X

Plansızlık en iyi plan olabilir mi?

Facebook’un doğma hikayesiyle karşılaştıysanız, aslında bir planın parçası olarak değil de eğlencesine ortaya çıktığını biliyor olabilirsiniz. Evet, sonrasında ilerleyişi oldukça çetrefilli ve türlü türlü planlar sayesinde olsa da, gerçekleşme hikayesi Harvard öğrencilerinin kendi aralarında eğlenmek için sanal bir platform fikrini sevmeleriyle başlamış. Benzer bir şekilde Google’ın inşasındaki ilk adımlar da gelecek planlarıyla değil, Larry Page ve Sergey Brin’in matematiksel oyunlarla, çeşitli kod denemeleriyle birlikte zaman geçirirken buldukları daha sonra değiştirerek, geliştirerek üzerinde çalıştıkları bir arama motoru olarak şekillenmiş. Yani, ilk başladıklarında planları bugünkü Google’ı kurmak değilmiş; ama olmuş…

İki örnekten nereye varacağımı tahmin etmiş olabilirsiniz: Evet, acaba plansızlık en iyi plan olabilir mi? Planlarımıza sıkı sıkıya bağlandığımızda ilerleyişimizi engelliyor olma ihtimalimiz var mı? Belki de planlar sandığımız kadar gerekli değildirler… Olamaz mı? Herkes iş bulmak, ev-araba almak, daha çok kazanmak, daha başarılı olmak için planların öneminden bahsediyor ama kimse plansızlığın da güzel olabileceğinden söz etmiyor… Şimdi, biraz plansızlık konuşacağız.

Geçtiğimiz günlerde Body and Soul’da Why Life Is Better Without Plans başlıklı bir makaleye denk geldim ve itiraf etmeliyim ki son zamanlarda planlarının içinde kaybolmuş bana ilaç gibi geldi. Plan, plan, plan nereye kadar diye dertlenirken okuduktan sonra aklıma döviz kuru henüz yürekleri bugünkü kadar dağlamıyorken çıktığımız İtalya tatili geldi. Sayılı gün, görülmesi gereken yüzlerce yer, gidilmesi gereken onlarca şehir, tadılması gereken envai çeşit yemek olunca gitmeden günü gününe hatta saati saatine plan yapmıştık. Büyük çoğunluğuna uyum sağlasak da ayaklarımızda derman kalmadığı bir gün planları boşverip kafamıza göre takılmıştık. Karşımıza çıkan müzelere girip, beğendiğimiz sokaklarda durup, acıktığımızda ilk gördüğümüz yerde yemek yeyip i-na-nıl-maz eğlenmiştik. E amaç zaten eğlenmek, keyifli vakit geçirmek değil miydi? Plansız daha mutlu hissediyorsak neden her zaman bir plana bağlı hareket etmek için kendimizi zorlayalım ki?

Marisa Bate tarafından kaleme alınan makalede “Hiçbir şey bilinmeyenin, sürprizin ve olasılığın heyecanını yenemez. Hiçbir şeyin ekarte edilmesini istemiyorum. Her kapının açılmasını istiyorum; büyük ve küçük planların sorunu da bu. Bazı kapıları kapatıyorlar. Bazı şeyleri dışlıyorlar. Ve 21 yaşında, o kumsalda, denize ve olabilecek her şeye bakma hissini asla kaybetmek istemiyorum. Bu, damarlarımda sihir gibi sızlıyor, şimdi bile. Peki, ihtiyacım yokken neden bundan vazgeçeyim? Neden herhangi bir şeyi ekarte edeyim? Neden plan yapayım?” kısmı birçok yeni ışık yaktı zihnimde, ruhumda ve bu ‘plansızlık’ vurgusu beni içine çekmeyi başardı, plansızlık üzerine biraz daha okuma yapmak istedim. Sonuç: Plansızlığın da en az plan yapmak kadar hayat değiştirici bir yönü olduğu.

Daha fazla ‘olasılık’

Yaşam, sonsuz ihtimaller denizi. Her an beklenmedik olaylara, heyecan verici sürprizlere, mutluluk dolu yeniliklere gebe. Aşk, iş, fırsatlar ve daha birçok olasılığı içerisinde barındıran anların farkına varmak için, planların esiri olmamak şart. Belki de farkında olmadan yaptığımız planlara sıkı sıkıya bağlandıkça dar bir pencereden izliyoruzdur hayatı ve planları bazen kaldırdığımızda ya da esnettiğimizde tüm ihtimalleri kucaklamaya hazırlıyoruzdur kendimizi.

