Reddedilmek, acı verici bir deneyimdir. İstediğiniz işi alamamak, arkadaşınız tarafından yok sayılmak ve bir etkinliğe davet edilmemek gibi pek çok şey, reddedilmiş hissetmenize yol açabilir. Reddedilmek nasıl gerçekleşirse gerçekleşsin, hayal kırıklığına uğramanıza neden olarak yeni şeyler denemekten çekinmenize yol açabilir.
Nasıl ve ne için reddedilmiş olursanız olun, bunun öz değerinizi gölgede bırakmasına ve hayatınızı yaşamaktan alıkoymasına izin vermemelisiniz. Aksi halde reddedilmenin kendisi küçük bir olay olmasına rağmen bunun geniş kapsamlı sonuçlarına katlanmak zorunda kalabilirsiniz. Hatta reddedilmeyle gerektiği şekilde başa çıkamazsanız, ilişkileriniz olumsuz anlamda etkilenebilir ve bazı durumlarda kaygı ve depresyon gibi sorunlar ortaya çıkabilir.
Reddedilmenin hangi şekillerde görüldüğünü, neden acı verici olduğunu ve reddedilmeyle başa çıkmanın yollarını bu yazıda okuyabilirsiniz.
Reddedilme Nedir?
Reddedilme, kişinin dışarıda bırakılması, kabul edilmemesi ve onaylanmaması gibi durumlarda meydana gelir. Sahip olduğumuz ya da istediğimiz bir şeyin kaybı da reddedilmedir. Reddedilme tıpkı terk edilme gibi istenmediğimiz ve yeteri kadar iyi olmadığımız duygularına neden olur.
Reddedilme genellikle aşağıdaki şekillerde gerçekleşmektedir:
Aile tarafından reddedilme
Kişinin kendi ailesi tarafından reddedilmesi genelde ebeveynin reddi, istismarı, terk etmesi, ihmalkarlığı ve sevgiyi esirgemesi ile gerçekleşir. Aile içinde gerçekleşen reddedilmenin etkisi genelde kişinin yaşamı boyunca sürer ve ciddi sonuçlara neden olur.
Sosyal açıdan reddedilme
Bu tür reddedilme her yaşta ortaya çıkmakla birlikte genellikle çocukluk döneminde başlamaktadır. Sosyal açıdan reddedilme, okulda ya da işyerinde zorbalık ve yabancılaştırma olabileceği gibi herhangi bir sosyal ortamda görülebilir. Özellikle toplum içinde normlara aykırı bir şekilde davranan kişiler, sosyal açıdan reddedilmeye daha yatkın olabilir.
İlişki içinde reddedilme
Kişiler, flört ederken ya da ilişki içerisindeyken reddedilebilir. Örneğin, kişinin partneri belli bir deneyimi onunla paylaşmak istemeyebilir, sevgisini veya yakınlığını esirgeyebilir veya ona sanki sıradan bir arkadaşıymış gibi davranabilir. Partnerlerden birinin ilişkiyi bitirmeye karar vermesi de diğer partnerin reddedilmiş hissetmesine neden olabilir.
Romantik açıdan reddedilme
Kişinin beğendiği ve randevuya davet ettiği kişi tarafından kabul edilmemesi sonucu reddedilme meydana gelebilir. Romantik açıdan reddedilme, haftalar ve aylar süren bunalımlara yol açabilir.
Reddedilmenin her şekli acı verebilmekle birlikte sevilen bir kişi tarafından reddedilme, özdeğeri ve özgüveni derinden etkileyebilir. Bu nedenle bazı durumlarda terapiden yardım alınabilir. Terapi, sevilen bir kişi tarafından reddedilmenin acısıyla başa çıkmaya yardımcı olabileceği gibi beğenilen kişinin görüşme teklifini reddetmesi, iş ararken reddedilme ve istenilen okula girememe gibi günlük yaşamda ortaya çıkan reddedilme türleriyle başa çıkmaya da yardımcı olabilir.
Reddedilmek Nasıl Atlatılır?
Reddedilme çok acı verici bir olay olduğundan dolayı insanlar kendilerini gelecekte meydana gelebilecek reddedilmelerden korumak ister. Bunu da duygusal duvarlar örerek ya da sorunları, umutlarını ve hayallerini paylaşmayarak gerçekleştirir. Ancak insanları belli uzaklıkta tutmanın, reddedilme acısını hafifleteceğini düşünmek yanlıştır.
Belli bir konuda reddedilmenin, daha sonra başka şeylerde de reddedilmeye yol açacağı inancına da sıkça rastlanmaktadır. Reddedilmenin kaçınılmaz olduğunu düşünen kişiler, diğerlerini daha önce reddederek tekrar acı çekmek istemeyebilir. Başkalarını reddetmek, kişinin kontrolü kendinde hissetmesini sağlayabilse de daha az acı çekmesini sağlamaz. Bu nedenle duygusal duvarlar örmek ve reddedilmemek için diğer insanları reddetmek, tatmin edici ilişkiler kurulmasını sağlamadığı gibi kişinin reddedilmenin acısından korunmasını da sağlamaz.
Reddedilmenin neden olduğu acı veya üzüntü belli bir süre devam edebilir. Bunlar, hissetmesi hoş olmasa da oldukça normal duygulardır. Önemli olan reddedilmeyle sağlıklı bir şekilde başa çıkabilmektir.
