Eğer ultrason görüntülemesinde rahminizde sıvı birikmesi olduğunu öğrendiyseniz, bu sıvının birikim sebeplerini ve doktorunuzun izleyeceği yöntemi merak ediyor olabilirsiniz. Oldukça sık karşılaşılan bir durum olması nedeniyle endişe etmeyin ve doktorunuzun önerilerini takip etmeyi unutmayın.
Önemli not: Bu yazıda yer verilen tüm bilgi ve öneriler bilimsel destekli makaleler baz alınarak, genel bilgilendirme amaçlı hazırlanmış olup herhangi bir uzman tavsiyesi içermemektedir. Sayfa içeriğinde tedavi edici sağlık hizmetine yönelik bilgiler içeren öğelere yer verilmemiştir. Tanı ve tedavi için mutlaka hekiminize başvurun.
Rahmin anatomik yapısı
Rahmin her iki tarafında iki tane kese bulunur. Bunlara cul-de-sac adı verilir. Bu keselerden öndeki mesane ile rahim arasındadır, arkadaki ise rektum ile rahim arasında bulunur.
Rahimde sıvı birikmesinin sebepleri
Rahimde bulunan keselere çeşitli sebeplerden dolayı sıvı dolabilir. Bunlar bazen yırtılan ovaryen kistlerden, bazen de foliküllerden sızan sıvılardan oluşabilirler. Ancak problem bazen daha ağır olur ve bunun bazı muhtemel sebepleri şöyle:
- Dış gebelik: Gebelik rahim yerine fallop tüplerinde gelişir.
- Endometriyozis: Rahmin normalde içinde olan dokunun başka yerlerde gelişmesidir.
- Keseden sıvı alımı operasyonundan sonra.
- Karın bölgesinde sıvı birikiminin bir yan etkisi olarak.
- Molar gebelik: Döllenmiş yumurtadan bir kist oluşması durumunda.
- Yüksek dozda östrojenden dolayı damarlardan sıvı sızması neticesinde.
- Fallop tüpleri ve yumurtalıkların gerilmeleri sonucunda.
- Enfekte sıvı veya kan boşalmasına sebep olan pelvik apse ve hematoma nedeniyle.
- Pelvik inflamatuvar hastalığı sonucunda.
- Adet kanının pelvise geri akması sonucunda.
- Yumurtalık ve fallop tüplerinde iltihap birikmesi.
- Rahimde gelişen ve kanserli olmayan miyomlar nedeniyle.
- Rahim duvarında yırtık veya çatlaklardan dolayı.
İlginizi çekebilir: Riskli gebelik nedir? Nedenleri nelerdir?
Doğurganlık tedavileri
Eğer doğurganlık tedavileri görüyorsanız yumurtalıkların aşırı uyarımı sendromu nedeniyle rahimde sıvı görülebilir. Çünkü tedavi sürecinde yüksek dozda doğurganlık hormonları yumurtalıkların şişmesine sebep olurlar.
Doktorunuz bu rahatsızlıktan şüphelenirse, sıvı kontrolü için ultrason önerebilir. Ultrasonda yumurtalıklarınızın boyutları ölçülebilir. Sıvı genelde bir endişe sebebi değildir ancak bazı vakalarda rahatsızlık verebilir ve doğurganlığınızı etkiler.
İlginizi çekebilir: Hamilelik masajı nedir, güvenli midir?
Teşhis süreci
Transvajinal ultrason kullanılarak rahimde sıvı olup olmadığı tespit edilebilir. Bu yöntemde vajinaya yerleştirilen ultrason cihazı oldukça detaylı görüntüler verir. Eğer sıvı bulunursa ve ağrılarınız varsa, daha fazla test gerekebilir.
Sıvı testi yapmanın bir yöntemi culdosentezdir. Transvajinal ultrason yaygınlık kazanmadan önce bu bölgedeki sıvıların görüntülenmesi için kullanılan bir yöntemdi. Şimdi ise sıvı numunesi almak için kullanılıyor.
Bu yöntemde vajina duvarından bir iğne sokularak sıvı numunesi alınıyor. Genelde uyuşturucu veya anestezi desteği alınıyor. Doktorunuz rahim ağzını yerinde tutmak ve böylece iğnenin doğru noktaya girdiğinden emin olmak için bir cihaz kullanacaktır. Rahimde az miktarda sıvı olması normaldir. Ancak sıvıda iltihap veya kan görülürse bölgenin temizlenmesi gerekebilir.
Sıvıda kan bulunması bir kistin yırtıldığına veya rahimde çatlaklar olduğuna işaret edebilir. Ayrıca dış gebelik işareti de olabilir. İltihap ise enfeksiyonu gösterir. Doktorunuz enfeksiyon tedavisi için antibiyotik yazabilir.
Sonuç olarak rahmin içerisinde bulunan keselerde bazen sıvı birikimi olur ve sıvının az miktarda olması normalken, içerisinde kan ve iltihap görülürse, ayrıca ağrıya sebep oluyorsa, daha büyük bir sağlık probleminiz olabilir.
İlginizi çekebilir: Hamilelikte stres, bebeği nasıl etkiler?
Enfeksiyon, gebelik komplikasyonu veya endometriyoz ile miyomlar gibi diğer sağlık problemleri sebebi olabilirler. Ayrıca kistlerin, foliküllerin veya rahmin kendisinin yırtılması mümkündür. Bazı vakalarda doğurganlık tedavileri de fazladan sıvı birikimine sebep olabilirler. Ultrason genelde sıvı tespiti için yeterlidir. Ancak sıvı numunesi alınması gerekebilir. Sebebine bağlı olarak sıvının alınması veya antibiyotikler ile tedavi edilmesi gerekebilir.
Önemli not: Bu yazıda yer verilen tüm bilgi ve öneriler bilimsel destekli makaleler baz alınarak, genel bilgilendirme amaçlı hazırlanmış olup herhangi bir uzman tavsiyesi içermemektedir. Sayfa içeriğinde tedavi edici sağlık hizmetine yönelik bilgiler içeren öğelere yer verilmemiştir. Tanı ve tedavi için mutlaka hekiminize başvurun.
İlginizi çekebilir: Doğum sonrası kanama neden olur?