Reddedilme psikolojisiyle baş etmek: “Hayır” cevabını duymanın gücü

Bu zamana kadar “hayır” demekle ilgili birçok makale okumuş ya da bununla ilgili etkinliklere katılıp çeşitli uygulamalar yapmış olabilirsiniz. Hayır” diyebilmek öğrenmesi kolay ama uygulaması zor bir eylemdir. Pratiğe dökülebildiği zaman kişinin öz saygısı  ve özgüveni artar. Kendini çok daha güçlü  ve daha saygın hissedebilir. Ancak bugün “hayır” diyenlerin karşı tarafından yani “hayır” denilen ve reddedilme psikolojisi yaşayan insanlardan bahsetmek istiyorum.

Bugün “hayır” diyenlerin karşı tarafından yani “hayır” denilen ve reddedilme psikolojisi yaşayan insanlardan bahsetmek istiyorum.

İnsan, doğası gereği vermeye değil almaya programlanmış bir varlıktır. Özellikle kabul görmeye alışmış insanları derinden sarsar reddedilmek. Sadece duygusal ilişki içinde değil, sosyal ilişki içinde de basit bir sinemaya gitme teklifinin bile reddedilmesi etkileyebilir. 

Duygusal açıdan, sosyal açıdan, çalışma ortamında herhangi bir konu hakkında reddedilme yaşayan insanların ilk hissettiği duygu genelde değersizlik olur. “Hayır” cevabını alan kişi kendini değersiz ve yetersiz görür. Kendinin sevilmeye layık olmadığını düşünür. Bu tür sağlıksız düşünceler uzun vadede depresyon, anksiyete, sosyal fobi gibi rahatsızlıklara neden olur. 

Peki reddedilmek bizi nasıl etkilememeli? 
  • Hayır” cevabı aldığınızda sebeplerini karşı tarafa sorun ve kendi içinizde makul bir biçimde değerlendirin. 
  • Empatik yaklaşın. Sizin herhangi bir konuyla ilgili reddettiğiniz biri olduğunda o kişi sizin gözünüzde değerini kaybediyor mu? Cevabınız büyük ihtimalle “hayır” olacaktır. Emin olun siz de reddedildiğiniz kişinin gözünde değerinizi yitirmiyorsunuz. Sadece şartlar uymuyordur. 
  • Böyle durumlara her zaman farklı bir bakış açısı geliştirmekte fayda vardır. “Hayır” cevabı aldığınız için kurban rolü oynamak yerine bu olaydan kendinize fayda çıkarmaya çalışabilirsiniz. Unutmayın sizi öldürmeyen şey sizi güçlendirir. Bir kere reddedildiyseniz bir sonrakinde hissettikleriniz daha az acı verecek. 
  • Her şey bir denge üzerine kuruludur. Sürekli “evet” cevabı alıp kabul görmek kişiliğinizin negatif yönde gelişmesine sebep olur. Sürekli kabul görmeye alışmak muhtaç bir kişiliğin belirtisidir. 

Şimdi derin bir nefes alın ve karşınızdaki kişiye “hayır” cevabı verip gelişiminize katkı sağladığı için teşekkür edin. 

 

İlginizi çekebilir: İçinizden iyi hissetmek gelmiyorsa, mutsuzluğun da keyfini çıkarmanın 5 yolu

 

Uzman Psikolog Merve Saraçoğlu Psikolog
İstanbul Ticaret Üniversitesi Psikoloji Lisans ve Uygulamalı Psikoloji Yüksek Lisans eğitimini tamamladıktan sonra Bristol Üniversitesi’nde Klinik Psikoloji Programı’nı tamamlamıştır. 2010 yılında başladığı Bilişsel ve ... Devam