Reddedilmeyi atlatmak için kullanabileceğiniz başa çıkma stratejileri şu şekildedir:
1. Reddedilmenin acısını kabul edin
Reddedilme, sahip olduğunuz ya da sahip olmayı istediğiniz bir şeyin veya birinin kaybıdır. Reddedildiğimizde genelde utanır ve bunu arkamızda bırakmak isteriz. Ancak reddedilmenin acısını bastırmak ve acıyı inkar etmek, çok fazla yemek yemek ve çok fazla alkol tüketmek gibi zarar verici davranışlarla sonuçlanabilir. Bu nedenle reddedilmenin ardından duygularınızı bastırmak yerine hissetmeyi denemelisiniz. Bunu yaparken ağlayabilir, günlük tutabilir, terapi alabilir, egzersiz yapabilir veya kişisel bakımınıza ekstra adımlar ekleyebilirsiniz. Duygularınızı işlemek için kendinize zaman tanımalısınız. Hissedeceğiniz acının süresinin ve yoğunluğunun, kaybınıza bağlı olarak bir saat sürebileceği gibi aylarca sürebileceğinin de farkında olmalısınız.
2. Kendinizi suçlamayın
Reddedilmenizin nedenini bilmek istemeniz oldukça normaldir. Ancak reddedilmenin her zaman net bir nedeni yoktur. Bu nedenle reddedilen kişi genelde kendini suçlar ve yetersiz olduğunu düşünür. Reddedildikten sonra bunun sizin yetersiz olmanızla ilgili olmadığını kabul etmeli ve kendinizi suçlamamalısınız. Reddedilmenin potansiyel pek çok nedeni olduğunu ve en zeki, en çekici ve en başarılı insanların dahi reddedilebileceğini unutmamalısınız. Bununla birlikte reddedilme sonrası davranışlarınıza ve kendinizi nasıl gösterdiğinize bakmanız faydalı olabilir. Ancak başvurduğunuz pozisyon için patronun kendi yeğenini işe alması ya da hoşlandığınız kişinin buluşma sonrası kendisine güvenmediği için sizi aramaması gibi kontrolünüz dışında olan faktörler olabileceği için reddedilme nedeniyle kendinizi suçlamamalısınız.
3. Dayanıklılığınızı arttırın
Dayanıklılık, başarısızlık sonrası toparlanma yeteneğidir. Dayanıklılık, öğrenebileceğiniz bir şeydir. Açık fikirli olmak, ya hep ya hiç düşüncesinden uzak durmak, çözümlere ve deneyimlere odaklanmak, destek aramak, güçlü yönlere önem vermek ve hataları başarıyla giden yolda gerekli adımlar olarak görmek gibi şeyler, dayanıklılığı arttırmaya yardımcı olur.
4. Reddedilmenin üzerine düşünmeyin
Reddedildikten sonra kendimizi sık sık işler başka şekilde nasıl sonuçlanabilirdi diye düşünürken buluruz. Reddedilmenin nedenleri üzerine düşünmemiz, kendimizi daha kötü hissetmemize yol açar. Bu nedenle reddedildikten sonra olumsuz düşünceleriniz oluştuğunu fark ediyorsanız, bunların gerçek olmadığını ve yalnızca düşünce olduğunu kabul etmelisiniz.
5. Bir uzmandan ya da sevdiklerinizden destek alın
Reddedilme sonrası unutmamanız gereken en önemli şey, hayatınızın bu reddedilme ile sınırlı olmadığıdır. Kendinize, tüm dünyanın sizi reddetmediğini hatırlatmak için arkadaşlarınıza ve ailenize dönün ve etrafınızdaki diğer insanlarla hala gerçek bağlarınız olduğundan emin olun. Şu anda sevdiğiniz biriyle vakit geçirme imkanınız yoksa dahi hayatınızda önemi olan birini düşünün. Bu sayede yalnızca zihninizde bu kişiyi hayal etmiş olsanız dahi kendinizi daha rahat hissetmeye başlayabilirsiniz.
6. Günlük alışkanlıklarınıza dikkat edin
Reddedilmeye verilen tepki, günlük hayattaki alışkanlıklardan etkilenebilir. Örneğin, son zamanlarda yeterince uyuyamadıysanız veya yeteri kadar yemek yiyemediyseniz, reddedilmeyle başa çıkmakta zorlanabilirsiniz. Bu nedenle sağlıklı beslenmeye odaklanmalı, düzenli egzersiz yapmalı ve vücudunuzu susuz bırakmamalısınız. Yaşam tarzınız ne kadar sağlıklı olursa, reddedilme gibi zor durumlarla başa çıkmak için o kadar dayanıklı olursunuz.
7. Geri çekilmeyin
Başarılı insanlar, defalarca reddedilmelerine rağmen geri çekilmemeleriyle ünlüdür. Bunu yapmak için reddedilmenin, sürecin bir parçası olduğunu kabul etmelisiniz. Geri çekilmeyerek ve kendinizi ortaya koymaya devam ederek reddedilmenin acısını azaltabilirsiniz.
İlginizi çekebilir: Çevrimiçi flört uygulamalarında sorulacak sorular ve dikkat edilmesi gerekenler