Pozitif bir bakış açısına sahip olmak hayatınızda neleri değiştirir?

Neredeyse evrensel bir slogana dönüşen “Pozitif ol!” cümlesi, kişisel gelişim kitaplarından yoga derslerine, filmlerden tişört üstü yazılarına kadar her yerde daima karşımızda. Ama tüm bu “pozitiflik kuşatması”na rağmen çok azımız pozitif düşünmenin insan hayatındaki somut etkileri hakkında fikir sahibi. Uplifers olarak “Pozitif bir bakış açısına sahip olmak hayatınızda neleri değiştirir?” sorusunun peşine düşerek pozitif düşüncenin önemini araştırdık…

Pozitif düşünmek bedensel sağlığınızı doğrudan etkiler

Karamsarlığın bedensel ve ruhsal sağlık için, kötü alışkanlıklardan farksız olduğunu raporlayan sayısız araştırma söz konusu. Pennsylvania Üniversitesi’nden Martin Saligman’a göre pozitif düşünmek yerine sürekli en kötü senaryolara göre yaşamayı seçen karamsarların depresyon eğilimleri, pozitif düşünenlere oranla 5 kat daha fazla. Yine Martin Saligman’ın, Dartmounth ve Michigan Üniversiteleri ile ortaklaşa yürüttüğü ve 25 ila 65 yaşları arasındaki kişilerle çalıştığı bir araştırma, negatif düşünmekten vazgeçemeyen grubun -yaşı ne olursa olsun- kortizol (stres hormonu) seviyelerinin normalin çok üstünde çıktığını ortaya koyuyor. Kortizol hormonunun normal seviyelerin üzerinde olması ise kişinin kardiyovasküler (kalp ve damar hastalıkları) rahatsızlıklara daha yatkın olmasına ve oto-immün rahatsızlıklar adı verilen bağışıklık sistemi bozukluklarına yakalanma ihtimallerinin artmasına neden olabiliyor. Yine bağışıklık sisteminin zayıflaması, vücudun tümör oluşumu ve enfeksiyon gibi istenmeyen durumlara daha yatkın hale gelmesine yol açabiliyor.

Pozitif düşünce ve zihin ilişkisi

Pozitif düşünce, insanın zihinsel süreçlerini de birebir etkileyen bir olgu. North Carolina Üniversitesi psikoloji bölümü anabilim dalı başka Barbara Fredrickson bunu kanıtlamak için son derece basit ve çarpıcı bir deney yapmış. Deneye katılanları 2 ayrı gruba ayıran Fredricson, birinci gruba sadece mutluluk veren keyifli görüntülerden oluşan bir video izletirken, ikinci grup da bu esnada iç karartıcı ve rahatsızlık verici görüntülerden oluşan bir videoyu izliyor. Bu esnada üçüncü ve kontrol grubu olarak konumlandırılan grubun da nötr ve herhangi bir duygu içermeyen görüntüleri takip etmesi sağlanıyor. Videoların izlenmesinin ardından her katılımcıdan “…… isterim” kalıbıyla yazabildikleri kadar cümle yazmaları isteniyor. Sonuçta mutluluk veren görüntüleri izleyen grup en fazla cümle kalıbını en kısa sürede yazmayı başarırken, bu sıralamayı kontrol grubu ve karamsar videolar seyreden grup takip ediyor.

Yukarıda pozitif düşüncenin fiziksel sağlık üzerindeki etkilerine dair araştırmasından söz ettiğimiz Martin Saligman’a göre, özellikle insanlarla doğrudan iletişim içinde olduğunuz bir mesleğe ya da kreatif zeka ürünleri ortaya koymanızı gerektirecek bir uzmanlığa sahipseniz pozitif düşünce iş hayatınızdaki performansı da hissedilir oranda artırabilir. Ayrıca Saligman, doktor, sağlık ve yargı mensupları gibi yoğun ve stresli koşullar altında çalışanların sakin ve sağduyulu kalabilmelerinin en iyi yolunun da pozitif düşünce olduğunu sözlerine ekliyor.

Daha pozitif bir bakış açısına sahip olmak için neler yapabiliriz?

Meditasyon yapın

Günde sadece 10 dakikanızı meditasyona ayırmak, hayatta her şeyi kontrol edemeyeceğinizi ve hayatın tek ve biricik olduğu gibi gerçekleri size hatırlatarak büyük resmi görmenize yardımcı olur.

İlginizi çekebilir: En temel meditasyon teknikleri: Odaklanma, farkındalık ve transandantal

Duygularınızı kağıda dökün

Journal of Research in Personality’de yayınlanan bir araştırmaya göre 3 ay boyunca her gün düzenli olara duygularını kağıda döken kişilerin bu süreç sonunda fiziksel ve ruhsal sağlıklarında önemli pozitif gelişmeler kaydedilmiş. Bunu yapmanın en kolay yolu bir günlük tutmaya başlamak olabilir!

Çocuksu bakış açınızı kaybetmeyin

Hayatınızda işe, eve ve arkadaşlara zaman ayırdığınız gibi oyun oynamaya da zaman ayırın! Her hafta mutlaka sizi mutlu edecek aktivitelerle meşgul olun. Bu bir bilgisayar oyunu olabileceği gibi, ata binme ya da dans da olabilir. Tamamen neden keyif aldığınıza bağlı!

Hırslarınızdan arının

Başarı, özellikle de iş başarısı konusunu takıntı haline getirmeyin. Çünkü unutmayın ki günün sonunda hepimiz, hayatımızın diğer alanlarında kendimizi mutlu edebilmek için araç olacak parayı kazanmak için çalışıyoruz. Bunu kendinize sık sık hatırlatın.

Kaynak
huffingtonpost.com
forbes.com
psychologytoday.com

İlginizi çekebilir: Daha pozitif bir bakış açısına sahip olmak için hayatınızda yapmanız gereken 10 değişiklik

Uplifers
Kaliteli ve mutlu yaşam koçunuz!