olmak, bedenin potansiyel bir embriyoyu kabul etmeye hazırlanmak için rahim dokusundan bir çeper oluşturma rutininin sona ermesi anlamına geliyor. Herhangi bir döllenme olmadıysa, bu fazladan doku gereksiz hale geliyor. Vücut bunu fark ettiğinde ise hormon seviyeleri hızlıca düşüyor ve bu yardım sayesinde o gereksiz dışarı atılıyor. Hatta uzmanlar bu yüzden bu duruma “çekilme kanaması” diyor.

İlginizi çekebilir: Menstruasyon döngüsü bilgeliği

Kaynaklar:
Women’s Health
Self.com

Uplifers: Kaliteli ve mutlu yaşam koçunuz!

Geleneksel lezzetlerden vazgeçmeden bitki bazlı beslenmek isteyenlere: Fine Life Fermente Kajulu İçecek

Son yıllarda sağlıklı beslenme ve bilinçli tüketim alışkanlıklarının, daha önce hiç olmadığı kadar ilgi gördüğü kesin. Veganlık, vejetaryenlik, fleksitaryen gibi bitki bazlı beslenme türleri, sadece etik ve çevresel nedenlerle değil, aynı zamanda bütüncül sağlık açısından sunduğu çeşitli faydalar nedeniyle de dünya genelinde hızla yayılmaya devam ediyor. Bitki bazlı beslenme alışkanlıklarına yönelik talepler hızla artarken çok sayıda bitki bazlı ürün de raflardaki yerini alıyor. Özellikle süt ürünlerine alternatif arayanlar için çok sayıda ürün piyasaya sürülüyor. Bu konuda öncü isimlerden biri olan Metro Türkiye de “Sofrada herkese yer var!” mottosuyla tüketicilerin ihtiyaçlarına, yenilikçi ürünlerle cevap veriyor.



Raflarında 400’den fazla bitki bazlı ürün sunan Metro Türkiye, geleneksel lezzetlerden vazgeçmeden bitki bazlı beslenme alışkanlıklarına sahip olmanın en leziz yollarını sunuyor. Ve güzel haber; Türk mutfağının favori içeceklerinden ayrana bitki bazlı alternatif sağlıyor: Fine Life Fermente Kajulu İçecek.

Lezzetli, vegan, fermente: Ayrana bitki bazlı alternatif

Herkes için sağlıklı beslenme ve sürdürülebilirlik anlayışıyla hareket eden Metro Türkiye, beslenme trendlerine ve değişen tüketici taleplerine verdiği önemle Fine Life Fermente Kajulu İçecek’i raflara getiriyor. Geleneksel lezzetimiz ayrana bitki bazlı bir alternatif olarak öne çıkan Fine Life Fermente Kajulu İçecek, bitki bazlı beslenme alışkanlıklarını benimseyen ya da benimsemek isteyen herkesin beğenisine sunuluyor.

Metro Türkiye raflarında yerini almaya başlayan bu yenilikçi ürün, %27 oranında kaju fıstığı, tuz ve çeşitli probiyotikler içeriyor. Bunun yanı sıra katkı maddesi, koruyucu ve gluten içermemesiyle de dikkat çeken Fine Life Fermente Kajulu İçecek, hem bitki bazlı ürünleri tercih edenlerin hem de laktoz tüketmemeye önem verenlerin favorisi olmaya aday. Ayran alternatifi olarak soğuk tüketilebilen bu ürün, 250 ml’lik cam ambalajlarda satışa sunuluyor. Vlabel etiketiyle otel ve restoran gibi yeme içme işletmelerinde rahatça kullanılabilecek Fine Life Fermente Kajulu İçecek, menülere yeni vegan bir alternatif getirirken, müşteri memnuniyetini de artırma potansiyeli taşıyor.

