Probiyotiklerle ilgili doğru bilinen yanlışlar

Probiyotik konusu gün geçtikçe tüketicilerin daha çok kafasını karıştırıyor. Market reyonlarında probiyotik içeren ürünlerin sayısı arttıkça, bu ürünlerle ilgili doğru karar vermek zorlaşıyor.

Boston’daki MassGeneral Çocuk Hastanesi’nde kamu sağlığı üzerine çalışmalar yapan Pediyatri Profesörü Dr. Patricia Hibberd, probiyotiklerin kullanımı, faydaları ve sağlık açısından önemiyle ilgili ciddi bir kafa karışıklığı olduğunu söylüyor. Profesör Hibberd’e göre probiyotiklerle ilgili kafa karışıklığının en önemli nedeni reklamlar. Probiyotik içeren hiçbir gıda madderinin belli bir hastalığı önlediği ve tedavi ettiği kanıtlanmış değil, ancak üreticiler probiyotiklerle ilgili genel sağlığa dair pek çok iddiada bulunabiliyor. Örneğin gıda üreticileri probiyotik içeren ürünleri için “sindirime yardımcı olur” ifadesini kullanıyor. Ancak burada neyin kastetildiği tam olarak belirtilmiyor.

İlgili yazı: Mutfağınızda bulunması gereken süper besinler ve sağlığınıza faydaları

Uplifers olarak probiyotiklerle ilgili doğru bilinen yanlışları derledik:

1. Yanlış: Tüm probiyotikler temelde aynıdır

Profesör Hibberd, bunun tamamen yanlış olduğunu söylüyor. Bazı probiyotikler tek yapılı, bazıları çoklu yapılı olabiliyor. Aynı probiyotik türleri içinde bile farklı yapıda olanlar bulunabiliyor. Yüzlerce probiyotik türünün sağlık üzerindeki etkileri farklı oluyor. Bu konudaki çalışmalar henüz tamamlanmadığı için, bu etkileri bilmek de mümkün değil.

Probiyotiklerle ilgili doğru bilinen yanlışlar
Probiyotikleri ilaç gibi görmek yanlış, probiyotikler ilacın bir tamamlayıcısı olarak düşünülebilir.

2. Yanlış: Probiyotikler ilaç yerine kullanılabilir

Bazıları doğal tedavi yöntemlerini tercih etmeyi seviyor. Ancak probiyotikleri ilaç gibi görmek yanlış, probiyotikler ilacın bir tamamlayıcısı olarak düşünülebilir. Profesör Hibberd de “Hiçbir zaman hastalarıma ilacı kesip probiyotik kullanımına geçmelerini söylemem” diyor. Bunun yerine insanların probiyotikleri mevcut tedavi programlarına ek olarak kullanması gerekiyor.

İlgili yazı: Kefir ve yoğurt hakkında her şey: Hangisi daha sağlıklı?

3. Yanlış: Gıdaların ve ek besinlerin ambalajlarında gerçek mikrop ölçümleri yer alıyor

Bunun her zaman böyle olduğunu söylemek mümkün değil. Gıda paketlerinin üzerindeki etiketler tüketicilere o gıdanın içinde ne kadar bakteri olduğunu söylemez, bunun yerine söz konusu gıdanın “canlı bakteri” veya “canlı kültür ürünü” barındırdığını belirtir. Profesör Hibberd de probiyotik içeren ürünlerin gerçek mikrop hesaplamalarının her zaman etiketlerinde belirtilmediğini söylüyor. Bazı ürünlerin üzerinde, üretim tarihindeki canlı mikrop hesaplamaları yer alabiliyor ancak bu da paketleme, nakliye ve satış sürecinse değişkenlik gösterebiliyor.

4. Yanlış: Birçok yoğurt iyi bir probiyotik kaynağıdır

Profesör Hibberd, üzerinde yoğurt yazdığı için o ürünün probiyotik kaynağı olduğunu düşünmenin yanlış olduğunu söylüyor. Bazı yoğurtların içinde milyonlarca iyi bakteri bulunuyor. Ancak hepsi böyle değil.

İlgili yazı: Mehmet Öz’ün alışveriş listesi

5. Probiyotik tüketmek soğuk algınlığını önlemenize yardımcı olur

İnsanlar zaman zaman probiyotiklerı bağışıklık sistemini güçlendirmek ve hastalıklardan korunmak için tüketiyor. Probiyotiklerin soğuk algınlığının önlenmesine yardımcı olduğunu söyleyen birkaç araştırma var ancak bunu destekleyen ciddi sonuçlar olduğunu söylemek mümkün değil. Profesör Hibberd de bu konuda yeterince kanıt olmadığının altını çiziyor ve probiyotiklerle ilgili daha fazla araştırma yapılması gerektiğini işaret ediyor.

Kaynak:
LiveScience

Uplifers
Kaliteli ve mutlu yaşam koçunuz!