X

Potasyum eksikliği, sağlıklı boşaltım sistemi, antienflamatuar etkili çorbalar: 2022 yılının en çok okunan Live Up yazıları

Birbirinden lezzetli yemek tariflerinden farklı egzersiz türlerine, çeşitli hastalıkların belirtilerinden vitamin-minerallerin vücutta üstlendiği rollere; yaşama, dengeli beslenmeye, bütüncül sağlığa farklı konuları ele aldığımız Live Up kategorimizin 2022 yılında en çok okunan yazılarını bir araya getirdik. İşte Live Up kategorimizde yıl boyunca sizlerin en çok severek okuduğu yazılar: 

10. Eliptik bisiklet faydaları: Nedir, ne işe yarar ve kaç kalori yaktırır?

Eliptik bisiklet, 90’lı yılların başında icat edilen, üç hareketi tek alette birleştiren bir egzersiz aleti. Vücuttaki tüm kasların çalışmasını sağlayan eliptik bisiklet, hem spor salonlarının hem de evde egzersiz deneyimlerinin en favori ekipmanlarından biri. Kısa zaman aralıklarında bile uygulandığında metabolizmayı hızlandıran, kalori yakma sürecini destekleyen ve kasları güçlendiren, neredeyse vücuttaki tüm kasları çalıştıran eliptik bisikletin sağladığı sayısız fayda var. Hepsini yazımızda detaylıca ele aldık.

Yazıyı inceleyin: Eliptik bisiklet faydaları: Nedir, ne işe yarar ve kaç kalori yaktırır?

9. Hazmı kolaylaştıran besinler: Sindirim sağlığına dost 14 yiyecek

Sindirim sorunları yaşıyorsanız öncelikle şu önemli sözü hatırlamakta fayda var: Ne yerseniz osunuz! Daha da önemlisi sindiriminiz, kesinlikle yediklerinizi yansıtır. Bu yüzden sindirimi kolaylaştıran yiyecekleri beslenmenize eklemeli, bunun içinse hazmı kolaylaştıran besinlerin neler olduğunu keşfetmelisiniz. Yoğurt, elma, rezene ve çok daha fazlasını yazımızda bulabilir, sindirim sisteminizi destekleyebilirsiniz.

Yazıyı inceleyin: Hazmı kolaylaştıran besinler: Sindirim sağlığına dost 14 yiyecek

8. Sık ve sürekli geğirmenin nedenleri ve çözüm önerileri

Gün içinde ara ara ihtiyaç duyduğumuz fizyolojik eylemlerden biri olan geğirme, yaşamsal faaliyetlerin devam ettiği vücudumuzda metabolizma faaliyetlerinin doğru şekilde işlediğini gösteren bir sağlık belirtisi olarak değerlendiriliyor. Öte yandan, bu eyleme çok sık ihtiyaç duymamız veya elimizde olmadan gün içerisinde sürekli meydana gelmesi bir şeylerin ters gittiğinin göstergesi olabiliyor. Çoğu zaman gerçekleştirdikten sonra rahatlama hissettiğimiz geğirme eylemi, çok sık yaşandığında rahatsız edici bir hale dönüşebiliyor. Sürekli geğirme eylemi, çevresel faktörlerle ilişkili olabileceği gibi, temelinde fiziksel rahatsızlıklar veya psikolojik etmenler de barındırabilir. Mide rahatsızlıkları, beslenme alışkanlıkları, diyabet, stres en önemli olası nedenler arasında. Daha fazlası için ilgili yazımıza göz atabilirsiniz.

Yazıyı inceleyin: Sık ve sürekli geğirmenin nedenleri ve çözüm önerileri

7. Çok yediğiniz bir günün ardından izlemeniz gereken sekiz adım

Arkadaşlarla çıkılan bir akşam yemeği, akşam gidilen bir parti, tatlılara doyulan bayram ziyaretleri, ya da yemek dahil hiçbir şeyin üstüne çok düşünmek istemediğimiz tatiller… Sebepler değişken olsa da, normalden fazla yediğimiz her öğünün ardından hissettiklerimiz genelde aynı; pişmanlık, suçluluk ve bazen panik. Ama çok yediğiniz bir günün ardından kötü hissetmenize gerek yok. Birtakım durumlara dikkat ederek ertesi gün kendinizi rahatlatabilirsiniz. Sakin kalmak, bol su içmek, iyi uyumak ilk olarak yapabilecekleriniz arasında. Daha fazlası için yazımızı incelemeyi unutmayın.

Yazıyı inceleyin: Çok yediğiniz bir günün ardından izlemeniz gereken sekiz adım

6. Potasyum eksikliğiniz olduğunu nasıl anlarsınız?

Vücut tarafından üretilmediği için dışarıdan hazır olarak alınması gereken potasyum, hücreler ve sinir bağlantıları arasındaki iletişimin sağlanmasında kritik bir role sahiptir. Ayrıca, tüm kasların işleyişi ve böbrek fonksiyonları için de oldukça önemlidir. Birçoğumuz sağlıklı bir beden ve zihin için D, C veya B vitaminleri gibi takviyeleri kritik olarak görsek de fazla aşina olmadığımız potasyum elementi de bütüncül sağlığımız için büyük önem taşır. Bu nedenle vücudumuzun verdiği sinyallerin farkında olmak ve potasyum eksikliğine karşı zengin potasyum kaynaklarını beslenmemize eklememiz gerekir. Peki, potasyum eksikliği nasıl anlaşılır? Şişkinlik, kabızlık, ağız kuruluğu, sebepsiz yorgunluk en belirgin sebepler arasında, ancak bu kadarla sınırlı değil…

Yazıyı inceleyin: Potasyum eksikliğiniz olduğunu nasıl anlarsınız?

