X

Regl dönemiyle ilgili her kadının bilmesi gereken 7 şey

Kadınların yıllar boyunca her ay deneyimlediği regl dönemi beraberinde çoğu zaman sıkıntı ve stres getiriyor. Bir kadın hayatı boyunca ortalama 450 defa regl olurken, oldukça kayda değer olan bu sayıya rağmen birçoğu regl dönemleriyle ilgili ya çok az şey biliyor ya da birçok şeyi yanlış biliyor. İşte kadınların regl dönemleriyle ilgili doğru bilinen yanlışlar veya hiç bilinmeyen gerçekler:

Reglinizin ilk gününü belirlemek sanıldığı kadar karmaşık değil

Her nedense birçok kadın her ayki regl döneminin ilk gününü belirlemekte zorlanıyor. Aslında regl döneminizin ilk gününü belirlemek oldukça kolay. Stanford Üniversitesi’nden Doç. Dr. Leah MillheiserRegl döneminin ilk günü, kanamanın başladığı gündür” diyerek bu konuya noktayı koyuyor.

Kanamanın başladığı ilk günden itibaren 10 gün saydığınızda, yumurtlama dönemini bulabilirsiniz.
Yumurtlama dönemini kestirmek sanıldığı kadar kolay olmayabilir

Düzenli olarak adet olan, hormonal ilaçlar kullanmayan kadınlar genellikle her regl döneminin 10’uncu ve 14’üncü günleri arasında yumurtlarlar. Yani kanamanın başladığı ilk günden itibaren 10 gün saydığınızda, yumurtlama dönemini bulabilirsiniz. Ancak kadınlar birer yumurtlama makinesi olmadıkları için, bu tarih her seferinde değişiklik gösterebilir. New York’taki Mount Sinai Tıp Fakültesinden Doç. Dr. Fahimeh Sasan, “İşte bu yüzden hamile kalmak isteyen kadınlara sadece her adet döneminin 10’uncu ve 14’üncü günleri arasında değil, haftada 3-4 sefer birlikte olmalarını öneriyoruz çünkü yumurtlama dönemi değişiklik gösterebiliyor” diyor.

İki regl dönemi arası 28 gün olmak zorunda değil

Genellikle 28 günde bir regl olmak “normal” olarak kabul edilir. Aslında bu ortalama bir sayıdır. Ancak uzmanlar, yetişkinlerde 21-35 gün arasında regl olmak sağlıklı ve normal bir regl dönemi olarak kabul edilir. Ergenlerde bu süreyi 21-45 gün olarak kabul etmek gerekir.

Öte yandan genellikle bir regl dönemi 3 ile 5 gün arasında sürer. Uzmanlar, 2 ile 7 gün arasında süren regl döneminin de normal ve sağlıklı kabul edilebileceğini belirtiyor. Ancak regliniz 7 günden fazla sürüyorsa, o zaman bir uzmana görünmeniz gerekebilir. Uzun süreli kanamalar, birçok hastalığın habercisi olabilir.

28 günde bir regl olsanız bile bu her zaman böyle olmak zorunda değil

Eğer her seferinde 28 günde bir regl oluyorsanız, yaşanan ufak bir gecikme bile endişe verici olabilir. Ancak regl döngünüz kurulmuş bir makine gibi işlemiyor. Dr. Millheiser, “Regl dönemleri çevreye, beslenmeye, stres faktörlerine ve hormonal değişikliklere göre değişebilir” diyor.

Zaman zaman bir ay regl olmamak sıra dışı bir durum değil

Eğer aktif bir cinsel hayatınız varsa, genellikle bir ay adet olmamanın arkasında yatan sebep hamilelik olabilir. Ancak adet olmamanızın arkasında başka nedenler de olabilir. Dr. Millheiser hızlı kilo kaybı, anoreksiya, çok fazla egzersiz yapma (maratona hazırlanma) gibi hayati değişikliklerin, kadınların adet döngülerini düzenleyen beynin hipotalamus bölgesini etkileyebildiğini söylüyor. Bu da bir ay regl olmamanıza sebep olabiliyor. Ancak yine de bir doktora görünmekte fayda var. Regl olmama, başka şeylerin de göstergesi olabilir.

Regl olamamak, hamilelik dışında başka şeylerin de göstergesi olabilir.
Regl dönemi sırasında da hamile kalınabilir

Kadınların regl dönemleriyle ilgili en büyük yanlışlardan biri de adet dönemi sırasında hamile kalınamayacağı düşüncesi. Oysa çok sık karşılaşılmasa da regl dönemi sırasında da hamile kalmak mümkün. Spermler uterusta 5 güne kadar kalabiliyor. Eğer bir kadın kısa bir regl döngüsü yaşamışsa (mesela 24 gün sonra regl olmuşsa), regl döneminin son gününde korunmadan cinsel ilişki yaşanmışsa ve regl dönemi bittikten 3 gün sonra yumurtlama görüldüyse, bu durumda yumurta ve sperm karşılaşabilir ve döllenme gerçekleşebilir. Dr. Millheiser bunun düşük bir ihtimal olduğunu söylüyor ancak yine de mümkün olduğunun altını çiziyor. Bu özellikle iki regl dönemi arasında süre kısaysa ve kadının regl dönemi uzun sürmüşse yaşanabiliyor. Bu nedenle regl dönemleri bir çeşit doğum kontrol yöntemi olarak seçilmemeli.

Regl olmak temizlik değildir

Nasıl ki sindirim sisteminizin temizliğe ihtiyacı yoksa, üreme sisteminizin de bir temizliğe ihtiyacı yok. Princeton Üniversitesi’nden jinekolog Dr. Maria SophoclesHastalarımdan en sık duyduğum şey, her ay regl olmanın bedenin kendini temizlemesinin en iyi yollarından biri olduğu. Bu belki kulağa hoş gelebilir ama kesinlikle yanlış bir teori” diyor. Regl olmak, bedenin potansiyel bir embriyoyu kabul etmeye hazırlanmak için rahim dokusundan bir çeper oluşturma rutininin sona ermesi anlamına geliyor. Herhangi bir döllenme olmadıysa, bu fazladan doku gereksiz hale geliyor. Vücut bunu fark ettiğinde ise hormon seviyeleri hızlıca düşüyor ve bu yardım sayesinde o gereksiz dışarı atılıyor. Hatta uzmanlar bu yüzden bu duruma “çekilme kanaması” diyor.

İlginizi çekebilir: Menstruasyon döngüsü bilgeliği

Kaynaklar:
Women’s Health
Self.com

Uplifers: Kaliteli ve mutlu yaşam koçunuz!
İlgili Makale