Özellikle son yıllarda daha fazla karşımıza çıkan somatik kavramından sizlere bahsetmek istiyorum. Psikosomatik, somatik hücre, somatik kas, somatik deneyimleme gibi kavramları belki sizler de duymuşsunuzdur. Gelişen dünya düzeni içerisinde artan stres düzeyleri, kaygı bozuklukları ve bunların getirmiş olduğu pek çok beslenme ve yeme bozuklukları, depresif bozukluklar, cinsel işlev bozuklukları vb. sorunlar psikosomatik durumlarla bağlantılı olabileceği için somatik deneyimleme çalışmaları kullanılmaktadır. Aynı zamanda sinir sistemi üzerinde biriken yükler sonucunda nedeni belli olmayan ağrı, mide bulantısı ve beyin sisi ve pek çok rahatsızlığın da psikosomatik olabileceği görülmektedir.
Psikosomatik rahatsızlık nedir?
Vücutta organik olarak yapısal bozukluklara neden olan ama ortaya çıkmasında psikolojik faktörlerin rol oynadığı bozukluklara psikosomatik rahatsızlıklar denir. Çözümsüz problemler nedeniyle değil; psikolojik faktörler ve beraberinde travmatik olaylar, genetik faktörler, yapısal sorunlar, kronik anksiyete ve depresyon gibi farklı faktörlerin birbirini etkilemesiyle çeşitli rahatsızlıklar olarak çıkabilir.
Peki, somatik deneyimleme nedir?
Travma ve stresle başa çıkmak için beden odaklı bir terapötik yaklaşımdır. Amerikalı travma terapisti Dr. Peter Levine tarafından geliştirilen bu yöntem, travmanın beden üzerindeki etkilerini hafifletmeyi amaçlar. Travmanın vücutta sıkışmış ve duyumsamalar şeklinde depolandığı fikrine dayanır. Bu enerji sinir sistemi üzerinde yük oluşturur. Bu durum, kişinin fizyolojik ve psikolojik diğer yatkın olabileceği faktörlerle birlikte bedeninde çeşitli sorunlara tetikleyici olabilir.
Somatik deneyimleme kişinin bedensel duyumlarına ve tepkilerine dikkat eder ve bu duyumlar üzerine çalışır. Kişinin farkındalığını artırarak, güvenli ve kontrollü bir şekilde travmatik anılarla bağlantılı bedensel tepkileri çözmesine yardımcı olur. Yaşamış olduğumuz travma ve sorun düzeyleri yüksek ise her zaman bir hekim, fizyoterapist, psikolog ve psikiyatr gibi uzmanlara danışarak ve yardım alarak lütfen hareket ediniz. Basit olduğunu düşündüğünüz pek çok çalışma sizi daha olumsuz hallere sokabilir, her kişinin bedeni parmak izi gibi kendine özeldir, her yöntem ve çalışma size uygun olmayabilir.
Daha ufak düzeyde kendiniz çalışarak yapabileceğiniz düzeylerde ise veya uzman yönlendirmesinden sonra destekleyici çalışmalar olarak egzersiz, nefes, meditasyon imajinasyon vb. çalışmalar yapabilirsiniz.
Örneğin: Bir hareket probleminiz varsa uzman görüşü aldıktan sonra veya bir uzmanla birlikte ağrısız ve küçük düzeylerde başlayacağınız çalışmalar yavaş yavaş sizi kuvvetlendirir ve belli bir süre sonra kaslarınız, zihniniz ve sinir sisteminiz için güvenli alanı tekrar oluşturursunuz ve sorunlarınız azalır.
Nefes, meditasyon, imajinasyon vb. gibi çalışmalar, yüksek yoğunlukta yaşamış olduğunuz duyguları bedeniniz ve sinir sisteminiz üzerindeki regülasyon (düzenleme) etkileri sayesinde çözmenize yardımcı olur, üzerine çalıştığınızda sinir sistemi üzerindeki yüklerinizi azaltırsınız. Bu da daha sonrasında yaşayacağınız ya da geçmişte yaşadığınız duygu durumlarını ve beraberinde getirdiği fiziksel ve psikolojik sorunları çözmenize yardımcı olabilir.
Bedenimize ve zihnimize ne kadar iyi bakarsak o da bir araba gibi bize daha uzun süre keyifli ve rahat yolculuklar sağlayacaktır.
İlginizi çekebilir: “Nefesimle nasıl değişebilirim?”“