İş yerinde stresli bir gün geçiren insanlar rahatlamak için çoğu zaman eve gidip televizyonun karşısına geçme veya video oyunu oynama eğilimi taşıyor. Oysa yapılan araştırmalar televizyon karşısında geçirilen vakitlerin stresi azaltma ve yeniden enerji verme konusunda pek de bir etkisi olmadığını gösteriyor.
Sonuçları Journal of Communication dergisinde yayımlanan ve Leonard Reinecke, Tilo Hartmann, Allison Eden tarafından yapılan araştırmaya göre zihinsel uğraş gerektirmeyen faaliyetler bireylerin zihinsel enerjilerini yerine koymaları için yardımcı olabiliyor ancak yoğun stres altındaki kişilerde durum böyle işlemiyor.
İsviçre ve Almanya’da yaklaşık 500 kişiyle görüşülerek yapılan araştırma kapsamında kişilere bir önceki gün ne yaptıkları, ne kadar yorgun oldukları ve televizyon veya video oyunu başında ne kadar vakit geçirdikleri soruldu. Katılımcılara aynı zamanda suçluluk hissedip hissetmedikleri, boş vakitlerini kendilerine enerji vermek için etkin bir şekilde kullanıp kullanmadıkları soruldu.
Araştırmaya göre iş yerinde stresli bir gün geçirenler, rahatlamak için televizyon veya video oyunu başına oturma eğilimini daha fazla taşıyor. Ancak yoğun stres altındaki kişiler, televizyon başında geçirilen vakit nedeniyle daha fazla suçluluk duyuyor.
Buna göre kişilerin boş vakit aktiviteleriyle ne kadar süre geçirdiği konusunda kendisine daha hoşgörülü davranması, uzun vadede daha karlı olabilir. Zira rahatlamak için geçiren zamanla ilgili suçluluk duymak, gün sonunda tam olarak rahatlamayı başaramadığınız anlamına geliyor.
Uplifers olarak stresli bir günün ardından rahatlamak için televizyon veya oyun başında oturmayı değil; mümkünse doğada kısa bir yürüyüşü, meditasyon yapmayı, dostlarınızla paylaşımda bulunmayı veya evcil hayvanınızla vakit geçirmeyi öneriyoruz. Üstelik bu hem göz, hem zihinsel hem de fiziksel sağlığınız için daha faydalı!
Kaynak:
Psy Blog