İster DSLR fotoğraf makinesiyle isterseniz de akıllı telefonunuzla fotoğraf çekiyor olun, takip etmeniz gereken birkaç kural sayesinde mükemmel fotoğraflar çekebilirsiniz.
Günümüzün modern akıllı telefonlarında bulunan kameralar, oldukça keskin ve kaliteli fotoğraflar çekmenize olanak sağlasa da, mükemmel kareyi yakalamak için öncelikle doğru koşulları (focus, contrast..vb.) nasıl bulabileceğinizi anlamanız gerekiyor.
İşte sizi fotoğraf çekme konusunda acemilikten uzmanlığa taşıyacak 6 öneri:
1. Düzgün bir şekilde odaklayın
Mükemmel bir fotoğraf, iyi odaklanmamışsa mükemmel değildir. Her ne kadar birçok kamerada auto-focus özelliği bulunsa da, hedefinizi doğru odakladığınıza emin olmalısınız. Ayrıca unutmayın ki; fotoğraf kontrast ve detaya sahipse yüzeye odaklanmak, sizin için daha kolay olacaktır. Burada kameranızın teknolojisi sizin referans noktanız olacaktır.
Bazı kameraların iki aşamalı focus özelliği fotoğrafı düzgün bir şekilde çekmenize yardımcı olmaktadır.
Bir nesneyi odakladığınızda, ‘üçte bir kuralı’nı asla unutmamalısınız. Üçte bir kuralı; kadrajı 9 eşit dikdörtgene bölerek ilgi noktasını ortada yer alan kesişim noktalarından birine yakın bir şekilde yerleştirmektir.
Ve kameranızı asla kıpırdatmamanız gerektiğini unutmayın. Kamerayı titretme odağın kaymasına ve bulanık bir fotoğrafın ortaya çıkmasına neden olacaktır.
2. Solgun görünümlü fotoğraflardan kaçının
Eğer flaş kullanarak güzel bir akşam fotoğrafı çekmeye çalışıyorsanız, fotoğrafınız yüksek ihtimalle solgun görünecektir. Hiç kimse renkleri solmuş ve boyutları düzgün ayarlanmamış bir fotoğrafa bakmaktan hoşlanmaz.
Bu durum kameranız doğru pozlamayı ayarlayamazsa ya da düz aydınlatma derinliği ortadan kaldırdığında gerçekleşebilir.
Birçok akıllı telefon, kullanıcılarına pozlandırmayı manuel olarak dengelemelerine izin veriyor, bu şekilde fotoğraflar düzgün kontrasta sahip oluyorlar. Flaş içinse yapmanız gereken, flaşın fotoğraftaki tek ışık kaynağı olmamasını sağlamak olacaktır. Ortam ışığının kaynağı olmalıdır ve bol ışıklı bir ortamda fotoğraf çekiyorsanız objektif hızınızı artırmanız gerekir.
Eğer tek ışık kaynağınız flaş ise, flaşı uygun bir yüzeyden yansıtmanız gerekir, yoksa düz fotoğraftan kurtulamazsınız.
3. Düzgün bir şekilde ayarlayın
Akıllı telefonların kamera sensörlerindeki pikseller oldukça yoğundur ve bu durum güzel detay yakalama konusundaki kabiliyetlerini sınırlandırmakta ve fotoğraftaki gürültüden etkilenmelerine neden olmaktadır. Aşağıdaki kurallara bağlı kalarak akıllı telefonunuzun kamerasından bir sahne kurabilirsiniz:
- Az ışık durumundan sakının.
- Arkadan ışıklandırmadan sakının.
- Düşük kontrastlı ışıklandırma öznenin önde ve merkezde olmasına izin vermeyecektir.
Eğer kişilerin fotoğraflarını çekiyorsanız hareket eden nesnelerden sakınmalı ve odak noktasını insanların yüzleri olarak almalısınız.
4. Anı yakalayın
Fotoğrafçılar mükemmel anı yakalamanın önemini, hazırlığın ve sabır göstermenin ise mükemmeli fotoğraflamada ana etken olduğunu bilirler. Eğer bir akıllı telefonunuz varsa, çok sık kullanılan kamera uygulamalarını ve varsayılan ayarları iyi kullandığınızdan emin olmalısınız.
Flaşınızı kapalı, pozlama dengesini 0 ve beyaz dengesini de ‘auto’ olarak ayarlayın. Bundan sonrası can alıcı anları yakalamak için gelişmiş bir göze sahip olmaktır. Bu da doğru kompoziyona ulaşmak için pratik yapmaya ve aydınlatmayı doğru kullanmaktan geçer. Bu ikisi bir fotoğrafı ‘an’a çeviren unsurlardır.
5. Aydınlatma tarzı
Belirli renkleri öne çıkarmak için renk yoğunluğuna sahip olmak ve onu kullanmak isteyeceksiniz. Spot ışığı kullanmak, belli renkleri öne çıkarmayı sağlayan klasik fotoğrafçılık tekniğidir ve fotoğraflarda bu renklerin dikkat çekmesini sağlar.
Ayrıca ışığın rengini ve fotoğraf karesine alacağınız alandaki etkisini değerlendirmeyi göz önünde bulundurun.
Turuncu ve sarı spektrumunda bulunan sıcak renkler, sıcak renkli objelerle uyumlu gözükecektir, özellikle ‘cool’ bir arka planla ayrışmak istiyorsanız.
Kendinize özgü fotoğraf tarzınızı geliştirmek için, telefonunuzun ayarları ve efektleriyle birlikte fotoğrafın ışığıyla da oynayarak, alışılmadık fotoğraf tarzlarını deneyimlemekten çekinmeyin.
Kaynak:
thenextweb.com