Geçtiğimiz yıllarda süt ve yoğurt gibi hayvansal gıdalara bitki bazlı alternatifler sunmuş olan Metro Türkiye, Metro Chef Veggie Bademli ve Fındıklı içecekler ile yoğurda alternatif Metro Chef Veggie Fermente Süzme Kaju’yu ve Metro Chef Veggie Meze Serisi’ni tüketicilerle buluşturmuştu. Bu yıl ise Türk mutfağının vazgeçilmezlerinden ayrana bitki bazlı bir alternatif getirerek hem sağlıklı hem de yenilikçi bir seçeneği yani Fine Life Fermente Kajulu İçecek’i tüketicilerle buluşturuyor.

Elbette Metro Türkiye’nin raflara taşıdığı yenilikçi ürünler sadece süt ve yoğurt gibi hayvansal gıdalara bitki bazlı alternatifler ile sınırlı değil. Çok daha fazlası, raflarda çoktan yerini aldı.

Bitki bazlı geniş ürün yelpazesi: 400’den fazla çeşit

Metro Türkiye’nin raflarındaki vegan ürün yelpazesi içerisinde bitkisel bazlı hamburger ekmekten köfteye, mayonezden çikolataya çok sayıda çeşit bulunuyor. Üstelik gıda dışı vegan ürünlerin de sayısı oldukça fazla. Vegan yumuşatıcı, şampuan, sabun, hatta yağ çözücü bile bu geniş yelpazede yer alıyor. Dahası, Metro markalı ürün portföyünü de yenilikçi çeşitlerle sürekli genişleten Metro Türkiye, kendi markaları altında içli köfteden lahmacuna paçanga böreğinden haydari, havuç tarator gibi meze seçeneklerine; falafel çeşitlerinden pizzaya, ranch sostan çamaşır yumuşatıcısına kadar 50’ye yakın çeşitte gıda ve gıda dışı bitki bazlı ürün sunuyor. Eğer tüm bu ürünleri ve çok daha fazlasını incelemek isterseniz hemen tıklayıpvegan ürün yelpazesi içerisinde bitkisel bazlı hamburger ekmekten köfteye, mayonezden çikolataya çok sayıda çeşit bulunuyor. Üstelik gıda dışı vegan ürünlerin de sayısı oldukça fazla. Vegan yumuşatıcı, şampuan, sabun, hatta yağ çözücü bile bu geniş yelpazede yer alıyor. Dahası, Metro markalı ürün portföyünü de yenilikçi çeşitlerle sürekli genişleten Metro Türkiye, kendi markaları altında içli köfteden lahmacuna paçanga böreğinden haydari, havuç tarator gibi meze seçeneklerine;vegan ürün yelpazesi içerisinde bitkisel bazlı hamburger ekmekten köfteye, mayonezden çikolataya çok sayıda çeşit bulunuyor. Üstelik gıda dışı vegan ürünlerin de sayısı oldukça fazla. Vegan yumuşatıcı, şampuan, sabun, hatta yağ çözücü bile bu geniş yelpazede yer alıyor. Dahası, Metro markalı ürün portföyünü de yenilikçi çeşitlerle sürekli genişleten Metro Türkiye, kendi markaları altında içli köfteden lahmacuna paçanga böreğinden haydari, havuç tarator gibi meze seçeneklerine; Metro Türkiye’nin Bitki Bazlı & Vegan Katalogu’nu keşfedebilirsiniz.

Temel gıdadan temizlik ürünlerine, kişisel bakımdan atıştırmalıklara aradığınız her şeyi bulabileceğiniz Metro Türkiye ile sağlıklı ve sürdürülebilir bir yaşam tarzına ulaşmak artık çok daha kolay.

*Bu yazı Metro Türkiye katkılarıyla hazırlanmıştır.

İlginizi çekebilir: Vegan beslenenlere müjde: Metro Türkiye’nin zengin vegan ürün yelpazesini keşfedinVegan beslenenlere müjde: Metro Türkiye’Vegan beslenenlere müjde: Metro Türkiye’

 

İlgili Makale