Masajın biz insanlar için sağlık bakımından pek çok faydası olduğunu biliyoruz; ağrıyı azaltması, kan basıncını düşürmesi, stresi azaltması bu faydalarının sadece birkaçı. Peki aynı şekilde masaj evcil hayvanlar için de faydalı mı?
Aslında bu sorunun net bir cevabı yok çünkü evcil hayvanlarda masaj konusunda yapılan akademik çalışmalar oldukça sınırlı. Fakat uzman veteriner hekimler, doğru şekilde yapılan masajın özellikle kedi ve köpekler için çok faydalı olduğunu düşünüyor.
Kedi ve köpeklerde masajın faydaları neler?
Kedilerin ve köpeklerin dolaşım sistemi ve sinir sistemi bizimkilere benziyor. Bu nedenle, masajın insanlarda olduğu gibi kedi ve köpeklerde de faydalı olduğu düşünülüyor.
Kedi ve köpeklerde masaj hareket kabiliyetini ve esnekliği artırıyor, sindirime yardımcı oluyor, deride yaraların oluşmasına engel oluyor, kas gelişimini destekliyor ve lenftik dolaşımı artırıyor. Masaj aynı zamanda evcil hayvanlarda anksiyeteyi ve stresi azaltmaya yardımcı oluyor, sinir sistemini rahatlatıyor, bağışıklık sistemini destekliyor. Masajın önemli bir faydası da kedi veya köpeğinizin tüylerinin altında gizlenen ve normalde fark edemediğiniz bazı farklılıkları fark etmenize imkan tanıması. Böylelikle kedi veya köpeğinizin sağlık durumunu daha yakından gözlemleyebilirsiniz.
Kedi veye köpeğinize masaj yapmadan önce bilmeniz gerekenler
Kedi veya köpeğinize masaj yaptırmak için bir uzmandan destek alabilirsiniz. Ancak bunun yerine kendinize de masaj yapabilirsiniz. Bunun için öncelikle kedi veya köpeğinizin sakinleşmesini ve rahatlamasını beklemelisiniz. Örneğin hareketli bir oyun seansının hemen ardından masaj yapmamalısınız.
Masajın süresini, evcil hayvanınıza göre belirlemelisiniz. Bu süre 10 dakika ile 1 saat arasında değişebilir. Evcil hayvanınız, masaj süresi yeterli geldiğinde bunu size ifade etmenin bir yolunu mutlaka bulacaktır.
Masaj öncesinde çevresel koşulları da uygun hale getirmelisiniz. Masaj yapacağınız yer; bir yoga matı veya havlunun üstü olabilir. Evinizde sakin bir köşe bulmalısınız. Masaja uygun bir müzik açabilir, evcil hayvanınızın rahatlamasına yardımcı olabilirsiniz. Bu sırada evcil hayvanınızın hangi pozisyonu alacağı konusunda bir yönlendirmede bulunmayın, bırakın kendisi en rahat olduğu pozisyonu belirlesin.
Eğer masaj konusunda uzman değilseniz şiatsu gibi baskı uygulanan tekniklerden veya hareket terapisi gibi masaj türlerinden kaçının. Temel şeylere odaklanmaya, evcil hayvanınızı rahatlatmaya çalışın. Masaja başlamadan önce evcil hayvanınızın genel durumunu dikkate alın. Ateşi veya ağrısı olan, mantar enfeksiyonu geçiren bir evcil hayvana masaj yapıp onun daha fazla canını acıtmak istemezsiniz.
Evcil hayvanınıza adım adım masaj
Eğer tüm koşullar uygunsa, evcil hayvanınıza masaj yapmaya başlayabilirsiniz. Masaj yaparken iki elinizi birden kullanmaya özen gösterin.
Masaja, kulaklardan başlayabilirsiniz. Eğer kısa süre içinde evcil hayvanınızın rahatlamasını istiyorsanız, kulaklara yapılan masaj rahatlama sağlar, stresi azaltır, sindirimi kolaylaştırır ve yorgunluğu azaltır.
İkinci adım olarak baş masajına geçebilirsiniz. Evcil hayvanlar baş masajından çok hoşlanır. Özellikle göz çevresine odaklanabilirsiniz. Göz çevresine yapılan masaj; mesane, safra kesesi ve midede rahatlama sağlar.
Daha sonra sırt bölgesine doğru inebilirsiniz. Eğer kediniz veya köpeğiniz sık sık kusuyorsa veya hassas bir midesi varsa yapacağınız sırt masajı mide sorunlarına iyi gelebilir.
Ardından patilere geçebilirsiniz. Evcil hayvanınızın patilerini avucunuzun içine alıp ovalamak, tüm vücudunun rahatlamasına yardımcı olur.
Masajınızı ön bacaklarına yağacağınız dokunuşlarla sonlandırabilirsiniz. Evcil hayvanınızın ön bacaklarına masaj yapmak, yumuşak hareketlerle aşağı-yukarı ovalamak kendini iyi hissetmesine yardımcı olur, enfeksiyon ve alerjiyle mücadeleyi destekler.
Evcil hayvanınıza masaj yaparken, onun size vereceği sinyalleri göz ardı etmemelisiniz. Masaj, bütünsel bir terapidir. Evcil hayvanınızla aranızdaki fiziksel ve psikolojik bir yakınlaşmadır. Evcil hayvanınıza masaj yaparken etrafa tüyler, ölü deri parçaları dökülebilir. Masaj sonrasında etrafı süpürerek tozlardan ve tüylerden kurtulmayı ihmal etmemelisiniz.
İlginizi çekebilir: Evcil hayvan sahipleri için hem yaratıcı hem de işlevsel hediye önerileri