Psikosomatik ağrıların altında yatan nedenler nelerdir?
Hayatımızın bir döneminde vücudumuzda mutlaka sebebi belli olmayan, belli bir tıbbi açıklamaya dayandırılamayan ağrılar hissetmişizdir. Özellikle sırt, omuz, boyun, bel, baş ve bazen bacak ağrıları gibi kimi zaman günlük rutinimizi etkileyen sıkıntılar çekmiş olabiliriz. İşte fiziksel olarak hissettiğimiz, ancak tıbbi nedeni olmayan ağrılara “psikosomatik ağrılar” diyoruz. Bu terim zihin anlamına gelen “psike” ve vücut anlamına gelen “soma” kelimelerinden türemiştir.
Psikosomatik ağrıyı tıbbi kaynaklı ağrıdan ayıran en önemli özellik zihnimiz bir şeyle meşgulken bu ağrıları çok hissetmiyor olmamızdır.
Psikosomatik ağrıların nedenleri nedir?
Psikosomatik ağrılar tek bir durumdan kaynaklanabileceği gibi bu ağrıların birden çok nedeni de olabilir. Çözülemeyen travmalar, geçmişte yaşanan ciddi bir hastalık öyküsü, yoğun iş/okul temposu, ilişki problemleri, genel zihin yorgunluğu, kronikleşmiş stres gibi birçok durum psikosomatik ağrılara neden olabilir.
Psikosomatik ağrı türleri
1. Boyun ve omuz ağrıları: Psikosomatik ağrılar genellikle en sık bu bölgelerde görülür. Omuzlarda ve boyunda gerginlik, bazı durumlarda hareketle beraber ağrının artması gözlemlenebilir.
2. Sırt ve bel ağrıları: Bir diğer sık görülen bölgedir. Sırtta ve belde baskı hissi oluşabilir. Özellikle iş stresi çok fazla olan kişilerde ve kadınlarda daha sık görülür.
3. Baş ağrısı: İş stresi, sosyal ve özel ilişkilerde problemler kronik baş ağrısına sebebiyet verir ve günlük hayatı olumsuz etkiler.
4. Kol ve bacak ağrıları: Erkeklerde kadınlara oranla daha sık görülür. Yoğun stresin etkisi vardır.
5. Karın ağrısı: Kadınların kronikleşmiş regl ağrıları da dahil olmak üzere hem kadınlarda hem erkeklerde görülür. Stresin sindirim sistemine doğrudan etkisinin de önemi bu ağrılarda ortaya çıkar.
Psikosomatik ağrılar nasıl tedavi edilir?
Tüm tetkikler yapıldıktan sonra, ağrıların tıbbi kaynaklı olmadığı netleştirildikten sonra düzenli psikoterapi ve gerekirse psikiyatrik destek ile tedaviye başlanabilir. Buna ek olarak gevşeme egzersizleri, meditasyon ve hafif egzersizler çok etkilidir.
İlginizi çekebilir: Mutlulukla ilişkili 4 hormon: Serotonin, dopamin, oksitosin ve endorfin