Daha fazla ‘anda kalma’

Planla  eş anlamlı sayılabilecek bir kelime varsa, o benim için kesinlikle ‘endişe’dir. Bana göre plan demek sürekli bir şeyler hakkında düşünmek, ya öyle olursa, ya böyle olursa diye endişelenmek, zihni belki de hiç gerçekleşmeyecek olumsuzluklarla doldurmak demek. Bu yüzden de anda kalamayıp gelecekle meşgul olmak demek. Oysa ki, plansızlığın güzel yanı anda kalma becerisini de desteklemesi. Bir plan yapmadıysak zaten gelişine anı yaşamaz mıyız?

Daha fazla ‘özgürlük’

Kalbimizin sesini ‘gerçekten’ dinlemeyi başarabilmek kadar özgürlük verici bir his var mı? Aklınızdan, gönlünüzden geçeni dinleyip, içinizden geldiği gibi yaşadığınızda ve herhangi bir plan tarafından kontrol edilip, kısıtlanmadığınızda özgürlüğün tadı sizce de daha iyi çıkmaz mı? Plansız olmanın verdiği özgürlük hissi, ‘yaşıyorum bu hayatı’ diyebilmenin en güzel yolu bence. Planlara bağlı kalmak özgürlüğümüzden çalacaksa bazen bırakalım planlar eksik kalsın.

Not: Plansızlığın güzelliği, tüm planlarınızı çöpe atın demek değil. 😊 Ama, bu yönünün de farkına varmakta fayda var. Sizi engelleyen, kısıtlayan, büyümenizi, ilerlemenizi durduran planlarınızın varsa, bu yazı onları değiştirmek, dönüştürmek ya da yerlerine yenilerini koymak için bir işaret olabilir. Biz değişiyoruz, ülkemiz değişiyor, dünya değişiyor, etrafımızdaki insanlar değişiyor, zevklerimiz, hayallerimiz değişiyor, planlarımız neden aynı kalsın ki. Bazen onları da değiştirmek hatta zaman zaman serbest bırakmak belki de en iyisidir…

Kaynak: bodyandsoul, apg

İlginizi çekebilir: Her şeyi kontrol etme isteğinden kurtulmak için öneriler

Ecem Şenyurd Efecan: Selam, ben Ecem! Boğaziçi Üniversitesi’nden mezun olduktan sonra çeşitli özel kurumlarda çalışıp akademi özlemiyle soluğu yine üniversitede aldım, daha öğrenilecek çok şey vardı! Mindfulness üzerine tez yazıp 'an'da kalmayı hala başaramayan biri olarak insana iyi gelen ne varsa bulmaya, uygulamaya, hayatımın bir parçası haline getirmeye çalışıyorum. Tam bir kahve severim, günlük sınırsız doz alımıyla hayatımın olmazsa olmazı. Üretmeye bayılıyorum! :)

Geleneksel lezzetlerden vazgeçmeden bitki bazlı beslenmek isteyenlere: Fine Life Fermente Kajulu İçecek

Son yıllarda sağlıklı beslenme ve bilinçli tüketim alışkanlıklarının, daha önce hiç olmadığı kadar ilgi gördüğü kesin. Veganlık, vejetaryenlik, fleksitaryen gibi bitki bazlı beslenme türleri, sadece etik ve çevresel nedenlerle değil, aynı zamanda bütüncül sağlık açısından sunduğu çeşitli faydalar nedeniyle de dünya genelinde hızla yayılmaya devam ediyor. Bitki bazlı beslenme alışkanlıklarına yönelik talepler hızla artarken çok sayıda bitki bazlı ürün de raflardaki yerini alıyor. Özellikle süt ürünlerine alternatif arayanlar için çok sayıda ürün piyasaya sürülüyor. Bu konuda öncü isimlerden biri olan Metro Türkiye de “Sofrada herkese yer var!” mottosuyla tüketicilerin ihtiyaçlarına, yenilikçi ürünlerle cevap veriyor.



Raflarında 400’den fazla bitki bazlı ürün sunan Metro Türkiye, geleneksel lezzetlerden vazgeçmeden bitki bazlı beslenme alışkanlıklarına sahip olmanın en leziz yollarını sunuyor. Ve güzel haber; Türk mutfağının favori içeceklerinden ayrana bitki bazlı alternatif sağlıyor: Fine Life Fermente Kajulu İçecek.

Lezzetli, vegan, fermente: Ayrana bitki bazlı alternatif

Herkes için sağlıklı beslenme ve sürdürülebilirlik anlayışıyla hareket eden Metro Türkiye, beslenme trendlerine ve değişen tüketici taleplerine verdiği önemle Fine Life Fermente Kajulu İçecek’i raflara getiriyor. Geleneksel lezzetimiz ayrana bitki bazlı bir alternatif olarak öne çıkan Fine Life Fermente Kajulu İçecek, bitki bazlı beslenme alışkanlıklarını benimseyen ya da benimsemek isteyen herkesin beğenisine sunuluyor.