5. Karaciğer hasarının belirtileri: Vücudunuzun size verdiği 12 işaret

Karaciğer, birçok fonksiyonu olduğu için olmadan yaşayamayacağımız, insan vücudundaki en önemli organlardan biri. Bu yüzden karaciğer hasarının belirtilerinin farkında olmalı ve bu organa iyi bakmalıyız. İnanması güç olsa da karaciğerin 100’den fazla hastalığı var. Bununla ilgili olarak olumlu olan tek şey, her hastalığın kendine has semptomları olması. Karaciğer sirozu, karaciğer yağlanması, hepatit ve alkolik karaciğer hastalığı bu organın sahip olabileceği hastalıklardan sadece birkaç tanesi…

Yazıyı inceleyin: Karaciğer hasarının belirtileri: Vücudunuzun size verdiği 12 işaret

4. Kantaron yağının faydaları nedir? Kantaron yağı nasıl kullanılır?

İnsanlar yüzyıllardır hastalıklarına ve dertlerine bitkilerden ilaç yapmaya çalışmış, doğadan medet ummuşlardır. Bitkilerin şifalı gücü, günümüzde hala sağlığımıza destek olmaya devam ediyor. Kantaron yağı da sağlık faydalarıyla dikkat çeken bir yağ. Sarı kantaron bitkisinden elde edilen kantaron yağı, iyileştirici yağlar arasında önemli bir yere sahip. Sarı kantaron bitkisi ise “mayasıl otu”, “kılıç otu”, “koyunkıran”, “binbirdelik otu” veya “kan otu” gibi isimlerle de bilinen, kırlarda kendi başına yetişen bir bitkidir. Faydalarının keşfedilmesiyle birlikte sarı kantaron bitkisi yetiştiriciliği de yapılmaya başlanmıştır. Hücreleri yenileyen, iltihaplanmayla savaşan, kabızlığı önleyen kantaron yağının sonsuz faydasını yazımızda keşfedebilirsiniz.

Yazıyı inceleyin: Kantaron yağının faydaları nedir? Kantaron yağı nasıl kullanılır?

3. Boşaltım sisteminizin sağlıklı olup olmadığını nasıl anlarsınız?

Sağlıklı bir vücudun göstergelerinden biri olan boşaltım sistemi hakkında yazıp çizmenin pek tercih edilmediği hepimizin malumu. Konu pek iç açıcı olmasa da, boşaltım ihtiyacımızı gidermeyi nefes alıp vermek kadar doğal bir olgu olarak kabul edip, hakkında konuşabilmek gerekiyor. Tuvalete gitme sıklığı ve hatta dışkının renk, şekil ve kokusu hakkında tek bir “normal” belirlemek söz konusu değil. Boşaltım sisteminin çalışma şekli kişiden kişiye değişebilir, dolayısıyla her birey için normal olan farklıdır. Detaylı bir okuma için aşağıdaki linkten yazımıza tıklayabilirsiniz.

Yazıyı inceleyin: Boşaltım sisteminizin sağlıklı olup olmadığını nasıl anlarsınız?

2. 3 malzemeyle kolayca hazırlayabileceğiniz antienflamatuar etkili sonbahar çorbaları

Özellikle mevsim geçişlerinde bünyemizi korumak için bağışıklığın baş düşmanı enflamasyona karşı önlem almamız şart. Bunu yapabilmenin en etkili yolu da antienflamatuar beslenme. Eklem ve kas ağrılarından boğaz tahrişine, solunum rahatsızlıklarından ruh sağlığı bozukluklarına pek çok sağlık sıkıntısına zemin hazırlayan enflamasyona karşı antienflamatuar etkili yani iltihap önleyici besinlerden destek alabiliriz. Hazır havalar da soğumaya başlamışken içinizi ısıtacak lezzetli, pratik ve bir o kadar da sağlıklı antienflamatuar etkili çorba tariflerini keşfetmek isterseniz hemen ilgili yazımıza tıklayabilirsiniz.

Yazıyı inceleyin: 3 malzemeyle kolayca hazırlayabileceğiniz antienflamatuar etkili sonbahar çorbaları

1. Safra kesesi diyeti nasıl olmalı? Kaçınılması gerekenler ve beslenme önerileri

Çoğu insan safra kesesi sağlığını düşünmese de safra kesesi diyeti merak edilen konular arasında yer alıyor. Şekil itibariyle armuta benzeyen bu organ, vücudun yağları sindirmesine yardımcı olan safra sıvısını toplamak ve depolamak gibi önemli bir göreve sahip. Olması gerektiği gibi çalışmadığında veya safra taşı oluştuğunda bile çoğu insan bir sorun olduğunu fark etmeyebilir. Yine de insanların küçük bir yüzdesinde safra taşı karın ağrısı, şişkinlik, mide bulantısı ve kusma gibi semptomlara neden olabilir. Safra kesesi diyeti ise doğrudan safra taşını iyileştiremese de ne yediğinizi izlemeniz ve sağlıklı bir beslenme programı benimsemeniz, taş oluşumunun ve olası semptomların önlenmesine yardımcı etki yaratabilir. Detaylar için yazımızı inceleyebilirsiniz.

Yazıyı inceleyin: Safra kesesi diyeti nasıl olmalı? Kaçınılması gerekenler ve beslenme önerileri

Live Up kategorisinden sonra Feel Up kategorimizin bu sene en çok okunan yazılarını keşfetmek için Quiet quitting, wellness gayrimenkulları, enneagram kişilik tipleri: 2022 yılının en çok okunan Feel Up yazıları başlıklı yazımıza da göz atmayı unutmayın.

Uplifers: Kaliteli ve mutlu yaşam koçunuz!
İlgili Makale