Metro Türkiye raflarında yerini almaya başlayan bu yenilikçi ürün, %27 oranında kaju fıstığı, tuz ve çeşitli probiyotikler içeriyor. Bunun yanı sıra katkı maddesi, koruyucu ve gluten içermemesiyle de dikkat çeken Fine Life Fermente Kajulu İçecek, hem bitki bazlı ürünleri tercih edenlerin hem de laktoz tüketmemeye önem verenlerin favorisi olmaya aday. Ayran alternatifi olarak soğuk tüketilebilen bu ürün, 250 ml’lik cam ambalajlarda satışa sunuluyor. Vlabel etiketiyle otel ve restoran gibi yeme içme işletmelerinde rahatça kullanılabilecek Fine Life Fermente Kajulu İçecek, menülere yeni vegan bir alternatif getirirken, müşteri memnuniyetini de artırma potansiyeli taşıyor.

Geçtiğimiz yıllarda süt ve yoğurt gibi hayvansal gıdalara bitki bazlı alternatifler sunmuş olan Metro Türkiye, Metro Chef Veggie Bademli ve Fındıklı içecekler ile yoğurda alternatif Metro Chef Veggie Fermente Süzme Kaju’yu ve Metro Chef Veggie Meze Serisi’ni tüketicilerle buluşturmuştu. Bu yıl ise Türk mutfağının vazgeçilmezlerinden ayrana bitki bazlı bir alternatif getirerek hem sağlıklı hem de yenilikçi bir seçeneği yani Fine Life Fermente Kajulu İçecek’i tüketicilerle buluşturuyor.

Elbette Metro Türkiye’nin raflara taşıdığı yenilikçi ürünler sadece süt ve yoğurt gibi hayvansal gıdalara bitki bazlı alternatifler ile sınırlı değil. Çok daha fazlası, raflarda çoktan yerini aldı.

Bitki bazlı geniş ürün yelpazesi: 400’den fazla çeşit



Metro Türkiye’nin raflarındaki vegan ürün yelpazesi içerisinde bitkisel bazlı hamburger ekmekten köfteye, mayonezden çikolataya çok sayıda çeşit bulunuyor. Üstelik gıda dışı vegan ürünlerin de sayısı oldukça fazla. Vegan yumuşatıcı, şampuan, sabun, hatta yağ çözücü bile bu geniş yelpazede yer alıyor. Dahası, Metro markalı ürün portföyünü de yenilikçi çeşitlerle sürekli genişleten Metro Türkiye, kendi markaları altında içli köfteden lahmacuna paçanga böreğinden haydari, havuç tarator gibi meze seçeneklerine; falafel çeşitlerinden pizzaya, ranch sostan çamaşır yumuşatıcısına kadar 50’ye yakın çeşitte gıda ve gıda dışı bitki bazlı ürün sunuyor. Eğer tüm bu ürünleri ve çok daha fazlasını incelemek isterseniz hemen tıklayıpvegan ürün yelpazesi içerisinde bitkisel bazlı hamburger ekmekten köfteye, mayonezden çikolataya çok sayıda çeşit bulunuyor. Üstelik gıda dışı vegan ürünlerin de sayısı oldukça fazla. Vegan yumuşatıcı, şampuan, sabun, hatta yağ çözücü bile bu geniş yelpazede yer alıyor. Dahası, Metro markalı ürün portföyünü de yenilikçi çeşitlerle sürekli genişleten Metro Türkiye, kendi markaları altında içli köfteden lahmacuna paçanga böreğinden haydari, havuç tarator gibi meze seçeneklerine;vegan ürün yelpazesi içerisinde bitkisel bazlı hamburger ekmekten köfteye, mayonezden çikolataya çok sayıda çeşit bulunuyor. Üstelik gıda dışı vegan ürünlerin de sayısı oldukça fazla. Vegan yumuşatıcı, şampuan, sabun, hatta yağ çözücü bile bu geniş yelpazede yer alıyor. Dahası, Metro markalı ürün portföyünü de yenilikçi çeşitlerle sürekli genişleten Metro Türkiye, kendi markaları altında içli köfteden lahmacuna paçanga böreğinden haydari, havuç tarator gibi meze seçeneklerine; Metro Türkiye’nin Bitki Bazlı & Vegan Katalogu’nu keşfedebilirsiniz.

Temel gıdadan temizlik ürünlerine, kişisel bakımdan atıştırmalıklara aradığınız her şeyi bulabileceğiniz Metro Türkiye ile sağlıklı ve sürdürülebilir bir yaşam tarzına ulaşmak artık çok daha kolay.

*Bu yazı Metro Türkiye katkılarıyla hazırlanmıştır.

İlginizi çekebilir: Vegan beslenenlere müjde: Metro Türkiye’nin zengin vegan ürün yelpazesini keşfedinVegan beslenenlere müjde: Metro Türkiye’Vegan beslenenlere müjde: Metro Türkiye’

 

İlgili Makale